Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de kalması için Avrupa Birliği (AB) ile yapılan vizesiz seyahat anlaşmasının bedeli vatandaşa kesildi.AB ülkeleri, Türkiye’deki biyometrik pasaportların parmak izlerini saklamadığını ortaya çıkardı.AB, vize muafiyeti için yeni nesil çipli pasaport şartı koydu. Avrupa ülkelerine vizesiz gitmek isteyenler 87,50 TL defter parası karşılığında pasaportlarını değiştirecek.Vatandaşlar, pasaport defter ücreti adı altında 962 milyon 500 bin TL ödeyecek.
PARMAK İZİ ÇİPE AKTARILMADI
2010 yılında getirilen çipli bordo pasaport uygulamasının ardından Türkiye’de 11 milyon vatandaş pasaport aldı. Uluslararası standartlarda ve yüksek güvenlikli olduğu belirtilen pasaportlar AB’ye vizesiz gitmeye yetmedi.5 yıldır il ve ilçe emniyet müdürlüklerinde parmak izi verilmesine rağmen bu parmak izlerinin pasaportlara aktarılmadığı ortaya çıktı. Türkiye’den Avrupa’ya seyahat etmek isteyenler mutlaka yeni pasaport alacak.
2 MİLYAR LİRAYI GEÇECEK
AB ülkelerine vizesiz gitmek isteyen 11 milyon vatandaş pasaportunu değiştirecek ve devletin kasasına 1 milyar TL’ye yakın para girecek.Vatandaşın bu pasaportlar için daha önce verdiği 962 milyon liralık defter parasıyla birlikte bu miktar 2 milyar liraya yaklaşacak.Defter parasının yanı sıra pasaport kullanım süresinin harç bedeli de istenecek. Örneğin 10 yıllık pasaportu olan ve 2 yıldır kullanan vatandaşlardan 8 yıllık harç alınmayacak ancak 2 yıllık harç bedeli de istenecek.Vatandaşların cebinden çıkan para katlanacak.
iNGiLTERE ViZE iSTEYECEK
251 ila 621 lira vererek çipli pasaport alanlar Schengen bölgesindeki 26 ülkeye vizesiz gidebilecek. Türk vatandaşları Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’da 90 gün boyunca kalabilecekler.Schengen dışı olan İngiltere ve İrlanda gibi ülkelere gitmek için yine vize alma şartı aranacak.
YAZIŞMALARDA ORTAYA ÇIKTI
18 Mart 2016 tarihinde AB ile Türkiye arasında varılan mutabakat çerçevesinde pasaport alt yapısının da değişeçek kararı alındı.Avrupa Birliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasında yapılan yazışmalarda TC pasaportlarının değiştirilme gerekçeleri sıralandı.Vize Serbestisi Yol Haritası’nda biyometrik pasaportların çiplerinde parmak izlerinin saklanması şartı bulunduğu hatırlatıldı. Halen Türkiye’de kullanılan biyometrik pasaportlarda parmak izlerinin çiplerde saklanamadığı itiraf edildi.
PASAPORT DEĞİŞEÇEK YOKSA ViZESİZ AVRUPA YOK
AB standartlarına uygun parmak izinin pasaport çipinde saklanabileceği yeni nesil çipli, endüstriyel pasaportlara geçilmesi çağrısı yapıldı.Vatandaşların vizesiz Avrupa seyahati yapabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması ve haziran ayı sonuna kadar yüksek güvenlikli yeni pasaportların verilmesi istendi. Pasaportlarını değiştiremeyenler vizesiz Avrupa’ya gidemeyecek.