Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerine karşın Türk gazetecilerle dayanışma kampanyası başlattı. Almanya’da Alman Gazeteciler Cemiyeti, Alman Üniversiteler Birliği, Alman Yargıçlar Birliği ve Alman Barolar Birliği ortak bildiri yayınladı. Bildiride AB Komisyonu ve Alman hükümetine seyirci kalma çağrısı yapıldı.
Türkiye’de gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilere dünyanın bir çok ülkesinden gazeteci örgütleri sahip çıkarken, Almanya’da ise Gazeteciler, Üniversiteler, Hakimler ve Barolar Birliği ortak bildiri yayınlayarak işten atılan veya tutuklanan gazeteciler, akademisyenler, hakim ve savcılara sahip çıktı. 139 ülkeden 179 gazeteci örgütü ve 600 bin üyeli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ile 42 ülkeden 68 gazeteci örgütü 320 bin üyeli Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerine karşın Türk gazetecilerle dayanışma kampanyası başlattı.
IFJ ve EFJ ye dernekleri Türkiye’deki meslektaşlarına yardım etmek için kampanyaya destek olmaya çağırdı. IFJ ve EFJ üye derneklerden Türkiye’deki gelişmelerin, insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine son verilmesi için yaşadıkları ülkelerin Başbakanları ve o ülkedeki Türk Büyükelçiliğine mektup yazmasını, Erdoğan’ın Türkiye’de insan haklarını yok etmesini engellemek için Uluslararası Af Örgütü aracılığıyla başlatılan imza kampanyasına destek verilmesi ve bunun özellikle sosyal medya üzerinden #JournalismIsNotACrime- Gazetecilik suç değildir hashtag’ı ile duyurulması ve Türkiye’deki gazetecilerin maddi ihtiyaçlarına yardım etmek için açılan banka hesabına yardım edilmesini talep ediyor.
Maddi destek için : (Bank account BE64 2100 7857 0052; Swift Code GEBABEBB; communication “Solidarity Turkey
Göz altına alınan ve tutuklanan gazeteciler ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden IFJ ve EFJ Türkiye’deki gazetecilerin korunması için Avrupa Konseyi Platformu’nun uyarıldığını bildirdi.Türkiye’deki gazetecilerin desteklenmesi ve korunması için ayrıca uluslararası CPJ, ETUC, RSF ve ECPMF gibi örgütler ile de görüşmeler yapılıyor.Kampanyaya ilk etapta destek verenler SBJ (Bulgaristan), NUJ (İngiltere), SENJ / SNJ-CGT (Fransa), Impressum (İsviçre), FNSI (İtalya).
Almanya’da ortak bildiri yayınlandı
Almanya’da Türkiye’de darbe girişimi sonrası gazeteciler, akademisyenler, hakim ve savcılara yapılanlara karşı yaklaşık 35 bin üyeli Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV), Alman Üniversiteler Birliği, Alman Yargıçlar Birliği ve Alman Barolar Birliği ortak bildiri yayınladı.Ortak bildiri şu şekilde: ”Türkiye’de hukukçular, akademisyenler ve gazeteciler ülkesini seven ve özgür bir toplum için mücadele ediyorlar. Onlar mesleklerinden dolayı her zaman Erdoğan ve hükümet ile aynı düşünmek zorunda değil. Kritik veya muhalif düşüncenin bir suç olmadığı açıkça yapılmalıdır”.
Alman hükümeti ve AB Komisyonunun görev çağrıldığı bildiride ayrıca şu ifadeler yer alıyor: ”Görevden alınan veya tutuklanan hâkim ve savcılar, bilim adamları ve gazeteciler özgürce derhal yeniden çalışmalarına başlamasını talep ediyoruz.Taleplerimizin yerine gelmesi içinde Berlin ve Brüksel’de seçilmiş temsilcilerimizin Türkiye’yi uyarması ve gereken tüm baskıları yapmasını bekliyoruz”. Ortak bildiri Pazar günü die Welt gazetesinde yayınlandı.RAMİS KILIÇARSLAN HAMBURG