Aşırı sıcaklar ve iklim değişikliği yangın riskini artırdı: Koolewong ve Bulahdelah’da evler kullanılamaz hale geldi.
![]()
Avustralya’nın doğu kıyılarında sıcak hava dalgası ve iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte 50’den fazla orman yangını çıktığı bildirildi. Eyalet acil durum birimleri, bazı bölgelerde alevlerin yerleşim yerlerine kadar ulaştığını ve çok sayıda kişinin tahliye edildiğini açıkladı.
AŞIRI SICAKLAR YANGIN TEHLİKESİNİ ARTIRDI
Meteoroloji uzmanları, sıcak hava dalgasının özellikle New South Wales ve Queensland başta olmak üzere doğu eyaletlerinde yangın riskini kritik seviyeye çıkardığını belirtiyor.Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle yangınların hızla yayıldığı kaydedildi.Yetkililer, günlerdir devam eden sıcaklıkların iklim değişikliği nedeniyle daha önce görülmemiş seviyelere ulaştığını ve yangın sezonunun artık daha uzun sürdüğünü hatırlattı.
KOOLEWONG VE BULAHDELAH’DA EVLER KÜLE DÖNDÜ
Yerel itfaiye ekiplerinden yapılan açıklamada:
Koolewong’da en az 12 ev,
Bulahdelah’da ise 4 evin yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.
Öte yandan ekipler, alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan yoğun müdahalenin sürdüğünü, ancak rüzgârın yön değiştirmesiyle durumun zaman zaman zorlaştığını aktardı. Bazı bölgelerde halka “acil tahliye” uyarısı yapılırken, risk altındaki yerleşim alanlarında yaşayanlar güvenli bölgelere yönlendirildi.İtfaiye ekipleri, yangınların aniden büyüme ihtimaline karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor.
YETKİLİLERDEN UYARI: “KOŞULLAR ÖNGÖRÜLEMEZ”
Acil Durum Servisi, yangınların kontrol altına alınmasının günler sürebileceğini belirterek şu uyarıda bulundu:“Rüzgârın yönü ve hızı hızla değişiyor. Bu nedenle yangın davranışı öngörülemez hâle geliyor. Halkın resmi uyarıları dikkatle takip etmesi hayati önem taşıyor.”
ZAMAN Avustralya