Polis akademisi mezunu olan Kırgız asıllı Yazgül Dural cezaevine hidrosefali hastalığına yakalandı.
Görme ve denge kaybı nedeniyle ‘Sağlığı cezaevinde kalmaya elverişli değildir’ raporu bulunan Dural’ın ihraç başkomiser olan eşi de cezaevinde. Dural ailesinin cocuklarına dedeleri bakıyor. Hizmet Hareketi Cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında 8 Kasım 2022’de eşiyle birlikte tutuklanıp İzmir Şakran Aliağa Cezaevine konulan ev hanımı Yazgül Dural’a hapiste hidrosefali teşhisi konuldu. Sık sık baş dönmesi, kusma, denge kaybı yaşayan Dural’ın kişisel bakımını tek başına yapamadığı belirtildi.Kronos’a konuşan Dural’ın kayınpederi İsmail Dural, “Hem oğlumu hem gelini mi aynı anda tutukladılar, bir yıl olacak.
Çocukların velayeti bende, benim yanımda kalıyorlar ama gelinim hapiste hasta oldu, hiç olmazsa onu bıraksalardı, daha cezası onanmadı. Eşim de ameliyat oldu, iki aydır görüşlerine gidemiyorum. Ne haldedir, ne yapıyor bilmiyoruz. Sağlık raporlarını mahkemeye sunduk ama bir sonuç çıkmadı. Belki 29 Ekim’de af çıkar diye bekliyoruz.” dedi.Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 27 Şubat 2023’te verdiği sağlık raporuna göre, Yazgül Dural’ın sağlık durumunun cezaevinde kalmaya elverişli olmadığını belirtilerek Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.
“TEK BAŞINA İŞLERİNİ GÖREMİYOR”
Başvuruda, “Çekilen MR sonucunda hidrosefali ön tanısı konulmuştur. Hidrosefali; kafa içi kanamalar, travma, merkezi sinir sistemi enfeksiyonu ve beyin tümörlerine bağlı gelişebilmektedir. Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının miktar ve basıncının artışı ile oluşan bir hastalıktır. Baş ağrısı, kusma, görme kaybı, tedavi edilmediğinde ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Müvekkil bu hastalık nedeniyle çok şiddetli baş ağrıları çekmekte, denge kaybı yaşamakta ve sık sık istifra etmektedir. Müvekkil tek başına hareket edememekte, dışarıdan aldığı destek ve yardım ile işlerini görebilmektedir. Müvekkil denge kaybı yaşadığı için destek almadığında sıkça yere düşmektedir. Ekte sunulu beyin ve sinir cerrahi polikliniğinden alınmış sağlık raporunun akabinde MR çektirmiştir ve MR rapor sonucu dilekçemiz ekinde mevcuttur. Müvekkil işbu hastalığın tüm belirtilerini taşımakta ve ceza evinde çok zorlanmaktadır. Müvekkilin tedavi edilmediği takdirde ölümcül bir rahatsızlığa yakalandığı doktor raporları ile sabittir.” denildi.
HEM KIRGIZ HEM TÜRK VATANDAŞI
Anne ve babasını 5 yaşındayken bir yıl arayla kaybeden Yazgül Dural, Kırgızistan’da askeri eğitim aldıktan sonra Polis Akademisi’nde okumak için 2007’de Türkiye’ye geldi. Abdi Dural ile akademide tanışıp evlendiler.Hem Kırgız hem Türk vatandaşlığı bulunan Yazgül Dural, 2016’da akademiden mezun olduktan sonra ataması yapılmadığı için evde çocuklarını büyüten bir ev hanımıydı. 15 Temmuz’dan sonra Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “ByLock kullanmış olabileceği” ihtimali üzerine 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
BAŞKOMİSERDİ, İHRAÇ EDİLDİ, ELEKTİRİKÇİ OLDU
En son Şanlıurfa Suruç’ta görev yapan KHK’lı başkomiser Abdi Dural, 15 Temmuz’dan önce açığa alındı, sonrasında da ihraç edildi. ByLock kullandığı iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen cezası Yargıtay tarafından onannan Abdi Dural, ihraç edildikten sonra elektrikçilik yaparak ailesini geçimini sağlıyordu.
AİHM KARARINA GÖRE SUÇ DEĞİL
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yüksek Dairesi”nin 26 Eylül 2023’te açıkladığı Yüksel Yalçınkaya kararına göre, 15 Temmuz sonrası yargılamalara temel delil gösterilen ByLock, Bank Asya’ya para yatırma, dernek üyeliği, sohbetlere katılma, gazeteye abonelik gibi etkinliklerin suç olmadığı tescillendi. Anayasanın 90. maddesi, imza atılan uluslararası anlaşmaların iç hukukun üstünde olduğunu belirtiyor. AİHM kararı iç hukukta uygulanmadığı takdirde Avrupa Komisyonu’nun yaptırım yetkisi bulunuyor.SEVİNÇ ÖZARSLAN-KRONOS