Melbourne’de Selimiye Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Jasmine Women’s Network Kadın Derneği, Victoria’da toplamış olduğu yardımlarla Tanzanya’da 1120 kontenjanlı bir okulun su ihtiyacını gidermek için çeşme yaptırdı.
Selimiye Vakfı bünyesinde Melbourne’de faaliyet gösteren Jasmine Women’s Network Kadın Derneği, Victoria’da toplamış olduğu yardımlar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Toplanan yardımlarla, su kıtlığını yaşayan Tanzanya’da çeşme yaptıran dernek gönüllüleri, Afrikalıların büyük duasını aldı. Tanzanya’nın Mwanza şehri Nyakato yerleşim bölgesinde hizmete açılan çeşmeye ‘Jasmine Womens Network Hayır Çeşmesi-Avustralya’ ismi verildi. Bu hayırlı hizmetle, bölgedeki 1120 öğrencinin bulunduğu okul ile yaklaşık 150 ailenin yaşadığı beldede, böylece su ihtiyacının giderildiği belirtildi. Jasmine Women’s Network Derneği adına yardım toplamayı organize eden Ayşe Ceylan Kuş, “Selimiye Vakfı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Jasmine Women’s Network Derneği, başta kermes, insani yardım, öğrencilere burs ve diğer sosyal konularda faaliyet gösteriyor. Bu çalışmalar, tamamen gönüllü bayanların gayret ve fedakarlığıyla, Avustralya içinde ve dışında faaliyet göstermekte. Bu çerçevede, günlük hayatta su gibi önemli bir ihtiyacı olan Afrika’daki ihtiyaç sahiplerine el uzattık. Toplanan kurban yardımlarını o bölgelere götürüp, su sıkıntısını yerinde görenlerin tavsiyesi ve anlatımı, bizi bu yardıma teşvik etti. Tanzanya’daki insanların içme ve kullanma suyu bulmakta zorlandığı anlatılmıştı. Medyadan da bunları takip ediyorduk. Afrika’nın her tarafında su kaynaklarının çok olduğunu, ancak kuyu açacak imkânlarının olmaması nedeniyle, su sıkıntısı çektiğini öğrenince böyle bir yardım kampanyasını başlattık. Bu kampanyamız devam ediyor. Herkesi bu hayırlı işlerde katkıda bulunmaya çağırıyorum. Suyu çıkaracak maddi imkânlara sahip olmadıklarını bildiğimiz için su kuyusu açmaya karar verdik. Kuyunun açılacağı yerin tespiti konusunda ise, daha önce Avustralya’da görev yapan eğitim gönüllüsü Ercan Sakarya’nın yanı sıra, bölgedeki yerel kardeş kuruluşların teknik desteğiyle yapıldı. Böylece, Jasmine Womens Network Hayır Çeşmesi tamamlanarak, hizmete girmiş oldu” dedi.
Su kuyusu geleneğinin Peygamber Efendimizin dönemine kadar gittiğini ve çok ayrı bir anlam taşıdığını belirten Kuş, konuşmasını şöyle tamamladı; “İslâm’ın ilk dönemlerinde, Medine’de her tarafta su bulunmuyordu. Halkın para ile suyu temin edebildiği kuyu, bir Yahudi’ye aitti. Söz konusu Yahudi, halka yüksek fiyatla su satıyordu. Bu da Peygamberimizi çok üzüyordu. Kuyunun satın alınmasıyla ilgili Peygamberimizin emrini, yerine getiren Hz. Osman, bu çeşmeyi Yahudi’den satın alarak, ücretsiz olarak halkın hizmetine sundu. Efendimiz Hz. Osman’ın bu hizmetini görünce; “Allah’ım cenneti ona vacip kıl!” diye dua etti.”dedi. Tanzanya-Cihan