Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin Nobel Ödüllü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Brian Schmidt: “Ayrıca ana akım medyaya olan güven de parlamento ve hükümete olan güven de yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. Bu ise, Avustralya demokrasisinin tehlikede olduğunu gösteriyor” dedi.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin Nobel Ödüllü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Brian Schmidt, üniversite olarak yaptıkları kamuoyu araştırmasında, Avustralya demokrasisinin tehlikede olduğuna dikkat çekerek, gelecekle ilgili endişelerini dile getirdi. Yapılan kamuoyu araştırmasında, on Avustralyalıdan yedisinin hükümetteki kişilerin kendini düşündüğünü ortaya koyduğuna dikkat çeken Schmitdet, sadece dörtte birinin hükümetteki insanlara güvenilebileceğini beyan ettiğini kaydetti. Brian Schmidt: “Ayrıca ana akım medyaya olan güven de parlamento ve hükümete olan güven de yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. Bu ise, Avustralya demokrasisinin tehlikede olduğunu gösteriyor” dedi.
DEMOKRASİLERİN VARLIĞI, MEDYA VE ÜNİVERSİTELERE GÜVENE BAĞLI
Nobel ödüllü Avustralya Ulusal Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Brian Schmidt, sekiz yıldır sürdürdüğü görevinden emekliye ayrılma kararı aldı. Öncesinde Canberra’daki Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada endişelerini dile getiren Brian Schmidt, medyanın kilit rollere sahip olduğunu belirtti. Bilhassa üniversitelerin üzerlerine çok önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Schmid; “Bir şeylerin doğru olmadığı açık. Demokrasiler güven olmadan işlemez ve güven olmadan gelişemez. Demokrasimizin güvencesi, halkın haber sağlayıcılarına olan güveninin yeniden tesis edilmesine ve bunu üniversitelerimizde sürdürmeye bağlıdır” dedi.
Yüksek Öğretim Kurumlarının karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Prof.Dr. Schmidt; “Üniversiteler açısından karşılaştığımız zorluklardan biri siyasetin tek bir tarafa yöneldiği algısıdır. Bu ise tehlikeli ve çoğu zaman doğru olmayan bir algıdır.” diye konuştu. Bilim insanı Prof.Dr. Schmidt, haberlerin “politikacılardan ve uzmanlardan gelen bilgileri nispeten homojen bir dünya anlayışına göre sentezleyen az sayıda tanınmış medya kuruluşundan” aktarıldığını belirterek, internetin üstlendiği fonksiyona vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı; “Bugün, her anı ve her kararı kapsayan, 24 saatlik bir haber döngüsüne sahibiz. Hemen hemen her konuda, her türlü önyargıya hitap eden bir ortam.” dedi. Zafer Polat-Sydney