Norveçli 9 rektör, darbe sonrası açığa alınan rektör ve eğitimcilere ilişkin Başbakan Erna Solberg’e ortak bir mektup yazdı.
Oslo Üniversitesi, Oslo Yüksek Okulu, Bergen Üniversitesi, Stavanger Üniversitesi, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tromsø Üniversitesi, Kuzey Üniversitesi, Norveç Çevre ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Norveç Teoloji Fakultesi rektörleri, Norveç Başbakanı Erna Solberg ve Avrupa Üniversiteler Birliği’ne (EUA), darbe sonrası akademi ve eğitim dünyasında yaşanan açığa alınmalar konusunda ortak bir mektup yazdı.
‘Türk akademi dünyası özgürlüğü tehdit altında’ başlıklı açık mektupta, 15 Temmuz darbesi sonrası Türk akademi ve eğitim camiasında yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğu vurgulandı. Başbakan Erna Solberg’in Türk mevkidaşı Başbakan Binali Yıldırım ile konuya ilişkin görüşmeye geçmesi konusunda teşvik edildiği söylendi.
Mektupta, Türk akademi dünyası özgürlüğüne yapılanların kabullenemez birşey olduğu, böylelikle akdemi camiası değerlerinin ve Avrupa insan haklarının ihlal edildiği belirtildi. Diğer taraftan demokratik kurumların da diken üstünde bırakıldığı açıklandı. Ayrıca rektörler, mektupta, yaşanan olumsuz glişmelerin, öğrenci değişim (exchanges) programlarını da derinden etkileyeceğine parmak bastı.
Konuyla ilgili Norveç internet haber sitelerinden Khrono’yas konuşan Bergen Üniversitesi Dag Rune Olsen, dikkatleri, AB Çerçeve Programları olarak adlandırılan Horizon 2020’ye çekti. Zira Olsen’e göre Türkiye bu programa kabul aldı. Rektör, darbe sonrası Türkiye akademi ve eğitim dünyasında yaşanan menfi gelişmelerden sonra Türkiye’nin Horizon 2020’ye kabulünün yeniden değerlendirmeye alınabileceğine dikkat çekti.
Öte yandan yaklaşık bin 577 dekan ve 15 bin 200 eğitimcinin işine son verildiği bilgisi de paylaşıldı.