• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Gündem

8 Mart’ın gölgesinde: Cezaevindeki bebekli annelerin mahpus hayatı

Mart 9, 2026
in Gündem, Manşet, ZULÜM GÜNLÜĞÜ
4
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

“Dünya genelinde kadın haklarının kutlandığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Türkiye’deki cezaevlerinde çocuklarıyla birlikte tutulan Hizmet Harketi gönüllülerinin de aralarında yer aldığı kadınların durumu, uluslararası hak örgütleri tarafından gündeme getirilmeye devam ediyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinde kitlesel gösterilere katılan kuruluşlar sosyal medya kampanyaları ile cezaevlerinde bulunan hamile tutuklu kadınlar, bebekli anneler, kanser hastaları ve engelli çocuklu annelerin sesi olmaya çalıştı. Raporlar ve istatistikler 15 Temmuz sonrası başlayan haksız tutuklamalar sonucu, yüzlerce bebeğin ve küçük çocuğun en temel gelişim yıllarını parmaklıklar ardında geçirdiğini gösteriyor.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti

Mahkeme Başkanı ile İmamoğlu arasında gerilim çıktı:Hakim’den salonu boşaltma kararı

Avustralya’nın en ücra adasında Ramazan’ı yaşatan müslümanlar

8 Mart, pek çok kadın için hak arayışı ve kutlama anlamına gelirken, Türkiye’deki hukuksuzluklar nedeniyle cezaevinde bulunan yüzlerce anne ve bebek için bu gün, zorlu yaşam koşullarının hatırlatıcısı oluyor. Bunlardan Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan kadınların önemli bir kısmını; ev hanımları, öğretmenler, doktorlar ve yeni doğum yapmış anneler oluşturuyor.

Rakamlarla Cezaevindeki Çocuklar

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Türkiye genelindeki cezaevlerinde 0-6 yaş arası yüzlerce çocuk annesiyle birlikte kalıyor. Bu çocuklar; oyun parklarından, yeterli beslenmeden ve akran etkileşiminden uzak bir şekilde “mapus” hayatı yaşıyor. Uluslararası hukukta “çocuğun üstün yararı” ilkesi vurgulansa da, Türkiye’de hamile kadınların ve küçük çocuğu olan annelerin tutuksuz yargılanması yönündeki yasal düzenlemelerin uygulamada yetersiz kaldığı belirtiliyor.

“Anne, Kapı Neden Açılmıyor?”

Hak savunucuları, cezaevi ortamının çocuk gelişimi üzerindeki kalıcı etkilerine dikkat çekiyor. Beton zeminler, kısıtlı havalandırma süreleri ve koğuş kalabalığı, çocukların hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını tehdit ediyor. Birçok anne, çocuklarının dış dünyayı sadece demir parmaklıklar ve gri duvarlardan ibaret sanmasından derin üzüntü duyduğunu ifade ediyor. Ayrıca bazı cezaevlerinde kadınlara yönelik işkenceye varan baskılar yapılıyor.

Uluslararası Arenada Çağrılar Artıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki çeşitli komiteler, Türkiye’ye yönelik kararlarında ve tavsiye raporlarında; özellikle hamile ve çocuklu kadınların tutukluluk hallerinin son çare olması gerektiğini sık sık hatırlatıyor. Uluslararası örgütler tutuklu olan kadın ve kız çocuklarının serbest bırakılması çağrısı yapıyor. 8 Mart vesilesiyle açıklama yapan hak örgütleri, “Bebeklerin yeri cezaevi değil, sıcak bir yuva ve oyun alanlarıdır” diyerek infaz erteleme yasalarının ayrım gözetmeksizin uygulanması çağrısında bulunuyor. Tüm çağrılara rağmen özellikle hasta kadınların cezaevinde ilaç verilmediği için vefat ettiği haberleri geliyor.

Görünmeyen Kadınlar

Peaceful Actions, Tenkil Müzesi ve AST gibi platformların kayıtları, bu süreçte sadece annelerin değil, dışarıda annesini bekleyen binlerce çocuğun da parçalanmış aile yapısı nedeniyle mağdur olduğunu gösteriyor. 8 Mart 2026 itibarıyla, kamuoyu vicdanı “bebekli annelerin” durumunda hukuki ve insani bir iyileştirme bekliyor.

İnsan hakları örgütleri ve DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu sık sık cezaevindeki annelerin ve bebeklerini durumu gündeme taşıyarak serbest bırakılmaları çağrısı yapıyor.

Genel Durum ve Veriler

  • Sayısal Veriler: Türkiye’deki cezaevlerinde 0-6 yaş arası bebekleriyle birlikte kalan kadın sayısının 500 ile 800 arasında değiştiği sıkça raporlanmakta.

  • Öne Çıkan Şehirler: Marmara (Silivri, Bakırköy), İç Anadolu (Sincan), Edirne Cezaevi ve Ege bölgesindeki cezaevlerinde yoğunluk olduğu belirtilmektedir.

  • Hukuki Durum: 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 16/4 maddesine göre hapis cezasının infazının, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren bir yıl altı ay geçmemiş bulunan kadınlar için geri bırakılması gerektiği, ancak Gülen Hareketi gönüllülerine sözde “terör” suçlaması yapıldığı için bu maddenin AKP hükümetince sıklıkla uygulanmadığı görülmektedir..

İnsan Hakları Örgütleri Kitlesel Gösteri Yaptı

Solidarity With Others gönüllüleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Brüksel şehir merkezinde on binlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilere katıldı. Kadın hakları, eşitlik ve kadınlara yönelik şiddete karşı yükselen sloganların öne çıktığı etkinlikte gönüllüler, uluslararası dayanışma mesajı vererek kadınların adalet, özgürlük ve güvenli yaşam talebine destek sundu.

Ayrıca Lüksemburg Feel Humanity Platformu gönüllüleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine katılarak Türkiye’de kadın hakları konusunda yaşanan ihlallere dikkat çekti. Gönüllüler, kadınların maruz kaldığı hak kayıplarının görünür olması ve uluslararası dayanışmanın güçlenmesi çağrısında bulundu.

İnsan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve ifade özgürlüğünü savunan  sivil toplum kuruluşu Human Rights Defenders(@HRDefsTR ) ise Almanya’daki gönüllüleri de Berlin’de düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine destek vererek, hazırladıkları sembolik cezaevi demir parmaklıkları ve pankartlarla Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

GoldenRose Brussels ise “8 Mart’ta dayanışmanın, emeğin ve kadınların ortak sesinin bir araya geldiği anlamlı bir günde buluştuk. Bu videoda, birlikte ürettiğimiz güçlü atmosferden, paylaşılan duygulardan ve kadın dayanışmasının ilham veren anlarından kesitler var. Eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesini birlikte büyütmeye devam ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dortmund Rathaus’ta Uluslararası Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen programa Sophia e.V. katıldı. Dernek, etkinlikte “Heilimpuls” başlıklı atölye çalışmasını katılımcılarla buluşturdu. Yaklaşık 30 kadının katıldığı atölye boyunca, katılımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirildi.

Human Rights Solidarity gönüllüleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Londra’daki kadın yürüyüşünde binlerce kadın ve kız çocuğuyla birlikte yer aldı. Şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınlar anılırken, dayanışma, direniş ve ortak mücadele vurgusu öne çıktı.

Peaceful Actions Platformu’ndan 8 Mart’ta Tutuklu Kadınlar İçin Uluslararası Sosyal Medya Kampanyası

Avrupa merkezli bir insan hakları hareketi olan Peaceful Actions Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde cezaevlerinde bulunan kadınların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla kapsamlı bir sosyal medya kampanyası başlattı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ortak inisiyatifiyle kurulan platform, kadın hakları, medya özgürlüğü, işkence karşıtlığı ve çocuk hakları gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor. Platform, özellikle Türkiye’deki keyfi tutuklamalar, uzun yargılamalar ve cezaevi koşulları gibi konularda düzenli olarak farkındalık kampanyaları organize ediyor.

Bu yılki kampanya, başta hamile tutuklu kadınlar, bebekleriyle cezaevinde kalan anneler, kanser hastaları, engelli çocuğu bulunan anneler ve yargı kararlarına rağmen tahliye edilmeyen kadınlar olmak üzere geniş bir kesimi kapsıyor. Platform, bu kadınların ve çocuklarının yaşadığı ihlallerin görünür kılınması gerektiğini vurguluyor.

Kampanyanın Ortak Mesajı: “Onların Sesini Duyuralım”

Uluslararası Etiket Kampanyası duyurusunda, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” vurgusu öne çıkarılırken, kampanyanın temel hedefinin cezaevlerinde bulunan kadınların ve çocuklarının sesini duyurmak olduğu ifade edildi. Platform tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“15 Temmuz sonrası başlayan haksız tutuklamalar sonucu cezaevlerinde bulunan kadınlar için ses oluyoruz. Hamile tutuklu kadınlar, bebekli anneler, kanser hastaları, engelli çocuklu anneler…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde onların sesini duyuralım!”

Bu çağrı, cezaevlerinde yaşanan sistematik hak ihlallerine dikkat çekmeyi ve kamuoyunun bu konuya duyarlılık göstermesini hedeflendi.

Toplumsal Mesaj ve Amaç: “Adalet, herkes için adalet olduğunda anlam kazanır”

Platform, kampanya kapsamında kamuoyuyla paylaştığı hikâyelerle, sorunun yalnızca bireysel mağduriyetlerden ibaret olmadığını vurguluyor. Öne çıkarılan dosyaların büyük çoğunluğunda:

  • Kanser tedavisi gören kadınlar,
  • Yargıtay bozmasına rağmen tahliye edilmeyen anneler,
  • Engelli veya otizmli çocukların cezaevi koşullarında büyümesi,
  • Hamilelikte gözaltına alınan ve cezaevinde doğum yapmak zorunda kalan anneler,
  • Hem anne hem babası tutuklanan çocukların yaşadığı travmalar
    yer alıyor.

Peaceful Actions Platformu’na göre 8 Mart, yalnızca bir kutlama günü değil; aynı zamanda cezaevlerinde yaşanan sistematik ihlallerin görünür kılınması için kritik bir tarih. Platform, uluslararası kamuoyuna çağrısını şu sözlerle özetliyor: “Adalet, herkes için adalet olduğunda anlam kazanır.”

Peaceful Actions Platformu’nun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde cezaevlerinde bulunan kadınların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla yaptığı kapsamlı bir sosyal medya kampanyasında yer alan çoğunluğu Gülen Hareketi gönüllüsü olan bazı tutuklu kadınların isimleri ise şöyle;.

📌 Tutuklu Kadınlar

1️⃣ Sümeyye Aydın
• 13 Aralık 2022’den beri tutuklu.
• 11 aylık bebeğiyle cezaevinde.
• Bir diğer çocuğu annesinden ayrı.
• AİHM Yalçınkaya kararı sonrası suçsuzluğunun görünürlüğü arttı.

2️⃣ Belkız İpek
• 4 Mayıs 2023’ten beri eşiyle birlikte tutuklu.
• Üç çocuk anne-babadan ayrı büyüyor.
• AİHM tarafından suçsuz bulunduğu aktarılıyor.

3️⃣ Nurcan Arslan
• Eylül 2023’ten beri eşi Abdülkadir Arslan ile birlikte tutuklu.
• Yargıtay bozmasına rağmen yaklaşık iki yıldır tahliye edilmedi.
• Evde %80 engelli beşizler ve bir çocuk anne-babayı bekliyor.

4️⃣ Safiye Özdemir
• 27 Nisan 2021’den beri tutuklu.
• Tutuklanma gerekçesi suç unsuru taşımayan yasal faaliyetler.
• Eşi de yıllarca benzer gerekçelerle tutuklu kaldı.

5️⃣ Ayşe Melike Çolak
• 2023’ten beri tutuklu.
• Eşi 2021’den beri cezaevinde.
• İki küçük çocuk hem anne hem babanın yokluğuyla travma yaşıyor.
• Büyük çocuk bakım sorumluluğunu üstleniyor.

6️⃣ Aysel Delican
• Mart 2023’ten beri tutuklu.
• Eşi de geçmişte uzun süre cezaevindeydi.
• Çocukların biri 6 yaşına gelince annesinden ayrılmak zorunda kaldı.

7️⃣ Asuman Birinci
• 21 aydır Antalya L Tipi Cezaevi’nde.
• Kan değerleri hayati sınırın altında; tedavi verilmediği belirtiliyor.
• Eşi 18 Şubat 2026’da sağlık durumunun ağırlaştığını aktardı.

8️⃣ Yeliz Kurtok
• 2019’dan beri tutuklu.
• Gerekçe: KHK ile kapatılan bir kurumda çalışmak.
• Kızı Azra, 6 yaşında; annesiz büyümek zorunda kaldı.

9️⃣ Yasemin Melizci
• 2021’den beri tutuklu.
• AİHM kararları, verilen cezaların hukuki temelini tartışmalı hale getirdi.
• Hamile ve bebekli annelere yönelik yasal koruma kendisine uygulanmadı.
• Bir bebek çocukluğunu cezaevinde geçiriyor.

1️⃣0️⃣ Venhar Can
• 2 Kasım’dan bu yana tutuklu.
• Çocuğu %95 engelli ve tamamen bakıma muhtaç.
• Ağır engelli çocuğu olan anneler için tahliye düzenlemesi olmasına rağmen uygulanmadı.

1️⃣1️⃣ Türkan Alemdar
• 7 Nisan 2025’ten beri Eskişehir Cezaevi’nde.
• Suçlamalar: öğrenci evinde kalmak, dini sohbetlere katılmak.
• Tutuklandığında oğlu Kerem 19 aylıktı; şimdi 2 yaşında cezaevinde.
• 4 yaşındaki kardeşi annesizliğin yokluğunu anlamaya çalışıyor.
• İki çocuğun çocukluğu derin özlemle geçiyor.

1️⃣2️⃣ Şeyma Aslan
• KHK’lı biyoloji öğretmeni.
• Küçük kızıyla birlikte ikinci kez tutuklandı.
• Eşi 70 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.
• 11 yaşındaki oğulları travma nedeniyle kendine zarar vermeyi düşündüğünü ifade etti.
• Cezaevinde çocukların oyuncak ve temel beslenmeden mahrum bırakıldığı yazıyor.

1️⃣3️⃣ Sueda Güngör
• 24 yaşında üniversite öğrencisi.
• 17 Haziran’da tutuklandı.
• Babası Alzheimer, prostat kanseri, diyabet hastasıydı; “cezaevinde kalabilir” raporu sonrası cezaevinde vefat etti.
• Sueda babasının cenazesine kelepçeli götürüldü.
• Babasının son anlarında yanında olamadı.

1️⃣4️⃣ Nagehan Yüksel
• KHK’lı öğretmen.
• 27 Şubat 2022’de 9 yıl hapse mahkûm edildi.
• Eşi altı yıldır cezaevinde.
• Çocuklar hem annesinin hem babalarının yokluğunda büyüyor.

1️⃣5️⃣ Merve Zayım
• Din dersi öğretmeni.
• 9 aylık hamileyken Edirne L Tipi Cezaevi’nde tutukluydu.
• Tahliye talepleri 5 kez reddedildi.
• Doğum için hastaneye götürüldü ve ardından bebeğiyle cezaevine döndü.
• Dava sekiz yıldır Yargıtay’da bekliyor.

1️⃣6️⃣ Mihriban Külüs
• 2022’den beri cezaevinde.
• AİHM Yalçınkaya kararı gereği suç sayılmaması gerektiği tartışılan faaliyetler nedeniyle tutuklandı.
• Burhaniye Cezaevi’nden Gebze Cezaevi’ne nakledildi.
• Eşi de benzer gerekçelerle 7 yıl cezaevinde kaldı.
• İki çocuk önce babasız sonra annesiz büyüdü.

1️⃣7️⃣ Merve Saydan
• Ev hanımı.
• 14 aylık bebeğiyle Eskişehir L Tipi Cezaevi’nde.
• Yasaya göre doğumdan itibaren 1 yıl 6 ay geçmeyen annelerin cezaları ertelenebilirken bu uygulanmadı.
• Bebeğin temel ihtiyaçları koğuş koşullarında karşılanıyor.
• Bir kazada 9 dikiş atılmasına rağmen saatlerce doktor bekledi.

1️⃣8️⃣ Merve Çiçek
• 3 Mayıs 2023’ten beri tutuklu.
• Dosyasındaki faaliyetlerin suç unsuru taşımadığı AİHM Yalçınkaya kararıyla daha görünür oldu.
• Oğlu Cemal Faik yıllarca babasız büyüdü; şimdi annesinden ayrı.

1️⃣9️⃣ Melek Tekin
• Selman 4 yaşında ve dirençli tüberkülozla mücadele ediyor.
• Selman beş aydır annesinden ve babasından ayrı.
• Bu yaşta neden onların yanında olmadığını anlaması da mümkün değil.
• AİHM’nin 2023 tarihli Yalçınkaya kararı, anne ve babası Melek ve Yusuf Tekin’in dosyasındaki hukuki zemini tartışmalı hale getirmiş durumda.
• Aile yakınına göre Selman görüşlerde annesinin kucağından inmiyor.
• Hasta bir çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey, anne şefkati ve aile desteğidir.

2️⃣0️⃣ Kübra Demir
• Dört çocuk annesi.
• 24 Aralık 2021’den beri cezaevinde.
• Dosyasına ilişkin AİHM değerlendirmeleri suç unsuru tartışmasını derinleştirirken, dört çocuk hayatlarının en önemli yıllarını annelerinden ayrı geçiriyor.
• Bu tablo yalnızca bireysel değil, kuşaklar arası bir mağduriyet üretiyor.

2️⃣1️⃣ Kevser Sinan
• İki çocuk annesi matematik öğretmeni.
• Ekim 2019’dan bu yana cezaevinde.
• Eşi Nuri Sinan da benzer iddialarla yıllardır tutuklu.
• AİHM’nin Yalçınkaya kararı sonrası dosyalarının hukuki dayanağı daha fazla tartışılır hale geldi.
• Ali İhsan ve Seher yıllardır hem annesiz hem babasız büyüyor.

2️⃣2️⃣ Havva Dönmez
• KHK ile görevinden uzaklaştırılan bir sağlık memuru.
• Eşi Bekir Dönmez ile birlikte 24 Ağustos 2021’den bu yana cezaevinde ve tutukluluğu sırasında tiroit kanserine yakalandı.
• İki küçük çocuk ise yıllardır hem annelerinden hem babalarından ayrı büyüyor.
• Kanserle mücadele eden bir annenin yeri cezaevi değil, çocuklarının yanı olmalı.

2️⃣3️⃣ Hatice Doğru
• 9 Mayıs 2025’te 3 aylık hamileyken Gaziantep’te gözaltına alındı.
• Suçlamalar olarak bir taziye ziyareti ve iftar buluşması gösterildi.
• 7 aylık hamileyken tahliye edildi.
• İki ay sonra oğlunu dünyaya getirdi.
• Ocak 2026’daki duruşmada mahkeme, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
• Ancak hamilelik döneminde yaşanan gözaltı ve tutukluluğun bıraktığı etki, beraat kararıyla ortadan kalkmıyor.

2️⃣4️⃣ H.Ç. (Hemşire)
• Kars Arpaçay Devlet Hastanesi’nde çalışırken ihraç edildi.
• Evliliğinin 10. ayında eşiyle birlikte tutuklandı.
• 19 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi, ardından Yargıtay cezasını bozdu.
• Yeniden yargılama sürecinde üç mahkemede de savunmasının alınmadığı belirtiliyor.
• H.Ç., şimdi eşi ve iki çocuğuyla birlikte 15 aydır Edirne L Tipi Cezaevi’nde.
• Çocukların oyunlarının “polisli, memurlu, hapishaneli” olması, yaşadıkları travmanın sessiz kaydı gibi.

2️⃣5️⃣ Gazel Bulut
• Gazeteci Gazel Bulut yıllardır cezaevinde.
• Cezaevindeki kadınlara ve çocuklara ses olmak için “Damlayan Masallar”ı yazdı; ancak kendisi uzun süredir kızına sarılamıyor.
• 31 Temmuz 2017’den beri tutuklu olan Bulut’un hikâyesi, gazeteciliğin bedelinin bir çocuğun annesiz büyümesine dönüşmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

2️⃣6️⃣ Leyla Arslan
• Leyla Arslan, 3 aylık hamileyken 4 Ağustos 2025’te gözaltına alınıp tutuklandı.
• Edirne L Tipi Cezaevi’nde 7 aylık hamileyken kelepçeli muayeneye götürüldüğü, muayene sırasında başında jandarma beklediği aktarıldı.
• Yargıtay’ın bozma kararına rağmen tahliyesi gecikti; ancak 8 aylık hamileyken adli kontrolle serbest bırakılabildi.
• Hamileliğinin büyük bölümünü cezaevinde geçirmesi, kadın mahpusların maruz kaldığı koşulları yeniden gündeme getiriyor.

2️⃣7️⃣ Filiz Turun
• Rahim kanseri tedavisi gören Filiz Turun, 2019’da Gaziantep’te gözaltına alındıktan sonra cinsel şiddet ve kötü muameleye maruz kaldığını anlattı.
• Emniyet’te soyundurulduğunu, cezaevine girişte rahim içi arama yapıldığını, doğumhanede taciz ve tehditle karşılaştığını söylüyor.
• Bu tanıklık, cezaevi sisteminde kadınlara yönelik ihlal iddialarının ne kadar ağır olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
• Böyle bir iddianın cezasız kalmaması gerekir.

2️⃣8️⃣ Ferah Oktan
• Adil olmayan yargılamalar nedeniyle yıllarca mağdur edilen, kanser tedavisi ve kemoterapi sürecinde cezası Yargıtay’da bozulup tahliye edilen iki çocuk annesi Ferah Oktan’ın yaşadıkları, hukuk sisteminin insan hayatında açtığı derin yarayı gözler önüne seriyor.
• Adaletin gecikmesi, çoğu zaman telafisi olmayan sonuçlar doğuruyor.

2️⃣9️⃣ Fatma Öztimur
• 38 yaşındaki Fatma Öztimur, otizmli 4 yaşındaki oğlu Kürşad Ali ve 20 aylık bebeği Hamza Göktuğ ile birlikte Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutuluyor.
• Suçlama, 2015 yılında yasal bir kadın derneğinde çalışmış olması.
• Oysa mevzuat, otizmli çocuğu olan annelerin infazının ertelenmesine imkân tanıyor.
• Buna rağmen bu düzenlemenin uygulanmadığı belirtiliyor.
• Koğuşta yaşanan kazalar, sağlık hizmetine erişimdeki gecikmeler ve çocuğun bütün oyunlarının “hapishane” etrafında şekillenmesi, meselenin yalnızca bir yargı süreci olmadığını gösteriyor.

3️⃣0️⃣ Esra Baran
• Esra Baran’ın kızı Esma Büşra, 8 yaşına geldiğinde ilk kez anne ve babasıyla aynı evde yaşamaya başladı.
• Çünkü daha doğmadan babası tutuklanmıştı; kendisi 2 yaşındayken de annesi cezaevine girdi.
• Çocuk, annesine kavuştuğunda “Anne, gerçekten geldin mi?” diye sordu.
• Oğlu ise annesini ilk gördüğünde tanıyamadı.
• Sekiz yıl boyunca bu aile parçalanmış halde yaşadı.
• Kaybedilen çocukluk yıllarını hiçbir karar geri getirmiyor.

3️⃣1️⃣ Emine Sarıoğlu
• Sosyal bilgiler öğretmeni Emine Sarıoğlu, Malatya’da kapatılan Özel Hügem Dershanesi’nde çalıştığı gerekçesiyle aldığı 6 yıl 3 aylık ceza sonrası 27 Ekim 2025’ten beri bebeğiyle birlikte Sincan Cezaevi’nde.
• Tutuklandığında kızı 21 aylıktı; şimdi 24 aylık.
• Dosyasında yer alan eylemlerin AİHM’nin 26 Eylül 2023 tarihli Yalçınkaya kararında suç unsuru sayılmadığı tartışılıyor.
• Küçük bir çocuk ikinci yaşını annesiyle birlikte cezaevinde karşılıyor.

3️⃣2️⃣ Emine Güven
• Emine Güven, üç yıldır cezaevinde olan eşinin koğuş arkadaşının ailesine yardım ettiği gerekçesiyle Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
• Eşinin suçsuzluğu AİHM’nin Yalçınkaya kararıyla teyit edilmesine rağmen kendisi de hâlâ içeride.
• Sonuçta iki küçük çocuk hem annesinden hem babasından ayrı kaldı.
• Yardımlaşmanın cezalandırıldığı bir yerde adalet duygusu da ağır yara alır.

3️⃣3️⃣ Deniz Gündoğdu
• Asude henüz 24 aylık.
• Annesi Deniz Gündoğdu ile birlikte cezaevinde sekizinci ayını doldurdu.
• Oyunla, parkla ve özgürce keşifle büyümesi gereken bir yaşta, yüksek duvarlar arasında gün sayıyor.
• Üstelik Deniz Gündoğdu hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet bulunmadığı ifade ediliyor.
• Bir bebeğin çocukluğu belirsizlik ve parmaklıklar arasında geçmemeli.
• Görseldeki yazılı bilgi: Yargıtay’ın bozma kararına rağmen tutuklu. 16 aylık bebeği Asude ile Edirne Cezaevi’nde. Yeniden değerlendirilen hukuki sürece rağmen tahliye edilmemesi, bebeğin en kıymetli zamanlarının eksilmesine neden oluyor.

3️⃣4️⃣ Yeliz Temur
• Yeliz Temur, suç olmayan faaliyetlerin sonradan suç kapsamına alınması nedeniyle 17 Haziran 2023’ten beri cezaevinde.
• Eşi de aynı gerekçelerle uzun süredir tutuklu.
• AİHM’nin 26 Eylül 2023 tarihli Yalçınkaya kararı, çiftin dosyasındaki hukuki soruları daha da görünür kıldı.
• Dört çocuk, babasızlığın ardından annesiz de bırakıldı; böylece adaletsizliğin yükü yalnızca sanıklara değil, çocuklara da taşındı.

3️⃣5️⃣ Beyza Yıldırım
• 27 yaşındaki felsefe öğretmeni Beyza Yıldırım, eşiyle birlikte tutuklandı.
• LGS’ye hazırlanan oğlu ve 7 yaşındaki kızı anne-babasız kaldı.
• Geride ise çok ağır bir cümle kaldı: “Annesizlik yarası, yaş kaç olursa olsun kapanmıyor.”

3️⃣6️⃣ Belkız İpek (Görsel Bilgisi)
• AİHM tarafından suçsuz bulunan anne.
• Eşiyle birlikte Mayıs 2023’ten beri cezaevinde.
• Üç çocuk anne ve babalarından ayrı, akrabalarının yanında büyüyor.
• Hukuksuz yargılamalar aileleri ayırıyor.

3️⃣7️⃣ Asuman Birinci 
• 21 aydır Antalya L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan KHK’lı fizik öğretmeni Asuman Birinci, kan değerleri hayati sınırın altına düşmesine rağmen cezaevinde gerekli tedaviyi alamıyor.
• Eşi Eyüp Birinci, 18 Şubat 2026’daki görüşte eşinin yerinden bile kalkamadığını, renginin sapsarı olduğunu gördüğünü anlattı.
• Çeşitli kurumlara yapılan başvurular sonucunda hastaneye sevk edilen Birinci’ye doktorlar acil ameliyat yapılması gerektiğini söyledi.
• Ancak cezaevi koşullarında ameliyat olmak istemeyen Birinci, ‘izin yok’ denilerek önce geri gönderildi.
• Sonunda hastaneye kabul edilen Birinci’ye 5 ünite kırmızı, 2 ünite beyaz kan hücresi takviyesi yapıldı.
• Üç gün boyunca başında erkek asker ve jandarmalar bekledi.
• Eşi, ‘Kan değerleri gerçekten yaşam değerlerinin altında ve cezaevindeki doktor bu değerleri görmesine rağmen eşimle ilgilenmemiş’ diyerek isyan etti.
• “Yaşam insanın en doğal, en kutsal hakkıdır.”

3️⃣8️⃣ Ayşe Melike Çolak
• Kütahya’da Ayşe Melike Çolak, 2023’ten beri; eşi Hasan Çolak ise 2021’den beri hapiste.
• Babaları hapisteyken iki küçük çocuğuna durumu en az hissettirmeye çalışan anne Ayşe Melike Çolak da tutuklanınca iki küçük kız kardeş ağır bir travmaya maruz kaldı.
• Ailenin büyük çocuğu konuşmakta güçlük çekiyor.
• AİHM Çolak çiftinin masumiyetini teyit etti ama onlar hâlâ hapiste.
• İki kardeş anneannelerinin evinde her gece annelerini yanlarında isteyip ağlayarak uyuyamıyorlar.

3️⃣9️⃣ Aysel Delican 
• 2023 Mart’tan beri hapiste.
• Aysel Delican’ın eşi de yıllarca hapisteydi.
• Ailenin iki küçük çocuğu, Cevdet ve Gülce, babaları da hapisteyken anneleriyle beraber onlar da hapisteydi.
• Cevdet, 6 yaşına gelince annesinin yanından hapisten ayrıldı.
• Akrabalarının yanında kalan Cevdet, şimdi tahliye olan babasının yanında.
• Gülce ise annesiyle hâlâ hapiste.
• AİHM Yalçınkaya kararı ile Aysel Delican’ın da eşinin de masum olduğu teyit edildi ama Aysel Hanım ve kızı yine özgür değil.
• “Gülce’nin de her çocuk gibi hak ettiği özgür bir hayatla tanışması için abisi Cevdet gibi cezaevinde 6 yaşına girmesi mi gerekiyor?”

4️⃣0️⃣ Nurcan & Abdülkadir Arslan 
• Eylül 2023’ten bu yana tutuklu bulunan Nurcan ve Abdülkadir Arslan çifti, Yargıtay’ın bozma kararına rağmen yaklaşık iki yıldır tahliye edilmedi.
• Evde yüzde 80 engelli beşizler ve 13 yaşındaki ablaları anne ile babalarını bekliyor.
• Adalet geciktikçe çocukların yükü daha da ağırlaşıyor. BOLDMEDYA-ÖZKAN YAZAR

Tags: 8 MartAKPBebekli annelerCezaevierdoganErdoğan rejimiHİZMET HAREKETİİşkencezulüm
PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti

BENZER HABERLER

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti
Avustralya

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti

Mart 9, 2026
Mahkeme Başkanı ile İmamoğlu arasında gerilim çıktı:Hakim’den salonu boşaltma kararı
Gündem

Mahkeme Başkanı ile İmamoğlu arasında gerilim çıktı:Hakim’den salonu boşaltma kararı

Mart 9, 2026
Avustralya’nın en ücra adasında Ramazan’ı yaşatan müslümanlar
Avustralya

Avustralya’nın en ücra adasında Ramazan’ı yaşatan müslümanlar

Mart 9, 2026
Dış Haberler

Yeşiller’in seçim zaferi kesinleşirse Cem Özdemir Cem Özdemir eyalet başbakanı

Mart 9, 2026
8 Mart’ta gözaltına alınan kursiyer teğmen anneleri serbest:Evlatları 9 yıldır cezaevinde
Manşet

8 Mart’ta gözaltına alınan kursiyer teğmen anneleri serbest:Evlatları 9 yıldır cezaevinde

Mart 9, 2026
AKP’li Milli Eğitim Bakanı Tekin’den ‘şok çıkış: AKP’den önce okullarda tuvalet yokmuş
Gündem

AKP’li Milli Eğitim Bakanı Tekin’den ‘şok çıkış: AKP’den önce okullarda tuvalet yokmuş

Mart 8, 2026
  • All
  • Manşet
8 Mart’ın gölgesinde: Cezaevindeki bebekli annelerin mahpus hayatı
Gündem

8 Mart’ın gölgesinde: Cezaevindeki bebekli annelerin mahpus hayatı

by adminzaman
Mart 9, 2026
0

“Dünya genelinde kadın haklarının kutlandığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Türkiye’deki cezaevlerinde çocuklarıyla birlikte tutulan Hizmet Harketi gönüllülerinin de aralarında...

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti

İran’daki petrol kuyrukları Avustralya’yı endişeye sevk etti

Mart 9, 2026
Mahkeme Başkanı ile İmamoğlu arasında gerilim çıktı:Hakim’den salonu boşaltma kararı

Mahkeme Başkanı ile İmamoğlu arasında gerilim çıktı:Hakim’den salonu boşaltma kararı

Mart 9, 2026
Avustralya’nın en ücra adasında Ramazan’ı yaşatan müslümanlar

Avustralya’nın en ücra adasında Ramazan’ı yaşatan müslümanlar

Mart 9, 2026

Yeşiller’in seçim zaferi kesinleşirse Cem Özdemir Cem Özdemir eyalet başbakanı

Mart 9, 2026
8 Mart’ta gözaltına alınan kursiyer teğmen anneleri serbest:Evlatları 9 yıldır cezaevinde

8 Mart’ta gözaltına alınan kursiyer teğmen anneleri serbest:Evlatları 9 yıldır cezaevinde

Mart 9, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM