Federal Başbakan Albanese: “Üç yıldır Avustralya, Ukrayna’nın cesur halkını, Rus saldırganlığının acımasızlığına karşı egemenliklerini savunma mücadelesinde ve uluslararası hukuku destekleme adına gururla desteklemektedir. Avustralya, Ukrayna’nın yanındadır.”dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vlodemir Zelenskiy ile ABD Devlet Başkanı Donald Trump arasında, Beyaz Saray’da yaşanan diplomatik skandalla ilgili yankılar sürüyor.Dünyanın gözü önünde yaşanan skandalın ardından batı dünyasından ardından bir destek mesajı da Avustralya’dan geldi.
UKRAYNA’NIN YANINDAYIZ:
ABD’nin Pasifik bölgesindeki müttefiki Avustralya’nın başbakanı Anthony Albanese, kişisel sosyal medya hesabı X’ten paylaştığı mesajında, ülkesinin Ukrayna’yı ne kadar gerekiyorsa o kadar destekleyeceğini belirtti. Başbakan Albanese cesur Ukrayna halkının Rus saldırganlığı karşısında egemenliğini savunduğuna dikkat çekerek; “Avustralya, Ukrayna’nın yanındadır.”dedi.
Federal Başbakan Albanese şunları söyledi: “Üç yıldır Avustralya, Ukrayna’nın cesur halkını, Rus saldırganlığının acımasızlığına karşı egemenliklerini savunma mücadelesinde ve uluslararası hukuku destekleme adına gururla desteklemektedir. Avustralya, Ukrayna’nın yanındadır.”dedi.
ALBANESE: RUSYA EMPERYALİST HEDEFLER KOVALIYOR
Bir başka açıklamasında Albanese, Rusya’nın bölgede emperyalist hedefler kovaladığına dikkat çekti. Anthony Albanese; “Çünkü bu demokratik bir ulusun, açık bir biçimde sadece Ukrayna’da değil tüm bölgede emperyalist hedefler kovalayan Vlademir Putin önderliğindeki otoriter bir rejime karşı savaşıdır” dedi.
AB’DEN TAM DESTEK: YALINIZ DEĞİLSİNİZ
Öte yandan Beyaz Saray’da, kameralar önünde ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenskiy, arasında yaşanan tartışmanın ardından çok sayıda Avrupa ülkesinden Ukrayna’ya destek mesajları gelmeye başladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, X hesabından yaptığı açıklamada Zelenskiy’e “Asaletiniz Ukrayna halkının cesaretini onurlandırıyor. Güçlü olun, cesur olun, korkusuz olun. Asla yalnız değilsiniz sevgili Başkan Zelenskiy. Biz sizinle birlikte adil ve kalıcı bir barış için çaba sarfetmeyi sürdüreceğiz” ifadeleri ile seslendi:
Almanya Başbakanı Olaf Schloz ise aynı platformdan yayınladığı mesajında, “Barışı Ukrayna halkından daha çok kimse istemiyor. Bu sebepten dolayı kalıcı ve adil bir barışı birlikte arıyoruz. Ukrayna Almanya’ya ve Avrupa’ya güvenebilir” dedi:
AB’nin bir diğer lokomotif ülkesi Fransa’nın cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da mesajında, saldırgan tarafın Rusya, mağdur tarafın ise Ukrayna olduğunu belirterek başladığı mesajında, “Üç yıl önce Ukrayna’ya yardım etmekte ve Rusya’ya yaptırım uygulamakta haklıydık ve bunu yapmaya devam etmeliyiz. ‘Biz’ derken Amerikalıları, Avrupalıları, Kanadalıları, Japonları ve diğerlerini kastediyorum. Yardım eden ve etmeye devam eden herkese teşekkür ederim. ve başından beri savaşanlara saygı duyuyorum, çünkü onlar onurları, bağımsızlıkları, çocukları ve Avrupa’nın güvenliği için savaşıyor” ifadelerini aktardı: Ukrayna’nın komşusu ve en büyük destekçilerinden Polonya’nın başbakanı Donald Tusk, mesajında, Ukrayna lideri Zelenskiy’e ve Ukrayna halkına “Yalnız değilsiniz” sözleriyle seslendi. ZAMAN Avustralya, AFP,dpa/ ET,SÖ