Avustral Federal Hükümeti, 2012 yılından bu yana program kapsamında verilen vizelerin ‘altın vize’ uygulamasının yüzde 85’inın Çinli yatırımcılar aldığı belirtildi.İçişleri Bakanı Clare O’Neil, “Bu vizenin ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı yıllardır aşikardı.” dedi.
Avustralya, yabancı zengin yatırımcıları ülkeye çekmek için uyguladığı “altın vize” politikasını sonlandırdı.Yatırımcılara yaşama hakkı tanıyan vize uygulamasının “zayıf ekonomik sonuçlar doğurduğunu” tespit eden hükümet, göçmenlik revizyonu kapsamında uygulamanın kaldırıldığını duyurdu.Karar hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Clare O’Neil, “Bu vizenin ülkemizin ve ekonomimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı yıllardır aşikardı.” dedi.
Bu program yerine daha vasıflı göçmenlere vize olanağı verileceği belirtirken, uygulama “yolsuzluk yapan kişilerin yasadışı fonları” ülkeye aktarmasına neden olduğu gerekçesi ile eleştiriliyordu. Hükümet verilerine göre 2012 yılından bu yana program kapsamında verilen vizelerin yüzde 85’i Çinli yatırımcıların oldu.
Sistemin “istismar” edildiği endişesi
Programdan yararlanabilmek için adayların Avustralya’da en az 3.3 milyon dolar yatırım yapması gerekiyordu.Program, iddia edilen “boşluklar” ve “güvenlik açıkları” nedeniyle inceleme altındaydı.2016 yılında bir hükümet soruşturması, “kara para aklama ve diğer kötü niyetli faaliyetler için potansiyel” olduğu yönündeki endişeleri dile getirirken, 2022 yılında The Australian gazetesi Kamboçya’daki Hun Sen rejimi üyelerinin “sistemi istismar eden” aktörler arasında olduğunu ileri sürmüştü. Hükümet soruşturması ayrıca vizelerin Avustralya’ya normalde gelebilecek olanlardan “daha az iş zekasına” sahip kişileri getirdiğini ve vergi imtiyazları sunarak kamuya zarar verdiğini tespit etti. euronews