Adalet Bakanı Yardımcısı başkanlığındaki 7 kişilik heyet, hakimlik Sınavı’nda 93 puan alan ve Türkiye ikincisi olan depremzede Gökhan Kuşcuoğlu’nu mülakatta 3 dakikada eledi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinden önce kaldırılacağı vaadinde bulunduğu ancak henüz yürürlükte olan kamuda mülakat sistemi yeni bir adaletsizliğe yol açtı.Karar’da yer alan habere göre Hataylı bir depremzede olan Gökhan Kuşcuoğlu, 2021’de idari hakimlik sınavında 88.54 puanla 107’nci, 2022’de 83.80 puanla 165’inci omasına rağmen mülakatlarda elendi.2023’te ise 93 puanla Türkiye 2’ncisi olan ve Dikmen Hakimevi’nde Adalet Bakanı Yardımcısı başkanlığındaki heyetin karşısına 7 kişi ile birlikte çıkan Kuşçuoğlu, 3 dakika süren sözlü sınavda elendi.Kuşcuoğlu yaşadığı adaletsizliğe ‘Hakim olabileceğimi 3 dakikada nasıl ispatlamam gerekiyor?’ sözleriyle isyan etti. “Bir yıkımı depremde, bir yıkımı sınavda yaşadım. Devletin adil olmayan mülakatı da öldürüyor” dedi.
HEYETTE HSK DA VAR ADALET AKADEMİSİ DE
Gökhan Kuşcuoğlu’nun elendiği mülakat heyeti, Adalet Bakanı’nın görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ile Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan seçilen bir kişi olmak üzere toplam yedi üyeden oluşuyor.
HAKİM OLABİLECEĞİMİ 3 DAKİKADA NASIL İSPATLAMALIYIM?
Gökhan Kuşcuoğlu, mülakatlarda yaşadığı deneyimleri şöyle anlattı:
“2016 yılındaki İdari Yargı Hakim Yardımcılığı sınavı 89 puanla Türkiye 43.’sü oldum. 200 idari hakim kadrosu ihdas edilmişken mülakat sonucu 120 kişi alındı. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘Yeterli sayıda nitelikli aday bulamadık’ demişti. Oysa mülakatta sorulan soruların hepsini doğru cevaplamıştım. Nitelikli bulmadılar demek ki! Devletimizin beni idari hakim olarak kabul etmesi için daha ne yapmam gerekiyor acaba? 3 veya 3.5 dakikada hakim olabileceğimi nasıl ispatlamalıyım? Acaba komisyon üyelerine Allah tarafından verilmiş maddi ve manevi bir güç mü var? İnsanların hayatlarının 30-40 yılını etkileyebilecek bir kararı 3 dakikada vererek hakim olup olamayacaklarını nereden biliyorlar?..”
“AKIL SIR ERDİREMEZ OLDUM”
22.05.2017 tarihinde İl Göç Uzman Yardımcılığı göreviyle Van’da çalışmaya başlayan Kuşcuoğlu, pes etmedi. 2019’da yapılan idari hakimlik sınavını 86,93 puanla 102. olarak kazandı. Ancak mülakattan yine çıkamadı.Mülakatın bu kez 3 dakika bile sürmediğini vurgulayan Kuşcuoğlu, şunları söyledi:
“2021’de aynı imtihanı 88,54 puanla 107. olarak, kaymakamlık sınavını ise 79,75 puanla 123. olarak geçtim. Mülakat neticeleri tahmin ettiğiniz gibi yine olumsuz. 2021 yılının eylül ayı gibi Hatay’a tayinim çıktı. Olumsuz neticelere rağmen çalışmayı sürdürdüm. 2022’deki idari hakimlik sınavında bu kez 83,80 puan aldım. Mülakatlar 2023’te yapıldı. Kaymakamlık mülakatım da depremden sonraya kaldı. 6 Şubat depremlerinde sağ kurtuldum. Bir yıkımı depremde, bir yıkımı mülakat sonuçları ile yaşadım. İnsanı sadece deprem değil adaletsizlik de öldürüyor. Hatay’da şartlar ağırlaşınca tekrar tayin istedim. 15 Ağustos 2023’te Gümüşhane’de göreve başladım. Artık sınavlara girmeyi düşünmüyordum. Derken 3 Aralık’ta kaymakamlık sınavında tekrar şansımı denedim. Hakimlik sınavına da 23-24 Aralık’ta girdim. 28 Aralık’ta kaymakamlık açıklandı. Sınavı 76,17 puanla 186. olarak 4. defa kazandım. Hakimlik sonuçları da 23 Ocak’ta ilan edildi. 93,24 puanla Türkiye 2’ncisi oldum. O kadar mutluydum ki… ‘Artık idari yargı hakimi olurum, devletime kendimi kabul ettiririm’ diye düşünüyordum. 11 Haziran’da idari hakimlik mülakatına katıldım. O kadar güzel ve rahat geçti ki… ‘Bu sefer gerçekten hak ettim galiba’ diye düşünürken derece yapmış olmama rağmen elendim. Bu işe akıl sır erdiremez oldum. Şimdiye kadar o kadar kitap aldım, o kadar kursa para verdim ki. ‘Keşke o paraları başka yerde değerlendirseydim’ diyorum.”