Meclis’e sunulan 10’uncu Yargı Paketi, muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP oylarıyla Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. DEM Parti’nin Kovid-19 salgını döneminde çıkan düzenlemenin 10 Yargı Paketi’nde yer alması için verdiği önergeye, CHP’liler çekimser kaldı, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
AKP’nin imzasıyla Meclis’e sunulan ve MHP’nin de destek verdiği 10’uncu Yargı Paketi, muhalefetin tepki ve itirazlarına rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.AKP ve MHP oylarıyla komisyonda kabul edilen paket, önümüzdeki günlerde Genel Kurulu’nda görüşülecek.
DEM PARTİ’DEN ÖNERGE
Önergede söz alan DEM Partili Dilan Kunt Ayan, bu düzenlemenin tekrardan getirilmesi ve herkesi kapsamasını desteklediklerini belirtti.
AKP BEKLENTİ YARATTI
AKP’liler tarafından DEM Parti’nin bu düzenlemenin getirilmesine engel olduğuna dair bir algı oluşturduğuna dikkat çeken Dilan Kunt Ayan, “‘DEM Parti bunu istemedi, engel oldu’ deniliyor. AKP, bunda bizi dinlemedi. Hedefi şaşırtarak, , suçu üzerimize atma iddiası var. Buna yanıt verilmesi lazım. Açık önerge sunuyoruz ve düzenlemenin geri getirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘İLK ADIMI ATALIM’
‘ONARICI ADALETİ İÇERMELİ’
Komisyonda söz alan vekillerden DEM Partili Newroz Uysal Aslan, daha önce çıkan bu düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dair siyasi partilerin ortaklaştığını ancak buna rağmen pakette yer verilmediğini hatırlatarak, “Açıkçası eşitsiz olduğunu bildiğimiz bir kanunun kalması mantıklı mı? Kutuplaştırmayı artıran bir noktaya doğru gidiyoruz. İnsan odaklı, onarıcı adaleti içeren bir düzenlemenin yapılması gerekiyor” dedi. DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar da, düzenlemenin pakete yer almasının toplumda hayal kırıklığına yarattığını vurguladı.
CHP’NİN TUTUMU
CHP ise söz konusu bu düzenlemeyle ilgili ne değişiklik önergesi verdi ne de DEM Parti’nin önergesi kapsamında söz aldı. CHP ayrıca oylamada çekimser oy kullandı.
DEM Parti’nin düzenlemenin pakette yer almasına dair verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.