21st Europe’un Starline ağı, Avrupa ülkelerinde 39 varış noktasını birbirine bağlayacak; hatlar İngiltere, Türkiye ve Ukrayna’ya da ulaşacak.
Avrupa Metrosu adı verilen projede, hızı 400 kilometreye çıkacak trenlerle yolculuğun 2040’da başlaması hedefleniyor.
Son yıllarda hayata geçirilen düzinelerce demiryolu güzergahı, Avrupa ülke sınırları arasında seyahat etmeyi kolaylaştırıyor. Ancak Kopenhag merkezli bir düşünce kuruluşunun yeni açıklanan bir önerisi, kıtanın tren bağlantılarına yönelik çok daha iddialı bir hedef ortaya koydu.21st Europe’un planı, Avrupa genelinde metro ya da tüp geçit sistemi gibi çalışacak bir yüksek hızlı demiryolu ağı öngörüyor.
Starline adı verilen plan, kıtanın “parçalı, düzensiz ve genellikle yavaş” demiryolu altyapısını yeniden keşfetmeyi ve hava yolculuğuna rakip olacak ultra hızlı bağlantılar sunmayı hedefliyor.Düşünce kuruluşu, “Gerçek anlamda entegre bir raylı sistem artık sadece bir kolaylık meselesi değil, Avrupa’nın 21. yüzyıldaki dayanıklılığı için stratejik bir gerekliliktir” diyor.
YÜZDE 30 DAHA HIZLI OLACAK
Kıta genelinde altyapıyı birleştirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği girişimi olan Trans-Avrupa Ulaşım Ağı (TEN-T) halihazırda çalışmalarını sürdürüyor.Yeni sistemin, saatte 300-400 km hızla çalışan trenlerle, karayolu ve mevcut demir yolu ulaşımına göre yaklaşık yüzde 30 daha hızlı olması bekleniyor.Yeni sistemin, saatte 300-400 km hızla çalışan trenlerle, karayolu ve mevcut demir yolu ulaşımına göre yaklaşık yüzde 30 daha hızlı olması bekleniyor.Bu da yolcuların Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den Almanya’nın başkenti Berlin’e şu anda tam gün süren yolculuk yerine beş saatten biraz fazla bir sürede ulaşabilecekleri anlamına geliyor.
HELSİNKİ BERLİN ARASI 5 SAAT
Starline ile Helsinki’den Berlin 5 saatte gitmek mümkün olabilir.21st Europe’un 22.000 kilometrelik Starline ağı, Avrupa ülkelerindeki 39 varış noktasını birbirine bağlamayı hedefliyor. Ayrıca, İngiltere, Türkiye ve Ukrayna’ya da ulaşan hatlar var.Vagonlar sınıflara göre değil, çalışma alanları, aile dostu bölümler gibi farklı ihtiyaçlara yönelik alanlara ayrılacak.
Düşünce kuruluşu, “Tarihsel olarak bir süren Kiev-Berlin arası yolculuk öngörülebilir ve kesintisiz bir bağlantı haline geliyor,” diyor. “Bugün yavaş ve dolambaçlı bir rota olan Milano-Münih arası, büyük ekonomik merkezler arasında yüksek frekanslı bir bağlantıya dönüşüyor.”
Starline trenleri kolayca ayırt edilebilecek şekilde koyu mavi renkte olacak. Vagonlar sınıflara göre değil, çalışanlar için sessiz bölgeler ve aile dostu bölümler gibi farklı ihtiyaçlara yönelik alanlara göre ayrılacak.
Trenler, büyük şehirlerin hemen dışında inşa edilen ve mevcut kentsel ulaşım sistemleriyle bağlantıları olan yeni istasyonlara ulaşacak.21st Europe, bu istasyonları restoran, alışveriş ve iyi tasarlanmış bekleme alanlarının yanı sıra konser salonları, müzeler, spor salonları ve etkinlik alanlarına sahip olacak kültürel merkezler olarak öngörüyor.
Düşünce kuruluşu, sistemin kamu tarafından finanse edileceğini ve onaylı ulusal demiryolu şirketleri tarafından işletileceğini, aynı zamanda sistemin koordinasyonunu, birlikte çalışabilirliğini ve uzun vadeli genişlemesini sağlamaktan sorumlu AB çerçevesindeki bir organ olan yeni bir Avrupa Demiryolu Otoritesi (ERA) tarafından denetleneceğini belirtiyor.Bu oldukça iddialı bir öneri ancak düşünce kuruluşu bunun 2040 yılına kadar gerçeğe dönüşebileceğini düşünüyor.ZAMAN Avustralya