Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Fethullah Gülen Hocaefendi, kendi ifadesiyle ‘maşuk’una kavuştu. Stadyumda ve dünyanın dört bir yanında insanlar Hocaefendi’nin cenaze namazını kıldı. Hocaefendi dualar ve Kur’an-ı Kerimler eşliğinde Kestane Kampı’ndaki ebedi istirahatgahına defnedildi.
Fethullah Gülen Hocaefendi, Allah rızası yolunda Hizmet’e adanmış bir ömrün ardından tedavi gördüğü hastanede ruhunun ufkuna yürümüştü. Son yolculuğunda ise sevenleri onu bir an bile yalnız bırakmadı. Binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren başta Hocaefendi’nin de yaşadığı ABD olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından Pensilvanya’ya adeta akın etti. İnsanlar ilk olarak cenaze namazının kılınacağı stadyumda toplanmaya başladı.
Kısa bir sürede cenaze için hazırlanan stadyumda istenmeyen durumlara karşı güvenlik önlemleri alındı. Diğer yandan stadyumda saatlerce haporlörlerden Kur’an-ı Kerim okundu.
Stadyuma gelenler, güvenlik güçlerinin kontrolünde içeriye alındı. Bu sebeple giriş noktasında zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.
STADYUMDA KUR’AN-I KERİM VE DUA SESLERİ YANKILANDI
Hocaefendi’nin naaşı stadyuma getirilmeden önce, Hocaefendi için okunan hatimlerin duası yapıldı. İngilizce ve Türkçe olarak dualar edildi. Dünyanın dört bir yanından gelerek stadyumu dolduran binlerce kişi dualara amin dedi.
PROVOKASYON VE SÜKUNET UYARISI
Diğer yandan stadyumda istenmeyen bir durum ya da provokasyon yaşanması ihtimaline karşı, cenazeye gelenler zaman zaman uyarıldı ve olumsuz durumlar yaşanması durumunda güvenlik güçlerine haber verilmesi için ananslar yapıldı.
Hocaefendi’nin naaşı namaz vakti yaklaşırken vefat ettiği hastaneden teslim alındı. Ardından cenaze namazının kılınacağı stadyuma doğru yola çıkarıldı. Hocaefendi’nin naaşını taşıyan araç konvoy eşliğinde stadyuma getirildi.
Hocaefendi’nin naaşı daha önceden belirlenmiş görevlilerin iş birliği ile araçtan alındı ve omuzlar üzerinde musallaya konuldu. Bütün bunlar yaşanırken stadyumu dolduran binlerce insan sükunetle bekledi ve herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.
Stadyumda önce öğle namazı, ardından da cenaze namazı kılındı. Hocaefendi’nin cenaze namazını, yıllardır yol arkadaşlığı yaptığı Prof. Dr. Suat Yıldırım kıldırdı.
Hocaefendi’nin yıllarca yol arkadaşlığını yapmış Hizmet’in önde gelen isimleri ve aile yakınları da stadyumdaydı.
Stadyumda bunlar yaşanırken, cenazeye katılamayan on binlerce-yüz binlerce insan da ekranları başındaydı. Kimi evinde, kimi ise kültür merkezleri veya farklı mekanlarda Hocaefendi’nin cenaze törenini takip etmek için bir araya geldi. Dünyanın birçok noktasında Hocaefendi için gıyabi cenaze namazları kılındı. Kur’an-ı Kerim’ler okunup, dualar edildi.
Cenaze namazının ardından Hocaefendi’nin naaşı ABD’de kaldığı Kestane Kampı’na götürülmek üzere yola çıkarıldı ve yaklaşık 1 buçuk saatlik yolculuğun ardından kampa ulaşıldı. Kamp alanının yeterince büyük olmaması ve güvenlik gerekçesiyle herkes alana alınmadı. Kestane kampına sadece aile üyeleri, talebeleri ve ismi önceden belirlenen isimler katıldı. Bu törenle Hocaefendi ebedi istirahatgahına defnedildi.
KABE ÖRTÜSÜ VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN TOPRAK
Hocaefendi’nin tabutu Kabe ve Mescid-i Nebevi’den getirilen örtülerle örtüldü. Hocaefendi’nin mezarında ise Mekke, Medine ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından getirilen topraklar konuldu.