NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith; “ Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar, ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi
NSW Adalet Bakanı Greg Smith, gündemdeki gelişmeler ilgili ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu. Bakanlıktaki makamında gazetemizin sorularını cevaplandıran Bakan Smith, bu Perşembe günü Auburun Gelibolu Camii’nde yapılacak olan ‘3.Adli Yılı Açılışı’ öncesi, Müslüman toplumuna önemli mesajlarda bulundu. Son dönemlerde alkol tüketimiyle birlikte ölümlü vakaların artışında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bakan Greg Smith, üzücü olayların önüne geçmek amacıyla, Eyalet Hükümeti’nin ‘alkol tüketimine ve satışına’ yönelik bir dizi tedbirler alarak kısıtlamalar getirildiğine dikkat çekti. Alkol sonucu, ölümlü olaylara karışanlara karşı artık ağır cezaların uygulanacağını hatırlatan Smith; “Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”dedi. NSW eylatinde son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de evlilik çağında olmayan küçük kız çocuklarının kendisinen yaşça çok büyük kişilerle evlendirilmesi olayı. Bakan bu konu da ”İnsanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararı gerekli. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez”. Hunter bölgesinde 12 yaşındaki bir kızın kendinden 14 yaş büyük olan 26 yaşındaki biriyle evlendirilmesiyle ilgili polis soruşturmasının devam ettiğini belirten Adalet Bakanı, özellikle ailelerin bu konularda çok dikkatli olmasının önemine işaret etti. İşte NSW Adalet Bakanı Greg Smith’in sorularımıza verdiği cevaplar:
Bu hafta ‘Adli Yılı’ açılışının üçüncüsü, Auburn Gelibolu Camii’nde gerçekleştirilecek. Bu konuda Müslüman toplumuna nasıl bir mesajınız olacak?
Bu programlar beni çok etkiliyor, kültürlerin entegrasyonu açısından çok önemli. Açılış töreni dolayısıyla Avustralya’da ilk defa bir camiye gittim. ‘‘Caminin huzur ve sükûnetinden, hizmetlerinden ve sunulan ikramlardan çok etkilendim. Ayrıca namaz kılınmasını gördüm ve İslam hakkında faydalı bilgiler edindim. Avustralya’da yetişmiş yargı mensupları ve Avukatlarla tanışma fırsatı buldum. Zaten organizeyi yapanlar da bir grup Müslüman Avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı iki yıldır organize ediyorlar. Aynı zamanda bu tür programlar, Avustralya’nın zengin kültürünü gösteriyor. Tanıştığımız Avukatlar çok güzel İngilizce konuşuyorlardı. Mutlaka kendi geldikleri kültürün dilini de çok iyi kullanıyorlardır. Buraya ben de göçmen olarak geldim. Yeni vatan edinen insanlar huzur, barış ve emniyeti bulduğu için çocuklarını huzur içerisinde ve daha iyi imkânlarla yetiştirmek için buraya geliyorlar. Hepimiz nereden gelmiş olursak olalım bu güzel ülke kanunları ve adaleti ile herkes kendi kültürünü de burada huzurlu bir şekilde yaşama fırsatı buluyor. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirilerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.
Önümüzdeki dönemde genç Müslüman hakim ve savcıların yargı kurumlarında görev almasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Niye olmasın. İleride değil, umarım en kısa zamanda yargıda görev yapacak yargıçlar çıkar. Kabiliyet ve çok çalışmaya bağlı. Ben yakında adalet teşkilatında Müslüman Hâkimler olacağını bekliyorum.
Alkol satış saatleriyle ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Yılbaşı kutlamaları sırasında Daniel Christie’nin ölümüne sebebiyet veren olaydan sonra NSW hükümeti sert kararlar aldı. Bu konuyu biraz açarımsınız?
Artık bu tür akollü olaylara karışan kişilere karşı ağır cezalar geliyor. Zaten alkollü içecek satışları ve servisleri ile ilgili de kısıtlamalar getirildi. Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere en az 8 yıl, en fazla 25 yıl hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle gençlere, ailelere, arkadaşlarına, öğretmenlerine yani herkesin bu olaylarda sorumluluğu var. Herkes elinden geleni yapmalı. Hükümetimiz sürekli bunlar üzerinde çalışıyor. Benim görevim de bu kanunların etkili olmasına çalışmak.
İnsanların genel ahlaki kurallara uyması ile ilgili nasıl bir eğitim veriyoruz?
Okullarla, üniversitelerimizle ve toplum kuruluşlarına ulaşmamız lazım. Geniş reklam kampanyaları yapmak gerekiyor. Genç bayanları karanlık ve sessiz ortamlardan uzak durmaları konusunda uyarmamız lazım. Bu tür olayların nerede ne zaman olacağını tahmin etmek çok zor. Topluma mesajımız kavga ve şiddete karışanlara karşı, bu tür olayların cezasının çok ağır olduğunu, iletmemiz gerekiyor.
Bayan sünneti konusunda yeni kanun değişikliğine gidildi. Biraz daha geniş bilgi verir misiniz?
Kadın sünneti bu ülkede yasak. Şu andaki kanunumuzda bunun cezası 7 yıl hapis idi. Bunu 21 yıla çıkaracağız. Ümit ediyoruz topluma yönelik eğitim programları ile bunları yeneceğiz. Başka yerde olabilir. Ama Avustralya’da böyle bir şey asla kabul edilemez. Başka gruplar ve Orta Doğu ülkeleri kökenli bayanlar da bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar. Şu anda onunla alakalı (erkeklerin sünnet olması) herhangi bir şey yok. Eğer kişi kendisi istemiyorsa, zorlanamaz. Bu bir suç teşkil eder.
NSW’de şu anda 26 yaşındaki bir üniversite öğrencisi ile 12 yaşındaki küçük bir kızın evlendirilmesi konusu gündemde. Polis soruşturması devam ediyor.
Böyle bir olayla karşılaşmamak için insanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararıyla mümkündür. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Bahsettiğiniz olayda ise iki insan arasındaki yaş farkı olduğudur. Anneler, babalar çocukları ile ilgili çok dikkatli olmalılar. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez. Aile bu konuda mahkemeye bile başvurmamış. Zaten başvurmuş olsa bile mahkeme izin vermezdi. Yetişkin birisi, kendisinden çok küçük yaşta biriyle ilişkiye girmesinin büyük cezası olduğunu bilmelidir.
YARGI HER ZAMAN BAGIMSIZ OLMASI GEREKIYOR
Suriye’de devam eden iç çatışmalara katılan Avustralyalılarla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Bu federal bir konu. Kanunlarımızda bu konu çok açık. Bir Avustralya vatandaşı başka bir ülkede savaşa katılamaz. Ancak hükümet karar alırsa böyle bir savaşa katılabilir.
Yürütmenin, yargı üzerinde tahakküm uyguladığı ülkeler var. Avustralya’nın demokrasisi ile bu ülkelere örnek olduğunu söyleyebilir miyiz?
Hükümet ile yargının her zaman bağımsız olması gerekiyor. Hiç bir zaman yargı hükûmetin gölgesinde çalışmaz. Avustralya’da bu sistem çok güzel çalışıyor. Bu sistemin dışına çıkan ülkeler olabilir ama ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum.
Zaman zaman NSW kanunları ile ilgili toplumun değişik kesimlerine seminerler verildiğini biliyoruz. Bu programların ne gibi faydası oluyor?
Evet en son Parramatta’da Toplum İlişkileri Komisyonu (CRC) ile birlikte, Iraklı 25 dini lidere NSW kanunları ile ilgili bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştay dini liderlerin kendi toplumlarına adalet sistemimiz ile ilgili bilgi vermeleri açısından çok yararlı oldu. Biz bu çalıştay da dini liderlerin öğrendiklerini kendi toplumlarına da anlaşılır bir şekilde aktarmaları bakımından yardımcı olduğumuz kanatindeyiz. Çünkü yasal konular hakkında bilgilendirme yapma konusunda dil ve kültür kaynaklı bazı bariyerleri aşmak zor olabilir. Bu konuda da liderler bize yardımcı olmuş oluyorlar. Avustralya’da yaklaşık 80 bin civarında Iraklı var ve bunların da büyük bir bölümü Batı Sydney’de yaşıyor.
Burada daha çok hangi konular hakkında bilgilendirme yapılıyor?
Aile hukuku ve ailelere bu konuda destek, konuşma özgürlüğü, toplantılar yapma ve dernek hakları, gençlerle çalışma ve yeni bir ülkede dini temsil konuları hakkında oluyor.
Önümüzdeki dönemde Anzak 100.Yıl Törenleri ve bu kapsamda iki ülkede yapılacak çeşitli etkinlikler var. Türk toplumuna mesajınız neler olabilir?
Bir zamanlar savaşan iki ülke şimdi çok iyi dostlar. Avustralya ve Türkiye savaşı, dostluğa çeviren ender ülkeler. Bu törenler de dostluklarımızı daha da güçlendirme için ço iyi bir vesile. Avustralyalı Türkler ülkeye çok iyi adapte olmuş ve büyük katkıları olan bir toplum. Türk toplumu müzik, sanat, yemek ve diğer kültürleri ile ülkemizi daha da güçlendiriyor.
Son bir yıldır üzerinde durulan konular neler oldu?
Şartlı salıverme durumları tekrar gözden geçirildi. NSW Civil & AdministrativeTribunal kuruldu ve Gençlik programları düzenlendi.
NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith; “ Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar, ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi
NSW Adalet Bakanı Greg Smith, gündemdeki gelişmeler ilgili ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu. Bakanlıktaki makamında gazetemizin sorularını cevaplandıran Bakan Smith, bu Perşembe günü Auburun Gelibolu Camii’nde yapılacak olan ‘3.Adli Yılı Açılışı’ öncesi, Müslüman toplumuna önemli mesajlarda bulundu. Son dönemlerde alkol tüketimiyle birlikte ölümlü vakaların artışında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bakan Greg Smith, üzücü olayların önüne geçmek amacıyla, Eyalet Hükümeti’nin ‘alkol tüketimine ve satışına’ yönelik bir dizi tedbirler alarak kısıtlamalar getirildiğine dikkat çekti. Alkol sonucu, ölümlü olaylara karışanlara karşı artık ağır cezaların uygulanacağını hatırlatan Smith; “Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”dedi. NSW eylatinde son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de evlilik çağında olmayan küçük kız çocuklarının kendisinen yaşça çok büyük kişilerle evlendirilmesi olayı. Bakan bu konu da ”İnsanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararı gerekli. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez”. Hunter bölgesinde 12 yaşındaki bir kızın kendinden 14 yaş büyük olan 26 yaşındaki biriyle evlendirilmesiyle ilgili polis soruşturmasının devam ettiğini belirten Adalet Bakanı, özellikle ailelerin bu konularda çok dikkatli olmasının önemine işaret etti. İşte NSW Adalet Bakanı Greg Smith’in sorularımıza verdiği cevaplar:
Bu hafta ‘Adli Yılı’ açılışının üçüncüsü, Auburn Gelibolu Camii’nde gerçekleştirilecek. Bu konuda Müslüman toplumuna nasıl bir mesajınız olacak?
Bu programlar beni çok etkiliyor, kültürlerin entegrasyonu açısından çok önemli. Açılış töreni dolayısıyla Avustralya’da ilk defa bir camiye gittim. ‘‘Caminin huzur ve sükûnetinden, hizmetlerinden ve sunulan ikramlardan çok etkilendim. Ayrıca namaz kılınmasını gördüm ve İslam hakkında faydalı bilgiler edindim. Avustralya’da yetişmiş yargı mensupları ve Avukatlarla tanışma fırsatı buldum. Zaten organizeyi yapanlar da bir grup Müslüman Avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı iki yıldır organize ediyorlar. Aynı zamanda bu tür programlar, Avustralya’nın zengin kültürünü gösteriyor. Tanıştığımız Avukatlar çok güzel İngilizce konuşuyorlardı. Mutlaka kendi geldikleri kültürün dilini de çok iyi kullanıyorlardır. Buraya ben de göçmen olarak geldim. Yeni vatan edinen insanlar huzur, barış ve emniyeti bulduğu için çocuklarını huzur içerisinde ve daha iyi imkânlarla yetiştirmek için buraya geliyorlar. Hepimiz nereden gelmiş olursak olalım bu güzel ülke kanunları ve adaleti ile herkes kendi kültürünü de burada huzurlu bir şekilde yaşama fırsatı buluyor. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirilerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.
Önümüzdeki dönemde genç Müslüman hakim ve savcıların yargı kurumlarında görev almasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Niye olmasın. İleride değil, umarım en kısa zamanda yargıda görev yapacak yargıçlar çıkar. Kabiliyet ve çok çalışmaya bağlı. Ben yakında adalet teşkilatında Müslüman Hâkimler olacağını bekliyorum.
Alkol satış saatleriyle ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Yılbaşı kutlamaları sırasında Daniel Christie’nin ölümüne sebebiyet veren olaydan sonra NSW hükümeti sert kararlar aldı. Bu konuyu biraz açarımsınız?
Artık bu tür akollü olaylara karışan kişilere karşı ağır cezalar geliyor. Zaten alkollü içecek satışları ve servisleri ile ilgili de kısıtlamalar getirildi. Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere en az 8 yıl, en fazla 25 yıl hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle gençlere, ailelere, arkadaşlarına, öğretmenlerine yani herkesin bu olaylarda sorumluluğu var. Herkes elinden geleni yapmalı. Hükümetimiz sürekli bunlar üzerinde çalışıyor. Benim görevim de bu kanunların etkili olmasına çalışmak.
İnsanların genel ahlaki kurallara uyması ile ilgili nasıl bir eğitim veriyoruz?
Okullarla, üniversitelerimizle ve toplum kuruluşlarına ulaşmamız lazım. Geniş reklam kampanyaları yapmak gerekiyor. Genç bayanları karanlık ve sessiz ortamlardan uzak durmaları konusunda uyarmamız lazım. Bu tür olayların nerede ne zaman olacağını tahmin etmek çok zor. Topluma mesajımız kavga ve şiddete karışanlara karşı, bu tür olayların cezasının çok ağır olduğunu, iletmemiz gerekiyor.
Bayan sünneti konusunda yeni kanun değişikliğine gidildi. Biraz daha geniş bilgi verir misiniz?
Kadın sünneti bu ülkede yasak. Şu andaki kanunumuzda bunun cezası 7 yıl hapis idi. Bunu 21 yıla çıkaracağız. Ümit ediyoruz topluma yönelik eğitim programları ile bunları yeneceğiz. Başka yerde olabilir. Ama Avustralya’da böyle bir şey asla kabul edilemez. Başka gruplar ve Orta Doğu ülkeleri kökenli bayanlar da bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar. Şu anda onunla alakalı (erkeklerin sünnet olması) herhangi bir şey yok. Eğer kişi kendisi istemiyorsa, zorlanamaz. Bu bir suç teşkil eder.
NSW’de şu anda 26 yaşındaki bir üniversite öğrencisi ile 12 yaşındaki küçük bir kızın evlendirilmesi konusu gündemde. Polis soruşturması devam ediyor.
Böyle bir olayla karşılaşmamak için insanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararıyla mümkündür. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Bahsettiğiniz olayda ise iki insan arasındaki yaş farkı olduğudur. Anneler, babalar çocukları ile ilgili çok dikkatli olmalılar. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez. Aile bu konuda mahkemeye bile başvurmamış. Zaten başvurmuş olsa bile mahkeme izin vermezdi. Yetişkin birisi, kendisinden çok küçük yaşta biriyle ilişkiye girmesinin büyük cezası olduğunu bilmelidir.
YARGI HER ZAMAN BAGIMSIZ OLMASI GEREKIYOR
Suriye’de devam eden iç çatışmalara katılan Avustralyalılarla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Bu federal bir konu. Kanunlarımızda bu konu çok açık. Bir Avustralya vatandaşı başka bir ülkede savaşa katılamaz. Ancak hükümet karar alırsa böyle bir savaşa katılabilir.
Yürütmenin, yargı üzerinde tahakküm uyguladığı ülkeler var. Avustralya’nın demokrasisi ile bu ülkelere örnek olduğunu söyleyebilir miyiz?
Hükümet ile yargının her zaman bağımsız olması gerekiyor. Hiç bir zaman yargı hükûmetin gölgesinde çalışmaz. Avustralya’da bu sistem çok güzel çalışıyor. Bu sistemin dışına çıkan ülkeler olabilir ama ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum.
Zaman zaman NSW kanunları ile ilgili toplumun değişik kesimlerine seminerler verildiğini biliyoruz. Bu programların ne gibi faydası oluyor?
Evet en son Parramatta’da Toplum İlişkileri Komisyonu (CRC) ile birlikte, Iraklı 25 dini lidere NSW kanunları ile ilgili bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştay dini liderlerin kendi toplumlarına adalet sistemimiz ile ilgili bilgi vermeleri açısından çok yararlı oldu. Biz bu çalıştay da dini liderlerin öğrendiklerini kendi toplumlarına da anlaşılır bir şekilde aktarmaları bakımından yardımcı olduğumuz kanatindeyiz. Çünkü yasal konular hakkında bilgilendirme yapma konusunda dil ve kültür kaynaklı bazı bariyerleri aşmak zor olabilir. Bu konuda da liderler bize yardımcı olmuş oluyorlar. Avustralya’da yaklaşık 80 bin civarında Iraklı var ve bunların da büyük bir bölümü Batı Sydney’de yaşıyor.
Burada daha çok hangi konular hakkında bilgilendirme yapılıyor?
Aile hukuku ve ailelere bu konuda destek, konuşma özgürlüğü, toplantılar yapma ve dernek hakları, gençlerle çalışma ve yeni bir ülkede dini temsil konuları hakkında oluyor.
Önümüzdeki dönemde Anzak 100.Yıl Törenleri ve bu kapsamda iki ülkede yapılacak çeşitli etkinlikler var. Türk toplumuna mesajınız neler olabilir?
Bir zamanlar savaşan iki ülke şimdi çok iyi dostlar. Avustralya ve Türkiye savaşı, dostluğa çeviren ender ülkeler. Bu törenler de dostluklarımızı daha da güçlendirme için ço iyi bir vesile. Avustralyalı Türkler ülkeye çok iyi adapte olmuş ve büyük katkıları olan bir toplum. Türk toplumu müzik, sanat, yemek ve diğer kültürleri ile ülkemizi daha da güçlendiriyor.
Son bir yıldır üzerinde durulan konular neler oldu?
Şartlı salıverme durumları tekrar gözden geçirildi. NSW Civil & AdministrativeTribunal kuruldu ve Gençlik programları düzenlendi.
NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith; “ Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar, ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi
NSW Adalet Bakanı Greg Smith, gündemdeki gelişmeler ilgili ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu. Bakanlıktaki makamında gazetemizin sorularını cevaplandıran Bakan Smith, bu Perşembe günü Auburun Gelibolu Camii’nde yapılacak olan ‘3.Adli Yılı Açılışı’ öncesi, Müslüman toplumuna önemli mesajlarda bulundu. Son dönemlerde alkol tüketimiyle birlikte ölümlü vakaların artışında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bakan Greg Smith, üzücü olayların önüne geçmek amacıyla, Eyalet Hükümeti’nin ‘alkol tüketimine ve satışına’ yönelik bir dizi tedbirler alarak kısıtlamalar getirildiğine dikkat çekti. Alkol sonucu, ölümlü olaylara karışanlara karşı artık ağır cezaların uygulanacağını hatırlatan Smith; “Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”dedi. NSW eylatinde son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de evlilik çağında olmayan küçük kız çocuklarının kendisinen yaşça çok büyük kişilerle evlendirilmesi olayı. Bakan bu konu da ”İnsanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararı gerekli. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez”. Hunter bölgesinde 12 yaşındaki bir kızın kendinden 14 yaş büyük olan 26 yaşındaki biriyle evlendirilmesiyle ilgili polis soruşturmasının devam ettiğini belirten Adalet Bakanı, özellikle ailelerin bu konularda çok dikkatli olmasının önemine işaret etti. İşte NSW Adalet Bakanı Greg Smith’in sorularımıza verdiği cevaplar:
Bu hafta ‘Adli Yılı’ açılışının üçüncüsü, Auburn Gelibolu Camii’nde gerçekleştirilecek. Bu konuda Müslüman toplumuna nasıl bir mesajınız olacak?
Bu programlar beni çok etkiliyor, kültürlerin entegrasyonu açısından çok önemli. Açılış töreni dolayısıyla Avustralya’da ilk defa bir camiye gittim. ‘‘Caminin huzur ve sükûnetinden, hizmetlerinden ve sunulan ikramlardan çok etkilendim. Ayrıca namaz kılınmasını gördüm ve İslam hakkında faydalı bilgiler edindim. Avustralya’da yetişmiş yargı mensupları ve Avukatlarla tanışma fırsatı buldum. Zaten organizeyi yapanlar da bir grup Müslüman Avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı iki yıldır organize ediyorlar. Aynı zamanda bu tür programlar, Avustralya’nın zengin kültürünü gösteriyor. Tanıştığımız Avukatlar çok güzel İngilizce konuşuyorlardı. Mutlaka kendi geldikleri kültürün dilini de çok iyi kullanıyorlardır. Buraya ben de göçmen olarak geldim. Yeni vatan edinen insanlar huzur, barış ve emniyeti bulduğu için çocuklarını huzur içerisinde ve daha iyi imkânlarla yetiştirmek için buraya geliyorlar. Hepimiz nereden gelmiş olursak olalım bu güzel ülke kanunları ve adaleti ile herkes kendi kültürünü de burada huzurlu bir şekilde yaşama fırsatı buluyor. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirilerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.
Önümüzdeki dönemde genç Müslüman hakim ve savcıların yargı kurumlarında görev almasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Niye olmasın. İleride değil, umarım en kısa zamanda yargıda görev yapacak yargıçlar çıkar. Kabiliyet ve çok çalışmaya bağlı. Ben yakında adalet teşkilatında Müslüman Hâkimler olacağını bekliyorum.
Alkol satış saatleriyle ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Yılbaşı kutlamaları sırasında Daniel Christie’nin ölümüne sebebiyet veren olaydan sonra NSW hükümeti sert kararlar aldı. Bu konuyu biraz açarımsınız?
Artık bu tür akollü olaylara karışan kişilere karşı ağır cezalar geliyor. Zaten alkollü içecek satışları ve servisleri ile ilgili de kısıtlamalar getirildi. Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere en az 8 yıl, en fazla 25 yıl hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle gençlere, ailelere, arkadaşlarına, öğretmenlerine yani herkesin bu olaylarda sorumluluğu var. Herkes elinden geleni yapmalı. Hükümetimiz sürekli bunlar üzerinde çalışıyor. Benim görevim de bu kanunların etkili olmasına çalışmak.
İnsanların genel ahlaki kurallara uyması ile ilgili nasıl bir eğitim veriyoruz?
Okullarla, üniversitelerimizle ve toplum kuruluşlarına ulaşmamız lazım. Geniş reklam kampanyaları yapmak gerekiyor. Genç bayanları karanlık ve sessiz ortamlardan uzak durmaları konusunda uyarmamız lazım. Bu tür olayların nerede ne zaman olacağını tahmin etmek çok zor. Topluma mesajımız kavga ve şiddete karışanlara karşı, bu tür olayların cezasının çok ağır olduğunu, iletmemiz gerekiyor.
Bayan sünneti konusunda yeni kanun değişikliğine gidildi. Biraz daha geniş bilgi verir misiniz?
Kadın sünneti bu ülkede yasak. Şu andaki kanunumuzda bunun cezası 7 yıl hapis idi. Bunu 21 yıla çıkaracağız. Ümit ediyoruz topluma yönelik eğitim programları ile bunları yeneceğiz. Başka yerde olabilir. Ama Avustralya’da böyle bir şey asla kabul edilemez. Başka gruplar ve Orta Doğu ülkeleri kökenli bayanlar da bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar. Şu anda onunla alakalı (erkeklerin sünnet olması) herhangi bir şey yok. Eğer kişi kendisi istemiyorsa, zorlanamaz. Bu bir suç teşkil eder.
NSW’de şu anda 26 yaşındaki bir üniversite öğrencisi ile 12 yaşındaki küçük bir kızın evlendirilmesi konusu gündemde. Polis soruşturması devam ediyor.
Böyle bir olayla karşılaşmamak için insanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararıyla mümkündür. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Bahsettiğiniz olayda ise iki insan arasındaki yaş farkı olduğudur. Anneler, babalar çocukları ile ilgili çok dikkatli olmalılar. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez. Aile bu konuda mahkemeye bile başvurmamış. Zaten başvurmuş olsa bile mahkeme izin vermezdi. Yetişkin birisi, kendisinden çok küçük yaşta biriyle ilişkiye girmesinin büyük cezası olduğunu bilmelidir.
YARGI HER ZAMAN BAGIMSIZ OLMASI GEREKIYOR
Suriye’de devam eden iç çatışmalara katılan Avustralyalılarla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Bu federal bir konu. Kanunlarımızda bu konu çok açık. Bir Avustralya vatandaşı başka bir ülkede savaşa katılamaz. Ancak hükümet karar alırsa böyle bir savaşa katılabilir.
Yürütmenin, yargı üzerinde tahakküm uyguladığı ülkeler var. Avustralya’nın demokrasisi ile bu ülkelere örnek olduğunu söyleyebilir miyiz?
Hükümet ile yargının her zaman bağımsız olması gerekiyor. Hiç bir zaman yargı hükûmetin gölgesinde çalışmaz. Avustralya’da bu sistem çok güzel çalışıyor. Bu sistemin dışına çıkan ülkeler olabilir ama ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum.
Zaman zaman NSW kanunları ile ilgili toplumun değişik kesimlerine seminerler verildiğini biliyoruz. Bu programların ne gibi faydası oluyor?
Evet en son Parramatta’da Toplum İlişkileri Komisyonu (CRC) ile birlikte, Iraklı 25 dini lidere NSW kanunları ile ilgili bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştay dini liderlerin kendi toplumlarına adalet sistemimiz ile ilgili bilgi vermeleri açısından çok yararlı oldu. Biz bu çalıştay da dini liderlerin öğrendiklerini kendi toplumlarına da anlaşılır bir şekilde aktarmaları bakımından yardımcı olduğumuz kanatindeyiz. Çünkü yasal konular hakkında bilgilendirme yapma konusunda dil ve kültür kaynaklı bazı bariyerleri aşmak zor olabilir. Bu konuda da liderler bize yardımcı olmuş oluyorlar. Avustralya’da yaklaşık 80 bin civarında Iraklı var ve bunların da büyük bir bölümü Batı Sydney’de yaşıyor.
Burada daha çok hangi konular hakkında bilgilendirme yapılıyor?
Aile hukuku ve ailelere bu konuda destek, konuşma özgürlüğü, toplantılar yapma ve dernek hakları, gençlerle çalışma ve yeni bir ülkede dini temsil konuları hakkında oluyor.
Önümüzdeki dönemde Anzak 100.Yıl Törenleri ve bu kapsamda iki ülkede yapılacak çeşitli etkinlikler var. Türk toplumuna mesajınız neler olabilir?
Bir zamanlar savaşan iki ülke şimdi çok iyi dostlar. Avustralya ve Türkiye savaşı, dostluğa çeviren ender ülkeler. Bu törenler de dostluklarımızı daha da güçlendirme için ço iyi bir vesile. Avustralyalı Türkler ülkeye çok iyi adapte olmuş ve büyük katkıları olan bir toplum. Türk toplumu müzik, sanat, yemek ve diğer kültürleri ile ülkemizi daha da güçlendiriyor.
Son bir yıldır üzerinde durulan konular neler oldu?
Şartlı salıverme durumları tekrar gözden geçirildi. NSW Civil & AdministrativeTribunal kuruldu ve Gençlik programları düzenlendi.
NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith; “ Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar, ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.” dedi
NSW Adalet Bakanı Greg Smith, gündemdeki gelişmeler ilgili ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu. Bakanlıktaki makamında gazetemizin sorularını cevaplandıran Bakan Smith, bu Perşembe günü Auburun Gelibolu Camii’nde yapılacak olan ‘3.Adli Yılı Açılışı’ öncesi, Müslüman toplumuna önemli mesajlarda bulundu. Son dönemlerde alkol tüketimiyle birlikte ölümlü vakaların artışında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Bakan Greg Smith, üzücü olayların önüne geçmek amacıyla, Eyalet Hükümeti’nin ‘alkol tüketimine ve satışına’ yönelik bir dizi tedbirler alarak kısıtlamalar getirildiğine dikkat çekti. Alkol sonucu, ölümlü olaylara karışanlara karşı artık ağır cezaların uygulanacağını hatırlatan Smith; “Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere 8 yıldan 25 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”dedi. NSW eylatinde son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de evlilik çağında olmayan küçük kız çocuklarının kendisinen yaşça çok büyük kişilerle evlendirilmesi olayı. Bakan bu konu da ”İnsanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararı gerekli. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez”. Hunter bölgesinde 12 yaşındaki bir kızın kendinden 14 yaş büyük olan 26 yaşındaki biriyle evlendirilmesiyle ilgili polis soruşturmasının devam ettiğini belirten Adalet Bakanı, özellikle ailelerin bu konularda çok dikkatli olmasının önemine işaret etti. İşte NSW Adalet Bakanı Greg Smith’in sorularımıza verdiği cevaplar:
Bu hafta ‘Adli Yılı’ açılışının üçüncüsü, Auburn Gelibolu Camii’nde gerçekleştirilecek. Bu konuda Müslüman toplumuna nasıl bir mesajınız olacak?
Bu programlar beni çok etkiliyor, kültürlerin entegrasyonu açısından çok önemli. Açılış töreni dolayısıyla Avustralya’da ilk defa bir camiye gittim. ‘‘Caminin huzur ve sükûnetinden, hizmetlerinden ve sunulan ikramlardan çok etkilendim. Ayrıca namaz kılınmasını gördüm ve İslam hakkında faydalı bilgiler edindim. Avustralya’da yetişmiş yargı mensupları ve Avukatlarla tanışma fırsatı buldum. Zaten organizeyi yapanlar da bir grup Müslüman Avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı iki yıldır organize ediyorlar. Aynı zamanda bu tür programlar, Avustralya’nın zengin kültürünü gösteriyor. Tanıştığımız Avukatlar çok güzel İngilizce konuşuyorlardı. Mutlaka kendi geldikleri kültürün dilini de çok iyi kullanıyorlardır. Buraya ben de göçmen olarak geldim. Yeni vatan edinen insanlar huzur, barış ve emniyeti bulduğu için çocuklarını huzur içerisinde ve daha iyi imkânlarla yetiştirmek için buraya geliyorlar. Hepimiz nereden gelmiş olursak olalım bu güzel ülke kanunları ve adaleti ile herkes kendi kültürünü de burada huzurlu bir şekilde yaşama fırsatı buluyor. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirilerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.
Önümüzdeki dönemde genç Müslüman hakim ve savcıların yargı kurumlarında görev almasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Niye olmasın. İleride değil, umarım en kısa zamanda yargıda görev yapacak yargıçlar çıkar. Kabiliyet ve çok çalışmaya bağlı. Ben yakında adalet teşkilatında Müslüman Hâkimler olacağını bekliyorum.
Alkol satış saatleriyle ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Yılbaşı kutlamaları sırasında Daniel Christie’nin ölümüne sebebiyet veren olaydan sonra NSW hükümeti sert kararlar aldı. Bu konuyu biraz açarımsınız?
Artık bu tür akollü olaylara karışan kişilere karşı ağır cezalar geliyor. Zaten alkollü içecek satışları ve servisleri ile ilgili de kısıtlamalar getirildi. Bundan sonra şiddet ve kavgadan dolayı bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlere en az 8 yıl, en fazla 25 yıl hapis cezası verilecek. Alkollü olup kavgaya karışan kişilere, yeni kanunlarla mesaj verip bu tür olaylardan uzak durmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle gençlere, ailelere, arkadaşlarına, öğretmenlerine yani herkesin bu olaylarda sorumluluğu var. Herkes elinden geleni yapmalı. Hükümetimiz sürekli bunlar üzerinde çalışıyor. Benim görevim de bu kanunların etkili olmasına çalışmak.
İnsanların genel ahlaki kurallara uyması ile ilgili nasıl bir eğitim veriyoruz?
Okullarla, üniversitelerimizle ve toplum kuruluşlarına ulaşmamız lazım. Geniş reklam kampanyaları yapmak gerekiyor. Genç bayanları karanlık ve sessiz ortamlardan uzak durmaları konusunda uyarmamız lazım. Bu tür olayların nerede ne zaman olacağını tahmin etmek çok zor. Topluma mesajımız kavga ve şiddete karışanlara karşı, bu tür olayların cezasının çok ağır olduğunu, iletmemiz gerekiyor.
Bayan sünneti konusunda yeni kanun değişikliğine gidildi. Biraz daha geniş bilgi verir misiniz?
Kadın sünneti bu ülkede yasak. Şu andaki kanunumuzda bunun cezası 7 yıl hapis idi. Bunu 21 yıla çıkaracağız. Ümit ediyoruz topluma yönelik eğitim programları ile bunları yeneceğiz. Başka yerde olabilir. Ama Avustralya’da böyle bir şey asla kabul edilemez. Başka gruplar ve Orta Doğu ülkeleri kökenli bayanlar da bizlere bu konuda yardımcı oluyorlar. Şu anda onunla alakalı (erkeklerin sünnet olması) herhangi bir şey yok. Eğer kişi kendisi istemiyorsa, zorlanamaz. Bu bir suç teşkil eder.
NSW’de şu anda 26 yaşındaki bir üniversite öğrencisi ile 12 yaşındaki küçük bir kızın evlendirilmesi konusu gündemde. Polis soruşturması devam ediyor.
Böyle bir olayla karşılaşmamak için insanlar şunu bilmelidir ki; 16 yaşın altında olan birisinin evlenebilmesi kanunlarımıza göre mahkeme kararıyla mümkündür. 18 Yaşın altında olanların ise kendileri ve ailelerinin rızası olmalı. Bahsettiğiniz olayda ise iki insan arasındaki yaş farkı olduğudur. Anneler, babalar çocukları ile ilgili çok dikkatli olmalılar. Kanunlarımız böyle bir evliliğe izin vermez. Aile bu konuda mahkemeye bile başvurmamış. Zaten başvurmuş olsa bile mahkeme izin vermezdi. Yetişkin birisi, kendisinden çok küçük yaşta biriyle ilişkiye girmesinin büyük cezası olduğunu bilmelidir.
YARGI HER ZAMAN BAGIMSIZ OLMASI GEREKIYOR
Suriye’de devam eden iç çatışmalara katılan Avustralyalılarla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Bu federal bir konu. Kanunlarımızda bu konu çok açık. Bir Avustralya vatandaşı başka bir ülkede savaşa katılamaz. Ancak hükümet karar alırsa böyle bir savaşa katılabilir.
Yürütmenin, yargı üzerinde tahakküm uyguladığı ülkeler var. Avustralya’nın demokrasisi ile bu ülkelere örnek olduğunu söyleyebilir miyiz?
Hükümet ile yargının her zaman bağımsız olması gerekiyor. Hiç bir zaman yargı hükûmetin gölgesinde çalışmaz. Avustralya’da bu sistem çok güzel çalışıyor. Bu sistemin dışına çıkan ülkeler olabilir ama ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum.
Zaman zaman NSW kanunları ile ilgili toplumun değişik kesimlerine seminerler verildiğini biliyoruz. Bu programların ne gibi faydası oluyor?
Evet en son Parramatta’da Toplum İlişkileri Komisyonu (CRC) ile birlikte, Iraklı 25 dini lidere NSW kanunları ile ilgili bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştay dini liderlerin kendi toplumlarına adalet sistemimiz ile ilgili bilgi vermeleri açısından çok yararlı oldu. Biz bu çalıştay da dini liderlerin öğrendiklerini kendi toplumlarına da anlaşılır bir şekilde aktarmaları bakımından yardımcı olduğumuz kanatindeyiz. Çünkü yasal konular hakkında bilgilendirme yapma konusunda dil ve kültür kaynaklı bazı bariyerleri aşmak zor olabilir. Bu konuda da liderler bize yardımcı olmuş oluyorlar. Avustralya’da yaklaşık 80 bin civarında Iraklı var ve bunların da büyük bir bölümü Batı Sydney’de yaşıyor.
Burada daha çok hangi konular hakkında bilgilendirme yapılıyor?
Aile hukuku ve ailelere bu konuda destek, konuşma özgürlüğü, toplantılar yapma ve dernek hakları, gençlerle çalışma ve yeni bir ülkede dini temsil konuları hakkında oluyor.
Önümüzdeki dönemde Anzak 100.Yıl Törenleri ve bu kapsamda iki ülkede yapılacak çeşitli etkinlikler var. Türk toplumuna mesajınız neler olabilir?
Bir zamanlar savaşan iki ülke şimdi çok iyi dostlar. Avustralya ve Türkiye savaşı, dostluğa çeviren ender ülkeler. Bu törenler de dostluklarımızı daha da güçlendirme için ço iyi bir vesile. Avustralyalı Türkler ülkeye çok iyi adapte olmuş ve büyük katkıları olan bir toplum. Türk toplumu müzik, sanat, yemek ve diğer kültürleri ile ülkemizi daha da güçlendiriyor.
Son bir yıldır üzerinde durulan konular neler oldu?
Şartlı salıverme durumları tekrar gözden geçirildi. NSW Civil & AdministrativeTribunal kuruldu ve Gençlik programları düzenlendi.