Suriyeli din adamı Ramazan el Bûtî’nin oğlu Tevfîk el Bûtî’nin Şam’da kimliği belirsiz saldırganlar tarafından kaçırılarak öldürüldüğü bildirildi.
Suriyeli din adamı Saîd Ramazan el Bûtî’nin oğlu Tevfîk el-Bûtî’nin, Şam’da kimliği belirsiz saldırganlar tarafından kaçırılarak öldürüldüğü bildirildi. Baba el Bûtî de Emevi Camii’nde çocuklara Kur’an-ı Kerim okumayı öğretirken uğradığı bir saldırıda hayatını kaybetmişti. Başta IŞİD ve El Kaide olmak üzere ‘cihatçı çeteler’e karşı tutumuyla bilinen Tevfîk el Bûtî, vefat eden babasının yerine geçmişti.
Tevfîk el Bûtî, 2013 yılında yaptığı açıklamalarda selefi örgütlerin İslam dininin uygar yüzünü baltaladığını söylemişti. Bilad el Şam Ulemalar Birliği Başkanı Tevfîk el Bûtî, Suriye’deki krizin çözümü için ulusal bir diyalogun başlatılması gerektiğini belirtmişti.Geçtiğimiz yıllarda cihatçı-selefi grupların hedefi iolan Ramazan el Bûtî’nin oğlu Tevfîk el Bûtî için “Babasının izinden gidiyor” ifadeleriyle hedef haline getirilmişti.
MUHAMMED SAİD RAMAZAN EL BÛTÎ KİMDİR?
Muhammed Saîd Ramazan el Bûtî 1929’da Türkiye’de Şırnak’a bağlı Celeka (yeni resmi ismiyle Yağmurkuyusu) köyünde doğdu. Soyadı, doğduğu coğrafyanın tarihi ismi olan Botan Bölgesi’nden geliyor.
Babası Molla Ramazan, Said Bûtî’nin babasına dair yazdığı “Heze Validi” (Bu Benim Babam) kitabında belirttiğine göre 1888 Cizre doğumlu bir Kürttür. Cizre’de köydeki medreselerinin Türkiye’de yeni kurulan yönetimin baskısına uğraması, Molla Ramazan, Türkiye’de yeni dönemde dini kısıtlamalar gerekçesiyle 1934’te ailece Şam’a göçmüştü.
Şam’da dini eğitim alan Said Ramazan el Bûtî, 1954’te Ezher Üniversitesi’nde eğitim görmek üzere Mısır’a gitti. Mezun olmasının ardından 1958’de Suriye’ye dönmüş ve Humus’ta bir lisede dini derslere girdi.1960’ta Şam Üniversitesi Şer’i İlimler Fakültesi’nde ders vermeye başlayan el Bûtî, 1961’de tekrar Mısır’a gitmiş, 1965’te doktorasını tamamlayıp yeniden Suriye’ye dönmüştür.
ESKİ DİB MEHMET GÖRMEZ TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ
Bu tarihten sonra bir dönem dekanlık da yaptığı Şam Üniversitesi Şer’i İlimler Fakültesi’nde hocalığa devam etmiştir.Suriye’deki iç savaş devam ederken, dönemin Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yakın dönemde yaptığı bir açıklamada çatışmalar esnasında Bûtî’ye özel yollarla ulaşıp kendisini Şam’dan çıkarıp Beyrut üzerinden Türkiye’ye ulaştırabileceklerini ilettiğini ama Bûtî’nin kendi isteğiyle Şam’da kalmayı tercih ettiğini anlatmıştı.