23 Nisan’da ilkokul öğrencilerinden ‘ajanlık’ temalı resim, yazı isteyen MİT’in üniversitelerdeki kariyer günlerinde öğrencileri istihbarata katılmak için tanıtım yaptığı ortaya çıktı. Öğrencilerden acele etmeleri istenirken, kontenjanın da sınırlı olduğu kaydedildi.
23 Nisan’da ilkokul çocuklarından “ajanlık” temalı yazı, resim, video gibi materyaller isteyen Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) üniversitelerin kariyer günlerinde ajan aradığı ortaya çıktı.Üniversitelerde “bir de ajan olma ihtimaliniz var” diyerek tanıtım yapan MİT, öğrencilerden acele etmelerini, çünkü alınacak kişi sayısının sınırlı olduğunu eklemeyi de unutmadı.
Gazeteci Gökçer Tahincioğlu, T24’teki yazısında MİT’in üniversitelerdeki ajan arayışına ilişkin dikkat çekici bir yazı yazdı. Tahincioğlu, “MİT, Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere, birçok üniversitede, öğrencilere, ‘bir de ajan olma ihtimaliniz var’ diyerek tanıtım yapıyor” diye yazdı.
‘SEÇKİN BİR KARİYER YOLCULUĞU İÇİN…’
MİT’in ajanlık için aradığı özellikler ise “Girişkenlik ve dışa dönüklük”, “Duygusal zekâ ve sezgisellik”, “Zihinsel merak ve öğrenmeye açıklık.”
“Biz vatanın her yerindeyiz” sloganı ile yapılan tanıtımın metni ise şöyle:
“Farklı konulardaki çeşitli uzmanlık alanlarımızla, milli güvenlik stratejilerimizin oluşturulmasında ve milli güvenliğimizin korunmasında rol almak isteyen genç yeteneklerimiz ile her gün gücümüze güç katıyoruz. Geliştirdiğimiz insan odaklı yaklaşımlarımız ile seçkin bir kariyer yolculuğuna katılmak için başvurunuzu bırakınız.”
‘SAYI SINIRLI, ERKEN BAŞVURU YAPIN’
MİT’in “Kariyer etkinliğinin” gizli saklı olmadığını kaydeden Tahincioğlu, “‘Sıra dışı bir kariyer’ konulu seminer kapsamında yapılıyor. Öğrencilere de bu duyuru, Kariyer Merkezi tarafından iletiliyor. Seminere katılım, belli bölümlerle sınırlı tutuluyor. Sayı da sınırlı. O nedenle erken başvuru yapılması isteniyor” diye yazdı.
Tahincioğlu, yazının ilgili bölümünü şöyle noktaladı:
‘OLAĞAN OLMAYAN YAVAŞ YAVAŞ JURNAL TOPLUMUNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ’
“MİT, son dönemde kurumun kamuoyunda daha çok tanınması, kuruma nitelikli eleman kazandırılması gibi konularda harekete geçti.23 Nisan’da, ilkokul çocuklarından resim, yazı istenmesi ve ajanlık gibi ‘heyecan verici’ görülen bir mesleğin daha o yaşta tanıtılması da bu stratejinin bir parçası.Kariyer merkezi ile iş birliği yaparak, üniversitelerde tanıtım seminerleri yapması da…
MİT’in de nitelikli personel bulma çabasına girmesi olağan elbette. Akademi kurduğu da düşünülürse…
Olağan olmayan, Türkiye’nin yavaş yavaş bir jurnal toplumuna dönüştürülmesi.
‘Vatan hainliği’, ‘ajanlık’ gibi kavramların kolayca kullanıldığı, insanların bu iddialarla kolayca tutuklanabildiği, her aykırı görüşün terörizm ile eş tutulduğu bir iklim oluşturuldu. Diğer çabalarla birleştiğinde, toplumun, birbirine güvensiz, iyiden iyiye kutuplaşmış, iletişim kuramayan bir hale dönüşeceğine de kuşku yok.”