Avrupa Birliği (AB), kendisi bulunamadığı için eşi tutuklanan gazeteci Bülent Korucu’nun durumuna ilişkin bir soruya, Türkiye’nin insan haklarına ve temel haklara saygı göstermesi gerektiği yanıtını verdi.Diken’de yer alan habere göre, AB Komisyonu’na ‘Korucu bulunamadığı için eşinin tutuklanması’, ‘bunun da polislerce açıkça ifade edilmesi’ soruldu. Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edilmesinden sonraki gelişmelerden ‘endişe duyduğunu’ belirten AB Komisyonu, çok sayıda gazeteci hakkında yakalama kararı çıkartılmasıyla, birçok basın yayın organının kapatıldığına dikkat çekti. Türkiye’nin her şart altında hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve temel haklara saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan AB, iddia edilen suçların adil bir yargılama ile ele alınmasının önemine işaret etti.
BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AB’NİN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİ
AB, cevabında ifade hürriyetinin AB’nin temel taşlarından biri olduğunu hatırlatarak, aday ülke Türkiye’nin basın hürriyeti dahil en üst düzey demokratik standartları hedef alması gerektiğini kaydetti. Aday ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde basın hürriyeti ile birlikte temel haklar ve adil yargılanma hakkını teminat altına alması gerektiğine işaret eden açıklamada, AB’nin Türkiye ile temaslarında bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğinin altını çizildi.
HACER KORUCU AĞUSTOS AYINDAN BERİ TUTUKLU
Kapatılan Yarına Bakış gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu hakkında gözaltı kararı çıkartılmış, Korucu’yu bulamayan polisler eşi Hacer Korucu’yu gözaltına altına almış, mahkeme ise tutuklanmasına karar vermişti. Bülent Korucu’nun oğlu Tarık Korucu, Twitter’dan duruma dikkat çekerek, “Gazeteci Bülent Korucu’nun oğluyum ve annem, babam bulunamadığı için beş gündür rehin. Sessiz kalmayın!” diye yardım istemişti. Hacer Korucu hala tutuklu bulunuyor.
DİLEK DÜNDAR DA PASAPORTUNA EL KONARAK REHİN ALINDI
Öte yandan eşlere yönelik benzer muamelelerden biri de Cumhuriyet Gazetesi eski Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna Atatürk Havalimanı’nda el konulması olayı oldu. Dilek Dündar’ın pasaportuna 3 Eylül’de el konuldu, çıkışına o günden beri izin verilmedi. Son çıkan KHK ile 50 bin devlet memurunun tasfiyesi gerçekleştirilerken, zanlıların eşlerinin pasaportlarının iptal edildiği ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın son yaptığı açıklamalarda ise 74 binin üzerinde pasaportun iptal edildiği belirtilmişti. Darbe girişimi sonrası yapılan soruşturmada gözaltına alınmayan çok sayıda gazeteci pasaportlarının iptal edildiğini duyururken, hâlen tutuklu olan eski Zaman Gazetesi Köşe Yazarı Şahin Alpay’ın kızı Elvan Alpay da pasaportuna gerekçe gösterilmeden el konmuştu.