İstanbul’un en merkezi işyerlerinden İstiklal Caddesi’nde Cumartesi sabahı saat 10.55’te canlı bomba kendini patlattı. Terörist tıpkı Sultanahmet’te olduğu gibi yabancı turist kafilesini hedef aldı. 4 kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı. Ölenlerden biri İsrailli. 3 yaralının durumu ağır. Yaralılardan 24’ü yabancı uyruklu. İçişleri Bakanı Ala, İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba saldırısıyla ilgili açıklama yaptı. Terör saldırısının meydana gelmesinden 27 saat sonra ortaya çıkan İçişleri Bakanı Efkan Ala, gelişmeler hakkında bilgi verdi. Bakan Ala; “Canlı bombanın 1992 Gaziantep doğumlu Mehmet Öztürk olduğu kesinleşmiştir. Teröristin DAEŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğu gözükmektedir. Arkasında başka güçlerin olup olmadığı hususu da araştırılmaktadır. Şahsın emniyet ya da jandarmamızda herhangi bir arama kaydının bulunmadığı yönündedir. Şu ana kadar 5 gözaltı olmuştur. Soruşturma çok yönlü bir şekilde sürdürülmektedir.” dedi.
ÖLENLERİN 3’Ü iSRAİL, 1’i İRANLI
39 kişinin yaralandığı patlamada İsrail, İzlanda, İrlanda, İran ve Almanya vatandaşı 12 kişinin de tedavisi devam ediyor. Üç gün önce tehditler üzerine Almanya, Türkiye’deki temsilciliklerini kapatmıştı. İstanbul Valisi, “Teyide muhtaç duyum” diyerek Alman Konsolosluğu’na kızmıştı.Almanya, yeni bir uyarı daha yaptı. Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlarının otellerinden çıkmamasını istedi. İstanbul Valiliği İstiklal Caddesi’ndeki patlamada 39 kişinin yaralandığını, bunlardan 24’ünün yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Saldırıda İsrailli Simha Siman Demri (60), Yonathan Suher (40), Avraham Godman (70), İranlı Ali Reza Razmhah (31) hayatını kaybetti.
VALİLİK ‘KUŞKULU HABER’ DEMİŞTİ
İstanbul Valiliği, 3 gün önce Alman konsolosluğunun terör saldırısı uyarısını ‘kuşkulu, sansasyonel ve gayri ciddi’ bulmuştu. Cumartesi korkulan oldu. İstiklal Caddesi’nde IŞİD’li olduğu ortaya çıktı. Saldırıda 3’ü İsrailli, 1’i İranlı 4 kişi hayatını kaybetti. İstanbul’un en kalabalık ve güvenlik açısından en çok önlem alınan adreslerinin başında gelen İstiklal Caddesi dün hain saldırıyla sarsıldı. Balo Sokak girişinde saatin 10.55’i gösterdiği anlarda yaşanan saldırıda biri canlı bomba toplam 5 kişi ölürken 7’si ağır 39 kişi de yaralandı. Patlama, Ankara’daki olayın ardından, saldırıların kalabalık yerlerde devam edeceği söylentileri yüzünden dışarda fazla kişinin olmadığı saatlerde yaşandı. Daha geç saatlerde meydana gelmesi durumunda ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceği ifade edildi. Olayın ardından İstiklal Caddesi’nin giriş ve çıkışları, insan ve araç geçişine kapatıldı.
DOĞU’DA VATANDAŞ EVİNE GİREMİYOR, BATIDA EVİNDEN ÇIKAMIYOR
Ankara’daki patlamanın üzerinden bir hafta geçmeden İstanbul’da da bomba patlaması Türkiye’yi tam bir korku iklimine soktu. Bazı ilçelerde bomba ihbarları yapıldı. Alışveriş merkezleri boşaldı. Sokaklar tenhalaştı. Taksim çevresindeki yabancı turistler kaldıkları otelleri terk etmeye başladı. Tüm bu önlemler arasında canlı bombanın caddenin ortasında kendini patlatması güvenlik zafiyeti yönündeki soruları da bir kez daha gündeme getirdi. Beyoğlu’ndaki hain saldırıdan en çok etkilenenler turistler oldu. Tatil için gelenler otelleri boşaltmaya başladı. İsmini vermek istemeyen bir otel çalışanı patlamadan sonra birçok çıkışın olduğunu belirtti. Önceden yerlerini ayırtan turistlerin de rezervasyonlarını iptal ettiği ifade edildi. Otel görevlileri saldırıyla birlikte odaların yüzde 70’inin boşaldığını kaydetti. Bu arada saldırı sonrasında Alman Dışişleri Bakanlığı İstanbul’daki vatandaşlarını uyardı. Bakanlık “İstanbul’da bulunan vatandaşların öncelikle otellerinden dışarı çıkmamaları tavsiye edilir” denildi. Terör olaylarına tepki gösteren İstanbul’daki vatandaşlar ise; hafta sonunu evde geçirdi. Olası terör olaylarına karşı evinden çıkmayan İstanbullular, “Doğu ve Güneydoğu’da vatandaşlar evine giremiyor, Batı’da ise evinden çıkamıyor. Devlet ve hükümet ise; sadece açıklama yapmakla yetiniyor. Bu nasıl bir güvenlik? Bu nasıl bir tedbir?”diyerek, iktidara tepki gösterdiler