CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu: “O dönem Genel Başkanımıza ‘yapmayın’ diye yalvardık. Ancak, bir kısım milletvekili referandum tehdidi ile baskı kurdu. ‘Biz oy vermezsek referanduma gidecek ve kabul görecek, Türkiye ayrışacak’ diyerek, bu sorumluluğu bizim üzerimize yüklediler.”
CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2016 yılında AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine “Anayasa’ya aykırı ama evet diyeceğiz” demişti. Dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası HDP’nin o dönem eşbaşkanları olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la birlikte çok sayıda siyasetçisi tutuklanmıştı.
Demirtaş, Yüksekdağ ve yine pek çok HDP’li siyasetçi halen cezaevinde.CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaşadıkları süreci anlattı. Tanrıkulu, Kılıçdaroğlu’na bu yasaya evet denmemesi için baskı yaptıklarını ancak kararından vazgeçiremediklerini söyledi.Sezgin Tanrıkulu, “O dönem Genel Başkanımıza ‘yapmayın’ diye yalvardık. Ancak, bir kısım milletvekili referandum tehdidi ile baskı kurdu. ‘Biz oy vermezsek referanduma gidecek ve kabul görecek, Türkiye ayrışacak’ diyerek, bu sorumluluğu bizim üzerimize yüklediler” dedi.
‘KEMAL BEY DAHA SONRA PİŞMANLIK İFADESİ KULLANDI AMA…’
CHP’li vekil, daha adil bir karar için referanduma gidilmesini önerdiklerini ancak yargı düzeninin AKP tarafından manipüle edildiğini ifade etti.Tanrıkulu, “Kemal Bey, daha sonra bu konuda pişmanlık ifadesi kullandı. Evet, milletvekillerinin dokunulmazlığının sadece parlamentoyla sınırlı olması gerektiğini söyledi. Ancak, mevcut yargı düzeninde nasıl kendimizi bu düzenin insafına bırakabiliriz?” diye sordu.Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Türkiye’nin rejim değişikliğine uğradığını belirten Tanrıkulu, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yapılan referandumla bu değişikliklerin pekiştirildiğini söyledi.