Kırgızistan’da anayasa değişikliğini oylamak için yapılan referandumdan ‘evet’ kararı çıktı. Katılım ortanının yüzde 42’de kaldığı referandumda, halkın yüzde 79.7’sinin ‘evet’ oyu verdiği belirtildi.
Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Nurjan Şaildabekova, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in isteği doğrultusunda iktidar partisince hazırlanan anayasa değişikliğini oylamak için gerçekleştirilen referandumun ardından başkent Bişkek’te düzenlediği basın toplantısında, internet üzerinden seçim merkezlerinden gelen son bilgilere göre anayasa değişikliğinin yüzde 79,7 oyla kabul edildiğini açıkladı.
Katılım yüzde 42’de kaldı
Şaildabekova, yurt içinde ve yurt dışında kayıtlı toplam 2 milyon 813 bin 255 seçmenden 1 milyon 191 bin kişinin oy kullandığını belirtti. Şaildabekova, katılım oranının yüzde 42 civarında olduğu referandumda, anayasa değişikliklerine seçmenlerin yüzde 15’inin ‘hayır’ oyu verdiğini söyledi.
Başbakan ve yardımcısının milletvekilliği düşmeyecek
Kırgızistan’daki yasalara göre, ülkede kayıtlı seçmen sayısının yüzde 30’unun oy kullanması durumunda referandum geçerli sayılıyor. Referanduma sunulan değişikliğin onaylanması için de kullanılan geçerli olayların yüzde 50’si gerekiyor. Halk tarafından onaylanan yeni değişikliklere göre, başbakan veya başbakan yardımcılığı görevine seçilen milletvekilinin milletvekilliği düşmeyecek, yerel yönetimlere atama ve görev verme yetkisi yerel meclislerden alınarak başbakana verilecek ve geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişi, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olamayacak.
Kırgızistan tarihinde bir ilk
Meclisteki Ata Meken ile İlerleme ve Kalkınma partilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün karşı çıktığı anayasa referandumunu, başta Türkiye olmak üzere 200 yabancı ve binlerce yerli gözlemci izledi. Kırgızistan tarihinde bir ilk olan referandumla aynı gün yerel seçimler de gerçekleştirildi. tr.sputniknews.com