Irak’ın kuzeyinde 9 kişinin ölümüne yol açan 20 Temmuz’daki saldırıyla ilgili Bağdat’ın talebiyle düzenlenen BMGK olağanüstü toplantısında Irak, Türkiye’yi sert sözlerle suçladı. Toplantıda söz alan Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, saldırıdan Ankara’yı sorumlu tuttu. Saldırıyı Türkiye’nin gerçekleştirdiğine dair ellerinde kanıtlar olduğunu söyleyen Fuad Hüseyin, saldırıyla ilgili olarak uluslararası bağımsız bir komisyon kurulmasını istedi.
Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Dohuk bölgesinde yer alan Zaho yerleşim yerinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk 9 kişi yaşamını yitirmiş, 23 kişi yaralanmıştı.
BM Güvenlik Konseyi, Irak’ın kuzeyindeki Dohuk kentinde 9 sivilin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili toplandı. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği güçlü desteği her zaman koruduğunu, Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ‘terör örgütleri’ tarafından ihlal edildiğini söyledi.
Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilere değinen Keçeli, “Türkiye, Irak’ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, istikrarına ve refahına verdiği güçlü desteği her zaman korumuştur. Aksi iddialar, gerçek dışı ve kötü niyetlidir. Çok net bir şekilde belirtelim; Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil terör örgütleri tarafından ihlal edilmektedir.” dedi.
BM TEMSİLCİSİ: TÜRKİYE VE IRAK ORTAK ARAŞTIRMA KONUSUNDA HEMFİKİR
Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert de oturumda yaptığı konuşmada, ‘Türkiye’nin tam olarak ne olduğunu belirlemek için Dohuk sorununu Irak ile birlikte ele almaya hazır olduğunu’ bildirdi. Plasschaert, Dohuk saldırısıyla ilgili Irak Başbakanı’yla yaptığı görüşmeyi aktarırken Türkiye’nin konuyu netleştirmek için ortaklaşa ele alma konusunda iş birliğine açık olduğunu belirtti.
IRAK: TÜRKİYE ORTAK SORUŞTURMA İSTEMİYOR
Toplantının ardından basına konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, uluslararası komisyon dışında Türkiye ile ortak soruşturma yapılması fikrini desteklediklerini ancak Ankara’nın buna ‘yanaşmadığını’ kaydetti. Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise suçlamayı reddederek, Türkiye’nin gerçeklerin ortaya çıkması için gerekli tüm adımları atmaya hazır olduğunu söyledi.