Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum’un AYM Başkanı Arslan’a verdiği cevabı değerlendirdi ve Beştepe’nin bireysel başvurularda değişiklik yapma hazırlığında olduğuna dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan Can Atalay krizinde tansiyon halen yüksek. Yargıtay’ın TİP milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğu için iki kez ihlal hükmü veren Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımaması sonrası yüksek mahkemenin yapısının değiştirileceğine dair tartışmalar yaşanıyordu. Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın AYM’ye bireysel başvurularda yeni düzenleme hazırlığında olduğuna dikkat çekti.Dün ilk kez tartışmanın hedefindeki kurumlar ve isimler yüz yüze geldi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın da katıldığı yemin töreninde açıklama yaptı ve “Bireysel başvuru Türk yargı tarihinin en büyük yargı reformlarından biridir. Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra AYM’nin verdiği karar ve yaptığı yorumdan sonra görüş farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle AYM kararlarının uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini yoktur” dedi.Bu açıklamanın ardından MHP’ye yakın olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın hukuk danışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından “Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir” açıklamasını yaptı.
‘MEHMET UÇUM YANİ BEŞTEPE DİYOR Kİ…’
Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Mehmet Uçum’un yaptığı açıklamanın ayrıntılarına dikkat çekti ve “Beştepe’ye göre ‘sorun’ 50’nci maddede” tespitinde bulundu.“Beştepe’nin hukuk bölümü meseleye Can Atalay olarak bakmıyor. Atalay üzerinden ‘yargı kavgası’ olduğu çok net” değerlendirmesini yapan Erkin, “Uçum yani Beştepe diyor ki: ‘Anayasa’nın 148. maddesinde düzenlenen; ‘Olağan kanun yolları tüketilmeden bireysel başvuru yapılamaz’ ve ‘Kanun yollarında incelenmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz’ hükümlerinin içeriği, sınırları ve kapsamı kanunla netleştirilmeli. AYM’nin bireysel başvurulardaki denetleme yetkisi somutlaştırılmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin teşkilat kanunu değişikliğiyle AYM’nin bir yargılamanın sonucunu doğrudan değiştiren karar vermesi uygulaması ortadan kaldırılmalıdır. 6216 sayılı Kanun’un 50. maddesinde ‘yeniden yargılama’ hususunda düzenleme yapılmalı, bu düzenlemenin ilgili usul kanunlarındaki yargılamanın yenilenmesi müesseseleriyle uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE…’
Açıklamanın en çarpıcı yericinin “AYM’nin bireysel başvurulardaki denetleme yetkisi somutlaştırılmalı” cümlesi olduğuna dikkat çeken Erkin, şöyle devam etti:“Önümüzdeki günlerde Beştepe’nin hukukçularının ‘Yeni anayasada AYM’nin yapısını bireysel başvurulara uygun hale getirmek ve bireysel başvuru kararlarının niteliğini ve etkisini anayasal seviyede düzenlemek kalıcı çözüm olarak gözüküyor’ tespiti üzerinden düzenleme yapacağı anlaşılıyor.”