• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Dış Haberler

AP Türkiye Raportörü Amor: Defalarca söyledim, Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık

Nisan 26, 2024
in Dış Haberler, Manşet
3
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık. Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim, ülkenin yarısı terörist olamaz.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TÜİK: Geçen yıl 60 bin genç Türkiye’yi terk etti

Strazburg’daki “Adalet Yürüyüşü” yarın:Avrupa Konseyi ve AİHM’e “Hak ihlallerini durdurun” çağrısı yapılacak

Hizmet Hareketi’nden Toplumsal Barış ve Adalet Deklarasyonu:Hocaefendi, istişare mekanizmasının işletilmesini bizzat sağladı

Tam anlamıyla demokratik bir ülke olacak mısınız, olmayacak mısınız, gösterin. Putin’in Rusyası mı olacaksınız yoksa demokratik bir ülke mi? Erdoğan, kararını vermeli” dedi.31 Mart yerel seçim sonuçları için “Ölüm döşeğindeki katılım süreci nefes almaya başladı” diyen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Erdoğan kararını vermeli. Ya Putin’in Rusyası ya demokrasi olacak. Bizim sorunumuz Türkiye’yle değil Erdoğan’la” dedi. Amor, Soylu ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı: “Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz.”

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine AB Türkiye Delegasyonu organizasyonuyla bir grup Türk gazeteciyle Strasburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda biraraya geldi.Serbestiyet’ten Hilal Köylü’nün aktardığına göre; Amor, gazeteci grubuna 31 Mart seçim sonuçları ve Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Avrupa Birliği’nin ve Avrupa Konseyi’nin Türkiye’den beklentilerini anlattı.

‘ÖLÜM DÖŞEĞİNDEKİ KATILIM SÜRECİ NEFES ALMAYA BAŞLADI’

31 Mart seçimi öncesinde AP’de Türkiye’nin AB üyelik sürecine olumlu yaklaşımın giderek kaybolduğunu gözlemlediğini hatırlatan Amor’un “31 Mart yerel seçiminde muhalefetin zaferi Türkiye’nin AB’ye katılım süreci için yeni bir tablo ortaya çıkardı. Muhalefetin seçim zaferi, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği için oksijen niteliğinde görülmeye başlandı. Daha önce ölüm döşeğindeki Türkiye’nin AB’ye katılım süreci, yeniden nefes almaya başladı” yorumunu yapması dikkat çekti.Amor, AB’nin halen bir -demokrasi kulubü- olduğuna vurgu yaparken, Türkiye’nin AB üyelik sürecine “Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var” diye bakılmamasını istedi.“Tam teşekküllü bir demokrasi değilseniz, AB üyesi olamıyorsunuz. NATO üyesi olsanız da, jeopolitik konumunuz kritik olsa da durum değişmiyor. 3.dünya ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. NATO üyeliği de, jeopolitik konum da kurtarmıyor” diyen Amor, AKP’ye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu AB vizyonuna sert eleştirilerle birlikte Ankara(dan beklentilerini şöyle dile getirdi.

‘MAZBATA KRİZİ TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİDEN UZAK KALDIĞINI GÖSTERDİ’

“Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamıyor. Bu kararlar uyarınca Osman Kavala’yı ve Demirtaş’ı serbest bırakmayan Türkiye hakkında şu an ihlal süreci işletiliyor.

Sonra bir bakıyorsunuz, 31 Mart’ta seçimi kazanan Van belediye başkanına mazbata verilmiyor, mazbata; seçimde ikinci gelen parti adayına veriliyor. Mazbata krizi, Türkiye’nin demokrasiden ne kadar uzak olduğunu da gösterdi. Neyse ki sonrasında gereken yapıldı. Mazbata, sahibini buldu. Kayyum rejiminin yeniden geleceğine dair büyük endişe yaşadık.”

‘GÜVENİLMEZ, ÖNGÖRÜLEMEZ PARTNER: TÜRKİYE’

“AB’ye aday ülke olup da Avrupa’dan uzaklaşan tek ülke Türkiye. İsveç, Rusya-Ukrayna savaşında güvenlik tehlikesi yaşadı. NATO yaşadı bu tehlikeyi. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini uzun süre veto etti. Savaş sürecinde NATO’nun kuzey ayağı eksik kaldı. Üstelik Türkiye; veto hakkını koz olarak kullandı. Türkiye; niyeti bu olmasa bile, Rusya’nın askeri gündemine ortak oldu. Rusya’nın ekmeğine yağ sürdü. Avrupa için güvenilmez, öngürülemez bir partner oldu.”

SOYLU’YA SÖYLEMİŞ: ÜLKENİN YARISI TERÖRİST OLAMAZ

“Ben, içişleri bakanlığı döneminde Süleyman Soylu’ya defalarca söyledim. Ülkenin yarısı terörist olamaz. Hem terörle mücadele konusunda bizden yardım istiyorsunuz hem önünüze gelene terörist yaftası yapıştırıyorsunuz. Gazetecilere terörist diyorsunuz. Gülencilerle mücadele ediyorsunuz. Ama AK Parti’nin Gülencileri devlete yerleştirdiğini görmezden geliyorsunuz. Ne zaman terörist oldu bu insanlar?

Bank Asya’da hesabı olanlara terörist demek çılgınlık. Türkiye; eğer AB üyelik sürecine dönmek istiyorsa samimi bir reform gündemiyle ortaya çıkmalı. Öyle; sayfalar dolusu yargı reform paketi yazmak yetmez. Tam anlamıyla demokratik bir ülke olacak mısınız, olmayacak mısınız, gösterin. Biz, Türkiye’yi kucağımıza oturtup, demokrasiyi öğretecek değiliz. Putin’in Rusyası mı olacaksınız yoksa demokratik bir ülke mi? Erdoğan, kararını vermeli.”

KÜRT DOSTU DEĞİL, DEMOKRASİ DOSTUYUM’

“Terörle mücadele konusunda Türk yetkililere sonuna kadar destek veriyorum. Teröre asla göz yummayız. DEM Partililerin haklarını savunurken; ben Kürtsever değilim, bir politikacıyım. Kürt dostu değil, demokrasi dostuyum. DEM Parti benzeri partilerin Avrupa’da da olduğunu unutmayın. Onlara siyasette ihtiyaç var. Dağlardaki şiddet yanlısı kişilere seçenek sunmalısınız. Bakın İspanya’da ETA’ya yakın gibi duran bir parti 15 yıldır siyaset yapıyor. Terörle, masum grupları ayırmalısınız.”

’20 YILDAN FAZLADIR İKTİDARDALAR VE DEMOKRASİYİ GÖREMİYORUZ’

Amor, Serbestiyet’in Türkiye’nin AB üyelik sürecinin gelişmesine AK Parti’nin mi engel olduğunu düşündüğüne ilişkin bir soruyu yanıtlarken “Türkiye’de demokrasinin gerilemesinden AK Parti ve Erdoğan sorumludur. 20 yıldan fazladır iktidardalar ve bugün Türkiye’de demokrasiyi göremiyoruz” dedi.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 seçim zaferinden sonra Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin çok da olumlu mesajlar vermediğinden yakınan Amor, Erdoğan’ın AK Parti’nin ilk yıllarında Avrupa’ya bulunduğu demokrasi vaadini yerine getirmediğini “Biz bir noktadan sonra yanıltıldığımızı gördük. Şu da bilinmeli ki; AB’nin sorunu Türkiye’yle değil Erdoğan’la” çıkışında bulundu.

Amor; başta vize serbestisi ve gümrük birliği konularında AB’nin Türkiye’yi haksız yere cezalandırıp cezalandırmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlarken de; “Bu konularda daha esnek davranmaya çalışıyoruz. AB ülkeleri vize sürecine dair yeni çözümler üretmeye çaba gösteriyor” mesajı verdi.

KAVALA VE DEMİRTAŞ DAVALARI: ÖNCELİK YAPTIRIM DEĞİL

Peki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye hakkında ‘ihlal’ kararı verdiği iş insanı Osmanı Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için Türkiye’nin ne kadar zamanı var? Türkiye, AİHM kararına karşın Kavala ile Demirtaş’ı serbest bırakmazsa Avrupa Konseyi nasıl bir yaptırım uygulayacak?

Avrupa Konseyi’nin bu sorularına yaklaşımını da Avrupa Konseyi İletişim Direktörü Daniel Höltgen anlattı.Ukrayna’ya saldırdığı için Rusya’nın konsey üyeliğinden çıkarıldığını hatırlatan Höltgen, AİHM kararını uygulamadığı için Türkiye’nin konseyden çıkarılmasının henüz gündem olmadığını söyledi ancak bu durumun sonsuza dek böyle sürmeyeceğine de dikkat çekti:

“Konseyde; Türkiye’nin eninde sonunda AİHM kararını uygulayacağına dönük bir beklenti var. Kararın uygulamasının uzaması AİHM’e bir itibar sorunu getiriyor ama Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’daki çatışma ortamı, anti-semitizm ve İslamofobiyle mücadele konseyin gündeminde daha çok öne çıkıyor. AİHM kararının uygulaması uzun sürebiliyor. Başka ülkeler de var, kararı uygulamasını geciktiren. Konseyin şimdiki önceliği Türkiye’ye yaptırım değil. Türkiye’den beklenen hem kendi hem de AİHM itibarının korunması, konseyin sağlam yapısının bozulmaması için adım atması. Türkiye, konseyin öncelikli gündemi değil ancak konseyin kurucu üyelerinden Türkiye’nin ev ödevlerini yapması konusundaki hassasiyetimizi dile getirmeyi sürdüreceğiz.”

 

Tags: APAvrupa ParlamentosuBank AsyaçılgınlıkNacho Sanchez AmorteröristTürkiye Raportörü
PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Kayyım yönetimi Diyarbakır’a 2,5 milyar lira borç bıraktı: 1 haftada 411 milyon TL ödeme yapılmış

SONRAKİ HABER

Gergerlioğlu’ndan Bakan Tunç’a: Sümeyra öğretmenin 3 kardeşinin cenaze törenine katılmasına izin veriniz

BENZER HABERLER

TÜRKİYE’NİN BEYİN GÖÇÜ RAPORU: İKİ YILDA 113 BİN KİŞİ YURT DIŞINA GÖÇ ETTİ
Gündem

TÜİK: Geçen yıl 60 bin genç Türkiye’yi terk etti

Haziran 24, 2025
Çarşamba günü: Mazlumların ve mağdurların sesi olmak için AİHM önünde buluşalım
Manşet

Strazburg’daki “Adalet Yürüyüşü” yarın:Avrupa Konseyi ve AİHM’e “Hak ihlallerini durdurun” çağrısı yapılacak

Haziran 24, 2025
Fethullah Gülen Hocaefendi: Hizmet devam ediyor, bizimle alakalı değil; her şey Allah’tan
Gündem

Hizmet Hareketi’nden Toplumsal Barış ve Adalet Deklarasyonu:Hocaefendi, istişare mekanizmasının işletilmesini bizzat sağladı

Haziran 24, 2025
Bank Asya’nın ortaklarından Babadağ dahil 6 kişi daha tutuklandı
Manşet

TSK ve Emniyet’e nefret operasyonu: Çoğu görevde 197 kişiye gözaltı

Haziran 24, 2025
Tek adam rejimi, Maydonoz Döner’e soykırım operasyonunu sürdürüyor: 63 gözaltı
Manşet

Tek adam rejimi, Maydonoz Döner’e soykırım operasyonunu sürdürüyor: 63 gözaltı

Haziran 24, 2025
Yargıda kriz çatışmaya dönüştü; silahlar patlıyor
Manşet

Devlet içi güç mücadelesi: Altaylı ne zaman bırakılır?

Haziran 24, 2025
    • All
    • Manşet
    TÜRKİYE’NİN BEYİN GÖÇÜ RAPORU: İKİ YILDA 113 BİN KİŞİ YURT DIŞINA GÖÇ ETTİ
    Gündem

    TÜİK: Geçen yıl 60 bin genç Türkiye’yi terk etti

    by adminzaman
    Haziran 24, 2025
    0

    TÜİK'e göre Türkiye’den geçen yıl yurt dışına göç edenlerin sayısı 424 bin 345 olarak kaydedilirken, gidenlerin yüzde 14,4’ünü 25-29 yaş...

    Çarşamba günü: Mazlumların ve mağdurların sesi olmak için AİHM önünde buluşalım

    Strazburg’daki “Adalet Yürüyüşü” yarın:Avrupa Konseyi ve AİHM’e “Hak ihlallerini durdurun” çağrısı yapılacak

    Haziran 24, 2025
    Fethullah Gülen Hocaefendi: Hizmet devam ediyor, bizimle alakalı değil; her şey Allah’tan

    Hizmet Hareketi’nden Toplumsal Barış ve Adalet Deklarasyonu:Hocaefendi, istişare mekanizmasının işletilmesini bizzat sağladı

    Haziran 24, 2025
    Bank Asya’nın ortaklarından Babadağ dahil 6 kişi daha tutuklandı

    TSK ve Emniyet’e nefret operasyonu: Çoğu görevde 197 kişiye gözaltı

    Haziran 24, 2025
    Tek adam rejimi, Maydonoz Döner’e soykırım operasyonunu sürdürüyor: 63 gözaltı

    Tek adam rejimi, Maydonoz Döner’e soykırım operasyonunu sürdürüyor: 63 gözaltı

    Haziran 24, 2025

    Trol ordusunun uzatmalı başçavuşu: Mustafa Varank

    Haziran 24, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM