The Guardian Gazetesi, Üniversite sınavında (HSC) üstün başarı sağlayarak, çifte birincilik çıkaran Amity Koleji’nin, performansına dikkat çekti. Eyalet Başbakanı Minns ve Federal Eğitim Bakanı Clare, yüksek eğitim kurumlarını ve öğrencileri tebrik ederken, Amity Koleji’nin üç öğrencisi NSW Başbakan Özel Ödülü’ne layık görülürken, iki öğrencisi de; ‘Türkçe ve Biyoloji dalında eyalet birincisi oldular.
Our 90+ CLUB has grown since you saw it last.
Let's see if you can spot who it is? pic.twitter.com/ZIHsX7y2As
— Amity College (@AmityCollegeAU) December 17, 2023
Avustralya’da üniversite giriş puanlarını belirleyen sınav sonuçları açıklandı. Victoria’da sınav sonuçları 11 Aralık Pazartesi günü sabah saat 7’de, ardından Çarşamba günü Tazmanya’da, Perşembe günü NSW’de ve ACT’de, Cuma günü de Queensland’de açıklandı. NSW Eyaleti’nde, liseyi bitirip bir yüksek öğretim programına geçişi sağlayan HSC sınav sonuçları açıklandı. Buna göre; her yıl yeni bir başarıya imza atarak adını duyuran Amity Eğitim Kurumları öğrencileri, önemli bir ilke daha imza atarak, ‘Başbakanlık Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca, Amity’nin her beş öğrencisinden biri, 90’nın üzerinde puan alırken, Talhah Raza üniversite sınavında en yüksek skor olan 99.95’lik ATAR puanıyla, 20 bin öğrenci arasında Biyoloji dalında, Kerime Yazıcı ise Türkçe’de eyalet birincileri oldular.
BAŞBAKAN MINNS’DEN ÖĞRENCİLERE TAVSİYE:
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından NSW Eyalet Başbakanı Chriss Minns ve Federal Eğitim Bakanı Jason Clare, yüksek performans gösteren eğitim kurumlarını, öğrenci ve velileri ayrı ayrı tebrik etti. Başbakan Chriss Minns, sonuçların açıklanmasının öğrenciler açısından hayatlarında önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Minns “Bugünkü sonuçlar istediğiniz gibi olmasa da, bunun yolculuğunuzda sadece bir adım ve başarıya giden birçok yol olduğunu unutmayın” dedi. Eğitim Bakanı Jason Clare ise, istedikleri puanı alamayan öğrencilere hitap ederek, bunun dünyanın sonu olmadığını söyledi. Başarılı öğrencilere ise; üniversiteye girdikten sonra ders değiştirebileceklerini ve hayatta farklı şeyler yapmaya karar verebileceklerini hatırlattı.
THE GUARDIAN, AMITY’NİN BAŞARISINA DİKKAT ÇEKTİ:
The Guardian Gazetesi, Üniversiteye giriş sınavında adeta tulum çıkararak üstün başarı sağlayarak, Biyoloji ve Türkçe dallarında birincilik çıkaran Amity Koleji’nin, eyalet çapındaki başarısını ve okullar arasındaki performansa dikkat çekti. Okulun başarısını takdir eden gazete, Amity Koleji’nin, Üniversite Kabul Merkezi (UAC)’nin belirlediği ‘en iyi performans gösteren okullar’ listesine girdiğinin altını çizdi.
EYALET BİRİNCİLİĞİNİ ÇIKARARAK, BAŞARISINI TAÇLANDIRDI:
Amity’li öğrenci ve velilerin heyecanlı bekleyişi büyük sevince dönüştü. Bu sene mezun öğrencilerden 31’i, Avustralya Yükseköğretim Giriş Puanı (ATAR) sınavında 90’nın üzerinde puan alarak, okulun eğitim başarısını taçlandırdı. Buna göre; Kolejin, her beş öğrencisinden biri 90’nın üzerinde puan alırken, Talhah Raza üniversite sınavında en yüksek skor olan 99.95’lik ATAR puanıyla, 20 bin öğrenci arasında Biyoloji dalında, Kerime Yazıcı ise Türkçe’de eyalet birincisi, Murat Yılmaz ise 3’üncü oldu. Bu arada kız lisesini birincilikle bitiren Hanne Kocadağ da 99.25’lik ATAR puanı elde ederek, önemli bir başarıya imza atarken, onu yakından takip eden Tahir Rana ve Soha Fayaz da ‘Başbakanlık özel ödülüne” layık görüldüler.
@AmityCollegeAU öğrencileri,bu yıl Avustralya'daki üniversite (HSC) giriş sınavında 2birincilikle (Biyoloji/ Türkçe) önemli bir başarıya daha imza atarak 'Başbakanlık Özel Ödülü’ne layık görüldü.Amity’nin her 5öğrencisinden biri,90nın üzerinde puan aldı.https://t.co/8434iDaazK pic.twitter.com/4YocLBHq4E
— Zaman Avustralya (@ZamanAvustralya) December 18, 2023
KOCA: ELDE EDİLEN BAŞARILAR, VERİLEN ÇABANIN SONUCU:
2023 HSC’de elde edilen başarının gurur verici olduğunu belirten Amity Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Koca öğrenci, öğretmen ve velileri tebrik etti. Genel Müdür Koca; “Bu sonuçlar, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin, kararlı çabasının bir yansımasıdır. Bu aynı zamanda, öğretmenlerimizin özverili çalışmaları, öğrencilerimizi dinamik ve zorlu bir geleceğe hazırlama misyonumuzun temelini oluşturuyor.” dedi.
BU YIL KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI:
Öte yandan bu yıl ATAR puanının ortalaması 71,05 olurken, 2022’ye göre biraz düşüşün yaşandığı kaydedilirken, kız öğrencilerin ise; genel olarak erkek öğrencilere oranla daha yüksek başarı sergilediği belirtildi. Buna göre; eyalet çapında bu yıl HSC sınavına katılan 67 bin 234 öğrenciden 55 bin 523’ü, ATAR (Avustralya Yüksek Öğrenim Kabul) bariyerini geçti. Üniversite kabul merkezi (UAC) sonuçları web sitesinde online olarak yayınladı. Öğrencilerin yaklaşık %17,5’i 90 veya üzeri ATAR puanı alırken, %35’i en az %80, yarısından biraz fazlası ise en az %70 Atar puanı aldığı açıklandı.
İlk yılda üniversiteden ayrılmalar neredeyse iki kat arttı.
Atar merkezli olmayan kabullerin ilk yılda üniversiteden ayrılma olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Bağımsız Araştırmalar Merkezi’nin (A Centre for Independent Studies) bu yıl yayımladığı bir rapor, Atar dışından üniversitelere kabul edilen okuldan ayrılanların oranının 2016’da %15’ten en az %25’e çıktığını ortaya çıkardı.
MURPHY: ‘ATAR, TEK YOL DEĞİL, BİRÇOK OLASI YOLDAN BİRİ OLARAK GÖRÜLMELİDİR’
Final sınavları bir gencin hayatında belirleyici bir rol olarak görülebilir. Ancak uzmanlar, öğrencilerin kariyer gidişatlarını tek bir sayıya bağlamalarına gerek olmadığının altını çiziyor. Bunun yerine Atar’larını tek yol olarak değil, birçok olası yoldan biri olarak görmeliler. La Trobe Üniversitesi’nde eğitim alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Kylie Murphy, öğrencilerin 12. yılı bitirirken karışık duygulara sahip olmalarının yaygın olduğunu söylüyor. “Bu, öğrenciler ve ebeveynleri için önemli bir dönüm noktası” olabilir. Ancak “Hayat bundan sonra çok farklı olacak, çoğu zaman olduğundan daha az kesinlik olacak, her gün okula gideceksin.” diyerek, Atar’ın anlam ve amacının, üniversitelerin sınırlı kontenjanları kime tahsis edeceklerini belirlemek için kullanılan bir sıralamadır. İstediğiniz kariyerle ilgili olsa bile üniversitenin okulu bitirdikten hemen sonra gelmesi gerekmiyor.; Mesela bir işte çalışmak, Tafe ve benzeri hazırlık kurslarına gitmek ve gönüllülük gibi başka birşeyler yapmak ve daha sonra üniversite diplomasına başlamak daha iyidir” diyor. Zafer POLAT ZAMAN-Avustralya