Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, serbest kalmasına olanak tanıyan bir anlaşmanın parçası olarak ABD’deki casusluk suçlamalarını kabul etti.
Anlaşma ile İngiltere’deki hapis cezası sona erecek ve Avustralya’ya dönmesine izin verildi.Assange’nin bugün Avustralya’ya gelmesi bekleniyor. Avustralya Parlamentosu, Assange’ın ülkesine dönmesine yönelik çağrısını ABD ve İngiltere’ye ilettiğini bildirmişti. ABD BaşkanI Joe Biden, geçen Nisan ayında Avustralya’nın bu talebini değerlendirdiklerini açıklamıştı.
Wikileaks Kurucusu Julian Assange’ın, İngiltere’de 5 yıldır tutulduğu hapishaneden serbest bırakıldığı ve doğduğu Avustralya’ya gittiği bildirildi.Wikileaks’in sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, “Julian Assange serbest” ifadesine yer verildi.Londra mahkemesi dün 52 yaşındaki Assange’ın, ABD’ye iade kararını iptal ettirme çabalarıyla geçen 1901 gün geçirdiği Belmarsh Hapishanesinden kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Wikileaks şu yorumda bulundu:İkiye üç metrelik bir hücrede günde 23 saat tecritte geçirdiği beş yılı aşkın sürenin ardından, yakında eşi Stella Assange ve babalarını sadece parmaklıklar ardında gören çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek. Daha önce Assange’ın ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya vardığı bildirilmişti. Bu anlaşmaya göre, Wikileaks kurucusunun ABD’deki savcıların kendisine yönelttiği suçlamaları kabul edeceği, karşılığında İngiltere’de hapiste kaldığı sürenin karşılığında ABD’de hapse girmeyeceği belirtilmişti. CBS televizyonu, anlaşmanın yarın Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede sonuçlanması beklendiğini bildirdi.WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD ile varılan anlaşma sonucu ülkesi Avustralya’ya gitmek üzere önce ABD’ye ait Kuzey Mariana Adaları’na gitmek için 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere’den ayrıldı.Assange, kurucusu olduğu WikiLeaks’in 28 Ekim 2010’da, ABD’nin Irak ve Afganistan‘da işlediği suçları da kanıtlayan 251 bin gizli belgeyi yayınlamasıyla ün kazanmıştı. Haziran 2012’de sığındığı Ekvador‘un Londra Büyükelçiliği’nden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınan Assange, “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği” iddiasıyla tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.ABD’de çoğu Casusluk Yasası kapsamındaki 18 suçtan yargılanmak istenen Assange, Belmarsh Hapishanesinde geçirdiği süreçte ABD’ye iade edilmemek için uzun bir hukuk mücadelesi verdi.
Julian Assange kimdir, Wikileaks nedir?
Assange, gençlik yıllarda bilgisayar programcısı olarak şöhret kazandı.1995’te ülkesi Avustralya’da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla cezaya çarptırıldı ancak bunu bir kez daha yapmayacağına söz vermesi üzerine hapse girmedi.2006’da Wikileaks websitesini kurdu. Wikileaks bugüne kadar on milyondan fazla gizli belgeyi yayımladığını iddia ediyor. Belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporlar da var.2010’da ABD ordusuna ait helikopterden çekilmiş ve Irak’ın başkenti Bağdat’ta 18 sivilin öldürülüş anını gösterdiği belirtilen bir video Wikileaks’te yayımlandı.Bunlarla birlikte ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning’in sızdırdığı binlerce gizli belge de Wikileaks’te yayımlandı.
Bu belgelere göre ABD ordusu Afganistan savaşı sırasında yüzlerce sivili öldürmüş ancak bunlar resmi raporlara girmemişti.2019’da ABD Adalet Bakanlığı sızıntıyı ülkenin “tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri” olarak tanımladı.ABD yetkililerinin avukatları, bilgilerin yayımlanmasının Afganistan ve Irak’ta adı geçen kişileri “ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını” söyledi.Assange ise dosyaların ABD silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ciddi ihlalleri ortaya çıkardığını ve kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu vurguladı.Gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmak üzere komplo kurmakla suçlandı ve 18 suçtan yargılanmasına karar verildi