AP Türkiye raportörü Amor, 10 yıla yakın bir süredir hapiste tutulan Koza İpek Holding yöneticilerinden Tekin İpek’in AİHM’e yaptığı başvurunun hâlâ sonuçlanmaması üzerine bir mesaj yayınladı.
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, 10 yıla yakın bir süredir hapiste tutulan Koza İpek Holding yöneticilerinden Tekin İpek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun hâlâ sonuçlanmaması konusunda bir mesaj yayınladı. X’te (eski adıyla Twitter’da) bir mesaj yayınlayan İspanyol politikacı, Uluslararası Seçilmiş Gözlem Misyonu adına 29 Ekim 2015’te el konulan Koza İpek Holding’in durumunu konuşmak üzere yöneticileriyle biraraya geldiği twiti alıntıladı. Amor, o görüşmede holding ortaklarından Melek İpek ile Tekin İpek’in oğlu Metin Ali İpek’in de bulunduğunu hatırlatarak, “Bugün Bayan İpek (79) hapiste tutuluyor. 10 yıl sonra, Metin Ali ile ailenin durumu ve 2016’da AİHM tarafından kabul edilen babasının gözaltı davasının garip gecikmesi hakkında değerlendirme yapmak için tekrar görüştüm. [AİHM’de] 2021’den itibaren diğer benzer davalar çözüldü. Mahkemedeki her bir yetkilinin, milliyeti ve kişisel duruşu ne olursa olsun, uygun şekilde hareket ettiğini umuyorum.” diye yazdı.
ANNE, OĞUL, TORUN… HEPSİ CEZALANDIRILDI
Koza İpek Holding’in ortaklarından Akın İpek’in kardeşi Tekin İpek, holdinge el koyma sürecindeki davaların neticesinde, SPK Kanununa muhalefet suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis ile 250 bin lira para cezasına, 22 kere Vergi Usul Kanununa muhalefet suçlamasından da 62 yıl 2 ay 21 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Tekin İpek, toplamda 79 yıl 8 ay 21 gün hapis cezası almıştı. Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Akın İpek ve Tekin İpek’in annesi Melek İpek’e de, ‘terör örgütüne üyelik’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası, SPK Kanununa muhalefet suçundan ise 4 yıl 2 ay hapis ile 104 bin 100 lira para cezası verilmişti. Toplamda 11 yıl 8 ay hapis cezası alan Melek İpek, 9 Kasım 2024’te tutuklanarak 79 yaşında hapse atılmıştı.
ÖNCE KAYYIM ATANDI, SONRA HAZİNE’YE GEÇTİ
Aralarında Koza Altın, Bugün gazetesi ve televizyonu gibi 22 adet şirketi bulunen Koza İpek Holding’e 29 Ekim 2015’te sahte bir rapor ile kayyım atanmış, şirketlerin yönetimi için şirket dışından isimler görevlendirilmişti. Son olarak Yargıtay, Koza İpek Holding’in müsadere edilmesini onaylamış ve bu kararla Koza İpek Holding’e bağlı şirketler Hazine’ye geçmişti. Holding ortaklarından Akın İpek, o günden beri gerek kayyım atanması, gerekse sonrasında yaşanan hukuksuzları detaylı şekilde anlatmasına rağmen, Türkiye’deki mahkemeler bunları dikkate almadı.
AİHM’DEN HENÜZ CEVAP ALAMADI
İşadamı Tekin İpek, 25 Nisan 2016’da ‘teröre finansman sağlamak’ iddiasıyla tutuklanmıştı. Tekin İpek, kişisel olarak tutuklanması konusunda AİHM’e yaptığı başvuruya bugüne kadar bir cevap alamadı. Tekin İpek, her ne kadar teröre destek suçlamasıyla tutuklansa da, SPK ve vergi kanunlarıyla ilgili suçlarla cezalandırıldı.
SON DURUM NE?
Tekin İpek, Koza-İpek Holding’e el koyma sürecindeki davaların sonunda, SPK Kanunu’na muhalefet suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis ve TBMM tarafından kanunla kurulan İpek Üniversitesi’ne bağış yapması dolayısıyla da ‘terör örgütü üyeliğinden’ 10 yıl hapis cezası aldı. Vergi Usul Kanunu’na muhalefet nedeniyle verilen cezalar ise kanun değişikliği ve parasal cezaların ödenmesi nedeniyle İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Tekin İpek Nisan 2016’dan bu yana 8 yıl 8 aydır cezaevinde. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 18 ay önce AİHM yargılama sürecinin tamamlanmasına rağmen kararını hâlâ açıklamadı.