NASA’nın ‘gezegen avcısı’ Kepler uzay teleskopu, çoğu Dünya ile aynı boyutlarda olan 461 potansiyel gezegen belirledi. Bunlardan 4’ü bilinen yaşama uygun özelliklere sahip. Bilim insanları, sadece Samanyolu galaksisinde yerküre ile aynı ölçülerde en az 17 milyar gezegen olduğunu belirtiyor.
Kepler astronomu Christopher Burke, ABD’nin California eyaletindeki Long Beach kentinde düzenlenen Amerikan Gökbilimsel Topluluğu konferansında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İki yıl önce 1200 obje gözlemlediklerini belirten Burke, “Bir yıl sonra çok daha fazla gökcismi tespit ettik. Çok sayıda küçük gezegen ile Dünya’nın boyutlarında ve daha da büyük gezegenler gördük. 22 aylık gözlemlerimiz sonucu 461 yeni gezegen adayı daha belirlendi” dedi. Burke, keşfedilen 4 gezegenin, yıldızlarına olan uzaklıkları sebebiyle yaşama elverişli olabileceğini ifade etti.
Kepler teleskopunun keşifleri arasında Dünya’dan 1.5 kat daha büyük, Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönen, bir yılı 242 gün olan ve üzerinde su olduğu düşünülen bir gezegen de yer alıyor.
“SAMANYOLU’NDA DÜNYA BOYUTLARINDA EN AZ 17 MİLYAR GEZEGEN VAR”
ABD’nin Cambridge kentindeki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Francois Fressin, içinde bulunduğumuz galakside Dünya ile aynı boyutlarda en az 17 milyar gezegen olduğunu söyledi. Konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan Fressin, kaç tanesinin su ve hayatın yer aldığı “yaşanabilir bölge”de yer aldığını söylemenin henüz çok erken olduğunu ifade etti.
2009 yılından beri gözlemlerini sürdüren Kepler uzay teleskopu, Samanyolu galaksisindeki 160 bin yıldız sistemini tarayarak yaşama elverişli gezegen arıyor. İzlenen 2 bin 740 yıldız sisteminin 299’unda iki, 112’sinde üç, 44’ünde dört, 11’inde beş, birinde ise altı gezegen bulunuyor.