Avustralya Halkı 14 Ekim Cumartesi günü, Ses Referandumu için sandık başına gidiyor. Referandumda seçmen, sandıkta ‘Evet’ veya ‘Hayır’ oyu vermeleri istenecek. Oy, pusulasında seçmenin karşısına şu soru sorulacak:“Avustralya’nın İlk Ulusları’nın tanınması için Aborijin ve Torres Boğazı Adalıların Sesi’ni oluşturmak üzere Anayasa’nın değiştirilmesi. Bu değişikliği kabul ediyor musun?” soruları oylanacak.
Avustralya Seçim Komisyonu Başkanı Tom Rogers, seçmenin sandık başına gitmesi ve bilhassa oy pusulasını doğru şekilde doldurması konusunda yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Başkan Rogers konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;”Federal referandumlar tıpkı diğer seçimler gibi şahsen yapılan etkinliklerdir. Bu, ülkenin neredeyse çeyrek asırdan beri potansiyel Anayasa değişikliği konusunda söz sahibi olmak için ilk kez yapılmaktadır. 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların referandumda oy kullanması ve oy pusulasını doğru şekilde doldurmak zorunludur.”
DEZENFORMASYONLARA DİKKAT!
Başkan Rogers açıklamasının devamında yapılan dezenformasyonlara dikkat çekerek, herkesi YSK’nın Web sitesindeki bilgilere göre hareket etmeleri konusunda uyardı. Rogers; “Web sitemizde bu konuyla ilgili bilgi metinlerinin yanı sıra yanıltıcı bilgilerle ilgili kayıtları düzeltmek için bir ‘dezenformasyon kaydı’ da tercüme edilmiştir. Daha da önemlisi, dezenformasyonun azaltılmasında herkesin bir rolü vardır. Seçmenler her zaman kendilerine şu soruyu sormalıdır: Bu güvenilir bir kaynaktan mı geliyor? Ne zaman yayınlandı? Bu, oyunuzu verirken bilinçli bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.”dedi.
SEÇİM KURULU, HALKIN KATILIMINI SAĞLAMAK İÇİN KAMUOYU BİLGİLENDİRMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Seçim Komisyonu yetkilileri, seçim günü sandık başına gidemeyenlerin de erken oy kullanabileceklerine dikkat çekerek;“14 Ekim Cumartesi günü bir oy kullanma yerine gidemezseniz, bir erken oy verme merkezinde oy kullanma veya postayla oy kullanmak için başvurma hakkınız olabilir.
ERKEN OY KULLANMA 13 EKİM’E KADAR SÜRÜYOR:
Erken oy kullanma 2 Ekim Pazartesi’den 13 Ekim Cuma’ya kadar sürecektir.Erken oy verme merkezlerinin gün ve saatleri aec.gov.au/early adresinden öğrenilebilir.Ayrıca postayla oy kullanmak için aec.gov.au/referendums/postal-voting adresi üzerinden başvuru yapılabilir. Postayla başvurular 11 Ekim Çarşamba günü yerel saatle 18.00’de sona erecektir.Yurt dışında olacak Avustralyalılar postayla oy kullanmak için başvurabilir veya yurt dışındaki bir oy verme merkezine gidebilirler. Yurtdışındaki Avustralyalılar için referandumda oy kullanmak zorunlu olmamakla beraber, oy kullanamayanlar bir yurt dışı bildirim formu doldurması yeterli.Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi aec.gov.au/overseas adresinde mevcuttur.”
OY ATMA PROSESİNE DİKKAT EDİLMELİ:
Bu arada seçmenlerin oy kullanması sırasında tek soruluk bir pusulanın verileceğini belirten yetkilileri, şu bilgilere dikkat çekti; “Oy kullanmaya gittiğinizde, size tek soru içeren bir oy pusulası verilecektir. Soru, önerilen Anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadığınızı soracaktır. Oy pusulasında oyunuzu, kutuya eksiksiz ve İngilizce olarak ‘Yes’ veya ‘No’ yazarak açıkça belirtmeniz gerekmektedir. Oy pusulanızda hata yaparsanız endişelenmeyin. Bir seçim görevlisinden yenisini isteyin ve yeniden başlayın.”
SANDIKTAN ‘EVET’ Mİ ‘HAYIR’ MI ÇIKACAK?
Öte yandan 14 Ekim’de yapılan referandumun geçerli olabilmesi için Avustralya’nın mevcut altı eyaletinde tüm halkın çoğunluğu oluşturması, en az dört eyaletin referanduma ‘Evet’ sonucunun sandıktan çıkması gerekiyor.
Bu arada 10 günden daha az bir zamanın kaldığı referandum oylamasında, halkın bir kesimi Avustralya’nın İlk uluslar halkının tanınması için ‘Evet’ oyunu destekleyeceğini ifade ederken, bir diğer kesimi ise; anayasal eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle ‘Hayır ‘ oyu vereceklerini ifade ediyorlar.
YSK’DAN REFERANDUM İÇİN 34 FARKLI DİLDE BİLGİLENDİRME:
.Bu arada YSK Yetkilileri, İngilizce sıkıntısını yaşayanlar için 34 farklı dilde tercüme edilen bilgiler aec.gov.au/translated sitesindeki linkten prosesi takip edebileceklerine dikkat çekti. Ayrıca referandum gününe kadar ise sözkonusu dillerde tercüman hizmeti desteğiyle 1300 720 149 nolu telefondan da destek istenebileceği hatırlatıldı. Ayrıca,tercüme edilen kaynaklar arasında milletvekilleri tarafından sunulan evet ve hayır görüşlerini içeren Referandum Kitapçığı ve önemli oy kullanma bilgilerinin yer aldığı resmi kılavuz yer almaktadır.” ZAMAN Avustralya