Hizmet Hareketi’nin önemli simalarından Ali Katırcıoğlu hicret diyarı Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde vefat etti. Hizmet çevresinde ‘Ali Kervancı’ olarak bilinen Hayırsever İşadamı Katırcıoğlu, bu sabah bulunduğu evinde hakka yürüdüğü belirtildi. Edinilen bilgilere göre; uzun süre odasından çıkmadığını gören oğlu, odasına girince yatağında vefat etmiş olarak karşılaştığını söyledi.
‘UNCLE ALİ’ ÇÖMERTLİĞİ VE HAYIRSEVERLİĞİYLE BİLİNEN BİRİYDİ
Güney Afrika’nın ‘Uncel Ali’si olarak da tanınan ve Johannesburg şehrinde kurduğu Nizamiye Külliyesi’nin de banisi olarak bilinen Katırcıoğlu’nun vefatı, sevenlerinin yansıra, Hizmet Camiasının mensuplarını büyük üzüntüye sevk etti. Hizmet Hareketi’nin öncülerinden olan 85 yaşındaki Ali Katırcıoğlu, cömertliğiyle tanınan, öğrencilerin yetişmesi için önemli müesseselerin kurulmasında öncülük eden önemli işadamlarından biriydi.
ANADOLU’DA BALŞLATTIĞI KUR’AN HİZMETİ, AFRİKA KITASINA KADAR ULAŞTI
Bu arada İstanbul’da yarım asrı geçen hayır faaliyetleri ile Türkiye’nin hemen her bölgesinden ve dünyanın çok sayıda ülkesinden binlerce talebenin dini ve müspet ilimler almasına vesile olan 85 yaşındaki Ali Katırcıoğlu, İstanbul’da Çamlıca’da başlattığı Kur’an hizmetinin devamı için Johannesburg şehrinde Nizamiye Külliyesini inşa ederek, bu ulvi hizmetleri sürdürmeye vesile oldu. Ali Katırcığlu’nu, Sahraaltı Afrika’nın en büyük cami külliyesi ve külliye içinde fakirler için yaptırdığı klinik vesilesi ile son 10 yıldır Güney Afrika’dan ve çevre ülkelerden toplumun her kesiminden binlerce insan ziyaret etti.
AKP REJİMİ’NİN GASP ETTİĞİ EVİ, İSTANBUL MÜFTÜSÜ LOJMAN OLARAK KULLANIYOR
15 Temmuz Planlı Darbe sürecinde AKP ve Erdoğan rejimi, Hizmet Hareketi’ne yakınlık duyan birçok işadamının mal ve mülküne el koyduğu gibi, Ali Katırcıoğlu’nun da evi ve işyerlerine el koymuştu. İstanbul müftüsü Hasan Kamil Yılmaz’ın lojman olarak kullandığı ev Ali Katırcıoğlu’na ait.
KATIRCIOĞLU AİLESİNİN BÜYÜK ÜZÜNTÜSÜ
Öte yandan Ali Katırcığolu, üç ay önce de eşi Necla Katırcıoğlu’yu (77) kaybetmişti.Necla Katırcıoğlu, Nizamiye Külliyesi’nin arka bahçesindeki kabristanda son yolculuğuna uğurlanmıştı. 85 yaşındaki Ali Katırcıoğlu, eşi Nejla Katırcıoğlu ile son yaşanan süreçte Güney Afrika’ya hicret ederek, beraber geçiriyorlardı. Nejla Katırcığlu’nun cenaze merasimine katılmak üzere Nizamiye Külliyesinin avlusunda toplanan çok sayıda sevenleri, dualar okudu ve cenazede gözyaşlarını tutamamışlardı.
GÜNEY AFRİKA’DAKİ NİZAMİYE KÜLLİYESİNİN HİKAYESİ!
Üç yıl gibi hızlı bir sürede tamamlanan Selimiye’nin hikayesi ise şöyle: İstanbul’da ikamet eden işadamı Ali Katırcıoğlu, ecdadın mimarisinin ekvator altına ve Amerika’ya ulaşmadığını düşünerek ilk planda okyanus ötesine dev bir Osmanlı camisi inşa etmeye karar veriyor. Üç yıl Amerika’ya cami inşaatı için gidip gelen Kervancı lakaplı Katırcıoğlu, izin ve teknik işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle Amerika’da inşaata başlayamıyor ve yakın arkadaşı Fethullah Gülen Hocaefendi’nin tavsiyesi ile Güney Afrika’ya geliyor. Katırcıoğlu’nun deyimiyle, “Üç yılda hallolmayan işler bir haftada halloluyor”, belediyenin bütün izinleri vereceğini belirtmesi üzerine arsa alınıyor. Kısa bir süre zarfından dev projenin ilk kazması vuruluyor. Camide 300 kadar güvercin besleyen Katırcıoğlu, Nizamiye’nin bahçesine 2000’den fazla da gül diktirdi. Çoğunluğu palmiye olan yaklaşık 500 ağaç da Nizamiye’nin etrafında yükselmeye başladı.
ALİ KATIRCIOĞLU KİMDİR?
Ali Katırcıoğlu, 1937 yılında Antalya’nın Akseki ilçesinin Büyükalan Köyü’nde dünyaya geldi. 1950 yılına kadar kendi memleketinde yaşayan ve ekonomik zorluklardan dolayı Bursa’ya göç eden Katırcıoğlu ticaret hayatına atıldı. 5 yıl sonra ise tüccar olarak İzmir’e taşındı trikotaj işine girdi.1965 yılında İstanbul’a gelerek işlerine orada devam eden Katırcıoğlu ve 1970 yılında inşaat işine girdi. 2000 yılına kadar işinin başında olan iş insanı bu tarihten sonra işlerini oğlu Mustafa Talat Katırcıoğlu devretti ve kendini hayır işlerine adadı.Katırcıoğlu, 2007 yılında ülkenin lideri ve insan hakları savunucusu Nelson Mandela’nın izni ile Güney Afrika’da Johannesburg’un Midrand semtinde bir tepeye Nizamiye Camii, Nizamiye Medresesi ve Külliyesini inşa etti. 34 milyon dolar harcanarak yapılan ve Selimiye Cami’nin kopyasını külliyede, imam hatip ve aş evi de bulunuyordu. ZAMAN-Avustralya