WikiLeaks kurucusu Julian Assange, baba ocağı Avustralya’nın Başkenti Canberra askeri havaalanına indi. Özel bir uçakla Başkent Canberra’ya yerel saat göre 7.30’da inen Assange’yi aile üyeleri ile kalabalık bir grup ve medya mensupları karşıladı.
12 yıl sonra serbest bırakılan Julian Assange Başkent Canberra’da Televizyon kanallarının, Assange’nin ülkeye gelişini canlı olarak yayınlarken, Canberra’nın askeri hava üssüne arabaya bindiği sırada eşi Stella Assange eşlik etti ve duygularını dile getirdi. Avustralya’daki ilk gününün nasıl geçeceğini henüz bilmediklerini, ancak çocuklarının onu görmek için çok heyecanla beklediklerini belirten Stella Assange, “Bu süreci uzun zamandır bekliyoruz, tarif etmesi zor,” dedi.
Öte yandan
Wikileaks’in kurucusu Assange İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’nde 7, hapishanede geçirdiği 5 yılın ardından ABD’yle yaptığı anlaşma kapsamında hakkındaki bir suçlamayı kabul ederek serbest kaldı.ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği savaş suçlarını da delillendiren belgeleri yayınlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde geçirdiği yedi, İngiltere’deki yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdiği beş yılı aşkın sürenin ardından dün serbest bırakıldı.Serbest bırakılmasının ardından ülkesi Avustralya’ya doğru yola çıkan Assange’ın uçağı başkent Canberra’ya iniş yaptı. Assange, uçaktan inerken, kendisini karşılamaya gelenleri selamladı.
Baba John Shipton, Assange’ın Avustralya’ya varması öncesinde yaptığı açıklamada, oğlunu gördüğünde ona “Neredeydin sen?” diye sormayı planladığını anlattı. Baba Shipton, Reuters’a verdiği demeçte, “İnancım asla ama asla, hiçbir zaman ölmedi. Julian’ın Avustralya’ya, evine gelebilmesi, ailesini düzenli olarak görebilmesi ve hayatın sıradan işlerini yapabiliyor olması bir hazine. Sıradanın güzelliği arasında ölçülen hayat, hayatın özüdür” diye konuştu.
52 yaşındaki Assange, ABD’li yetkililerle yaptığı ve kendisine yöneltilen 18 suçlamadan birini kabul etmesi karşılığında serbest bırakılmasını öngören anlaşma uyarınca 26 Haziran’da yerel saatle 09.00’da ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’ndaki Saipan Adası mahkemesine gitmişti. Assange’a burada Avustralya eski başbakanı ve şu anda ABD Büyükelçisi olan Kevin Rudd da eşlik etti.
Assange, ABD’yle yaptığı anlaşma gereği mahkemeye giderek hakkındaki ‘ulusal savunmaya ilişkin gizli belgeleri elde etme ve ifşa etme amaçlı komplo’ suçlamasını resmi olarak kabul etti. Mahkeme Assange’ın İngiltere’de hapishanede kaldığı sürenin karşılığında derhal serbest bırakılmasına hükmetti. Assange 14 yıl sonra serbest kaldı ve ülkesi Avustralya’ya doğru yola çıktı.Kararın ardından açıklamada bulunan Assange’ın avukatlarında Jennifer Robinson, Assange’ın hikayesinin basın özgürlüğü ve ulusal güvenlik konularında önemli bir tartışmaya yol açtığını söyledi, “Julian Assange, 14 yıllık hukuki mücadelenin ardından nihayet evine özgür bir adam olarak dönebilir” dedi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, karar duruşmasının görüldüğü Batı Pasifik’teki Kuzey Mariana Adaları, Assange’ın ABD anakarasına seyahat etmeye karşı çıkması ve Avustralya’ya yakınlığı nedeniyle seçildi. Saipan, Kuzey Mariana Adaları’nın en büyük adası ve başkenti.24 Haziran’da İngiltere’deki hapishaneden serbest bırakılarak özel uçakla buraya gelen Assange’ın mahkeme öncesinde ve 12 yılın ardından resmen serbest bırakılmasının ardından çekilen görüntüleri de uluslararası basına yansıdı.