Türkiye asıllı Kanadalının ortaklaşa kurduğu eSIM sağlayıcısı Airalo, 220 milyon dolarlık Seri C turuyla “unicorn” statüsüne ulaştı.
Kanada basınında yer alan habere göre, merkezi Delaware’de bulunan Airalo, İcra direktörü Abraham Burak tarafından CEO Ahmet Bahadır Özdemir ile kuruldu. Gömülü SIM (eSIM) sağlayıcısı Airalo, 220 milyon Amerikan doları (yaklaşık 300 milyon Kanada doları) tutarındaki Seri C yatırım turuyla 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak “unicorn” statüsüne ulaştı.
Yatırım turuna, 185 milyon dolar katkıda bulunan küresel özel sermaye şirketi CVC Capital Partners liderlik etti. Önceki yatırımcılardan Peak XV ve Antler Elevate de bu tura katıldı.
Kullanıcıların dünyanın dört bir yanındaki operatörlerden konuşma, mesaj ve veri paketlerini genellikle yerli operatörlerin dolaşım tarifelerinden daha uygun fiyatlarla telefonlarına yüklemelerini sağlayan bir uygulamaya sahip. Örneğin, Birleşik Krallık’ta 2 GB’lık iki haftalık bir paket Airalo’da 12 Kanada doları iken, Kanadalı telekom operatörü Bell ile dolaşım ücreti günde 16 Kanada doları. eSIM teknolojisi, özellikle çekirdek hizmetlerini tamamlamak isteyen neobankalar arasında giderek daha popüler hale geliyor.
MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİMİ KURMAK İÇİN ÜNİVERSİTEDEN AYRILDI
Abraham Burak, milyar dolarlık girişimi kurmak için Kanada’nın başkentindeki Ottawa Üniversitesi’ni bıraktı.
Toronto’da yaşayan Burak, Çin, İsviçre ve Hollanda dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde hukuk eğitimi aldıktan sonra Ottawa Üniversitesi’nde hukuk programına katıldı. Ancak Airalo’yu kurmak için okuldan ayrıldı.
Airalo’nun ABD’deki merkezinin yanı sıra, 55 ülkeye yayılmış uzaktan çalışan bir ekibi bulunuyor. Şirket, daha önce Ağustos 2023’te 60 milyon Amerikan doları (o dönemde yaklaşık 79 milyon Kanada doları) tutarında Seri B yatırımı almıştı. Yatırımcıları arasında Peak XV (eski adıyla Sequoia Capital India) ve Kanadalı telekom şirketi Bell’in girişim sermayesi kolu Bell Ventures da yer alıyor.
Habere göre, Airalo, yeni sermaye ile kullanıcı desteğini geliştirmeyi ve yeni ürünler sunmayı planlıyor. Şirket ayrıca, işletmelerin ekiplerinin küresel bağlantısını eSIM atayarak ve bütçeleri kontrol ederek yönetmesine olanak tanıyan kurumsal hizmetlerini de büyütüyor.
CVC’nin yönetici ortağı Siddharth Patel, dijital seyahat eSIM pazarının, yurt dışına çıkan tüketiciler için ana dolaşım yöntemi haline gelme sürecinin “henüz çok erken aşamasında” olduğunu söyledi.“Seyahat eSIM’lerinde açık ara lider ve gezginlerin küresel bağlantı kurma şeklini yeniden tanımlayan bir öncü olan Airalo ile ortak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz,” diyen Patel, Airalo’yu şu sözlerle övdü: Airalo, büyük ölçüde organik yollarla büyüyen son derece ölçeklenebilir dijital modeliyle, küresel gezginlere üstün değer ve müşteri deneyimi sunma konusunda en iyi konumda bulunuyor.
eSIM’LER, GELENEKSEL SIM KARTLARIN YERİNİ ALIYOR
eSIM’ler, geleneksel SIM kartların yerini alarak, doğrudan cihazın donanımına yükleniyor. Bu teknoloji, özellikle çekirdek hizmetlerine ek olarak, dijital bağlantı sunmak isteyen neobankalar arasında giderek yaygınlaşmış durumda. Brezilyalı neobank Nubank, İngiliz FinTech şirketi Revolut ve Toronto merkezli Koho ile Wealthsimple gibi bankacılık girişimleri, 2024 başından bu yana eSIM hizmetleri başlatmıştı.
Airalo, 200’den fazla destinasyonda 20 milyondan fazla gezgine hizmet verdi ve bu yaz yeni bir uygulama deneyimi ile sınırsız veri planları sunmayı planlıyor.
“UNICORN STATÜSÜ” NEDİR?
Unicorn statüsü, bir girişim şirketinin (startup) 1 milyar Amerikan doları veya üzeri değerlemeye ulaşması anlamına geliyor. Unicorn (tek boynuzlu at) terimi, 2013 yılında yatırımcı Aileen Lee tarafından ortaya atılmıştı. Nadiren rastlanan, özel ve değerli şeyleri tanımlamak için bu mitolojik sembol kullanılmıştır. Genellikle henüz halka arz edilmemiş (borsaya açılmamış) veya satılmamış özel girişim şirketleri için kullanılıyor. Bu statüye ulaşmak, şirketin hem yatırımcılar tarafından büyük potansiyele sahip görüldüğünü hem de piyasada önemli bir yer edindiğini gösteriyor.
Airalo’nun Seri C yatırım turuyla 1 milyar doları aşan değerlemeye ulaşması, onu bir “unicorn” yaptı ve bu, Kanada’dan çıkan sayılı teknoloji girişimlerinden biri olarak önemli bir başarı olarak görülüyor. Osman Erol-Kanada ZAMAN