AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimler için sarf ettiği “Giderlerse gitsinler, buralar boş kalmaz” ifadelerinin ardından kamuda çalışan doktor sayısının azaldığı ortaya çıktı. Ülkede, bir yılda 2 bine yakın hekim kaybı yaşandı. Uzmanlar tepkili.
BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, iktidarın öve öve bitiremediği ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yarattığı tahribat, her geçen gün derinleşiyor. Kamu hastanelerinde yaşanan hasta yoğunluğu ve randevu krizi sürerken sağlık emekçilerinin kamudaki işlerinden ayrılması bu problemlerin artmasına neden oluyor. Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yurtdışına göç etmek için 2016’da ‘iyi hal belgesi’ alan hekim sayısı yalnızca 20’ydi. Bu sayının geçen yıl 3 bini geçmesi, tabloyu özetliyor.
HEDEFLER TUTMADI
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, “İktidarın hekimlere yönelik ‘giderlerse gitsinler’ şeklindeki bakış açısı, hem hekimleri hem de yurttaşı mağdur etti” diyor.
CHP’li Emir, Sağlık Bakanlığı’nın bu yıla yönelik hedeflerini değerlendirirken geçen yılki hedeflerin büyük çoğunluğunun tutturulamadığına dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı’na bu yıl için 11 trilyonluk merkezi yönetim bütçesinin yalnızca yüzde 6.6’sının (732 milyar TL) ayrıldığını anımsatan CHP’li Vekil, hekim sayısında ciddi bir azalma olduğuna da işaret ediyor. Emir, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen uzman tabip sayısı bir yılda yaklaşık 5 bin 497 artmış ama hekim sayısında azalış 6 bin 895. Bu durumda hekim kaybı bir yılda bin 398’e ulaşmış durumda. Hekim sayısında çok daha fazla yaşanan kayıp nedeniyle kamudaki toplam hekim sayısında azalma söz konusu” ifadelerini kullanıyor.
HEKİM KALMAYACAK
CHP’li Murat Emir, Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2022’nin Ekim ayı sonunda 78 bin 620 hekimin istihdam edildiğini ancak bu sayının geçen yılın aynı döneminde 71 bin 725’e düştüğünün altını çiziyor. CHP’li Murat Emir, şöyle devam ediyor: “İktidarın, sağlık personelinin can güvenliğini sağlayacak adımları atmaması ve Sağlık Bakanlığı’nın, hekimlerin özlük haklarını koruyacak düzenlemeleri hayata geçirmemesi sonucunda kamudaki hekim sayısı giderek azalıyor. Bunun sonucunda da yurttaşlar mağdur oluyor. Kamu hastanelerinde, hastalara aylar sonrasına randevu veriliyor oluşu da zaten bu durumun sonucu. Önlem alınmazsa, bu gidişle önümüzdeki yıllarda hasta muayene edecek hekim bulamayacak hale geleceğiz.”
KAMUDAN İSTİFA EDEN UZMAN HEKİM SAYISI
TABLO KABUL EDİLEMEZ
“Sağlık Bakanlığı, 2023 yılı için 100 bin kişiye düşen hekim sayısını 245 olarak hedeflemişti ancak bu sayı da yılsonunda 240’ta kaldı” diyen CHP’li Emir, sözlerini şöyle noktalıyor: “Sağlık Bakanlığı bütçesinin verimli şekilde kullanılamayışı sonucunda sağlık hizmetlerinin niteliğinde de gerileme yaşanıyor. Türkiye, son yıllarda büyük göç dalgalarına maruz kalırken ve nüfus da gitgide artarken, buna karşın kamuda görev yapan tabip sayısının azalmış olması kesinlikle kabul edilemez. Nitelikli sağlık hizmeti, nitelikli personelle verilebilir. İktidarı bir an önce ‘giderlerse gitsinler’ şeklindeki bakış açısını bir kenara koymaya, bu konuda ciddi önlemleri hayata geçirmeye çağırıyoruz.“