Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Türkiye’yle ilgili başvurularda ihlal kararları gelmeye devam ediyor. AİHM, son olarak 45 KHK’lı ile ilgili verdiği kararda (Eriş ve Diğerleri Kararı) Türkiye’yi mahkum etti.
Başvurucuların ‘makul şüphe olmaksızın’ keyfi olarak tutuklandığını belirten AİHM, ByLock, Bank Asya ve Hizmet Hareketi’ne ait yayınlara ilişkin aboneliklerin ‘terör örgütü suçlamasına’ delil olamayacağı aktarıldı. AİHM kararında, Türkiye hükümetinin ‘tutuklamaları haklı gösterebilecek’ hiç bir somut delil sunamadığı kayda geçirildi. AİHM, Türkiye devletinin, her bir başvurucuya 5’er bin Euro tazminat ödemesine hükmetti.
Eski AİHM hukukçusu Hakan Kaplankaya, kararı değerlendirdiği paylaşımında, “AİHM bugün açıklanan Eriş vd. kararıyla, evvelce hakim ve savcılar için uyguladığı 5000 € tazminat pratiğini beklediğimiz şekilde sivil vatandaşlara da teşmil etti. Bylock, Bankasya ve cemaat yayınlarına abonelik gibi delillerin terör örgütü üyeliği suçu için makul şüphe teşkil etmediğini ortaya koydu. Önümüzdeki aylarda açıklanacak üç binin üzerinde diğer haksız tutukluluk davalarının da böyle sonuçlanacağı belli oldu.” ifadelerini kullandı.Başvuruculardan birinin avukatı KHK’lı savcı Metin Keskin de şunları yazdı: “AİHM, Bylock kullandıkları ve Bank Asya’ya para yatırdıkları iddiasıyla tutuklanan aralarında müvekkilimin de olduğu 45 kişi hakkında (makul şüphe olmaksızın tutuklandığını belirterek) 5.000 € tazminat ödenmesine hükmetti.”
AİHM’nin kararında ‘İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin (“Sözleşme”) 34. maddesi uyarınca 45 Türk vatandaşının başvuruda bulunduğu hatırlatıldı. Başvurucuların ‘makul şüphe olmaksızın’ tutuklandıkları iddiası üzerinde duruldu. Yargılama öncesi tutukluluk kararı verilirken ve uzatılırken ilgili ve yeterli gerekçelerin bulunmadığına dair başvuru yapıldığı belirtildi.
SUÇLAMALAR: BYLOCK, BANK ASYA VE KİTAPLAR
“Mevcut başvurular esas olarak başvurucuların 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında Türk makamları tarafından “Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel” olarak tanımlanan bir örgüte üye oldukları şüphesiyle tutuklanmaları ve yargılama öncesi tutuklanmaları ile ilgilidir.” denilen kararda, başvuranların çeşitli tarihlerde ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandığı ve yargılandığı kaydedildi. Başvuranların ByLock kullanmak, Bank Asya’da hesabının olması, örgütle bağlantılı yayınlara sahip olmakla (kitap, dergi) suçlandığı aktarıldı.