HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sidney’de düzenlenen “Tek Ses, Tek İnsanlık” etkinliğine gönderdiği görüntülü röportajında, depremlerden etkilenenlerin temel insan haklarının korunması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Gergerlioğlu, Birleşmiş Milletler Teskilati Avustralya Derneği’nin (NSW) ev sahipliğinde düzenlenen “Tek Ses, Tek İnsanlık” etkinliğinde 6 Şubat’ta Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen yıkıcı depremle ilgili endişelerini paylaştı. Kahramanmaraş merkezli oluşan şiddetli depremlerden etkilenen insanların içinde bulunduğu kötü duruma dikkat çeken Gergerlioğlu, depremde yaşanan mağduriyetlerden devletin gereken tedbirleri almamasına bağladı ve en büyük hak olan yaşam hakkının kaybedildiğini savundu.
SUSAN HALK, BUNU CANIYLA ÖDEDİ
Gergerlioğlu, ‘’Açıkçası, apaçık ortaya çıkıyor ki, bu iktidar her alanda büyük bir iflas yaşıyordu ve en son iflası da bütün bunlara duyarsız kalan toplum, bunu kendi canlarıyla ödedi. Bu iktidarın sistemsizliğini, yolsuzluğunu, usulsüzlüğünü, hukuksuzluğunu eleştirmeyen bu toplum, maalesef bütün bu suskunluklarından sonra iktidarın büyük ihmalleri, deprem konusundaki boşvermişlikleri, toplanma alanlarının ranta çevrilmesi ve imar aflarının sık sık çıkarılması, yapı denetim sisteminin özelleştirilip, yolzuzluklara uygun hale getirilmesi nedeniyle, bu deprem belki çok az bir can kaybı ile savuşturulabilecek bir depremi canlarıyla ödedi.’’ dedi.
DEPREMDE DEVLET SINIFTA KALDI
‘’Bundan sonrasında da çok önemli hak ihlalleri yaşanacak gibi duruyor.’’ ifadesini kullanan Gergerlioğlu, depreme kadar büyük ihmaller sonucunda can kayıpları olduğunu, deprem sonrası yine bu hak ihlallerinin devam ettiğine değinerek, çok uzun süre sayılabilecek bir sürede devletin kurtarma çalışmalarına gelemediğini vurguladı. ‘’Çok büyük bir skandal bu aslında. Biz bunu her yerde gördük. Ben bunu depremin her alanında gördüm. Köyde kentte herkes bunu söylüyor. Hangi siyasi kesimden olursa olsun, devletin çok geç kaldığına dair büyük bir tepki var. Evet deprem büyük bir alanda olmuştu ama çok büyük bir gecikme yaşandı. Ve çok hak ihlalleri yaşandı.’’ şeklinde konuşan Gergerlioğlu, bunun neticesinde depremin öncesinde yaşanan hak ihlalleri, depremden kısa süre sonra yaşanan hak ihlalleri ve uzun vadeli yaşanabilecek hak ihlallerinin de iyi olmayacağını tahmin ettiğine değindi.
DEVLET ENKAZIN ALTINDA KALDI
‘’Sanırım bu hak ihlalleri her alanda devam edecek gibi. Biz sürekli bunu söylüyoruz. Bırakın bir hukuk devletini, devlet bile yok. Bunu hepimiz çok net gördük.’’ diye konuşan Gergerlioğlu, ‘’Devlet en başta bu enkazın nedeni oldu ve bu enkazın altında kaldı. On binlerce kişinin ölümünden sorumludurlar. Şu anda faturayı müteahhitlere keserek kurtulmaya çalışıyorlar ama aslında fatura, bütün bu sistemsizliği iyi bir şeymiş gibi göstermeye çalışan iktidar yetkililerinindir ve bu hak ihlallerinin en birincil nedeni bu iktidardır.’’ vurgusu yaptı.
AFD BAŞKANI SARAL KOLAY YIKIMI SORGULADI
Avustralya merkezli insan hakları kurumu Advocates for Dignity’nin Başkanı Mehmet Saral da, 24 Şubat’ta Sidney Teknoloji Üniversitesi’nin (UTS) Büyük Salonu’nda düzenlenen aynı etkinlikteki konuşmasında neden o kadar çok binanın bu kadar kolay yıkıldığını sorguladı.
Bu kadar çok evin deprem standartlarını karşılamadığını ve çeşitli BM sözleşmelerinde yer alan temel bir insan hakkı olan güvenli konut garantisinin neden olmadığını soran Saral, depremin yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteci de dahil olmak üzere 13,5 milyon nüfuslu on ili etkilediğini ve 40 binden fazla insanın öldüğü bilgisini paylaştı.
“Tek Ses, Tek İnsanlık” etkinliği, insan hakları camiasına deneyimlerini paylaşmak ve herkes için eşit adalet, fırsat ve onur elde etmede karşılaşılan zorluklar konusunda farkındalık oluşturmak için bir platform oluşturdu. Etkinlik, UNAA (NSW) İnsan Hakları Sütunu, Affinity Kültürlerarası Vakfı, Sosyal Adalet ve Kapsayıcılık Merkezi, UTS gibi kurumların ortak çabasıyla gerçekleştirildi.
“Tek Ses, Tek İnsanlık” etkinliğinde, Gergerlioğlunun yanısıra Avustralya İnsan Hakları Komisyonu eski Baskani Chin Tan, Afganistan’dan Maryam Zahid, Dr. Patricia Jenkings gibi 16 isim konuştu.
Söz konusu etkinlik, insan hakları endişelerini ele almak ve herkes için sosyal adalet ve haysiyetin sağlanmasında karşılaşılan zorluklar hakkında farkındalığı artırmak için bir platform sağlıyor.ZAMAN-AVUSTRALYA