Merhum başbakanlardan Adnan Menderes, idam etilişinin 51. yılında mezarı başında anıldı. Gazeteci ve Yazarlar Vakfı tarafından Topkapı’daki Anıt Mezar’da düzenlenen törene, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende, Menderes ve onun gibi idam edilen arkadaşları Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan’a dualar edildi.
YAKUP ÇETİN, AYTEN ÇİFTÇİ, KEVSER KULAKSIZ İSTANBUL
– Merhum başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşları, ölümünün 51. yılında mezarı başında anıldı. Gazeteci ve Yazarlar Vakfı tarafından Topkapı Anıt Mezar’da düzenlenen törene, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda, Menderes ve onun gibi idam edilen eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile eski Dışişleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu’ya dualar edildi. Burada konuşan Adnan Menderes’in gelini, merhum Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes, aradan bunca yıl geçmesine karşın Türkiye’nin demokrasi şehitlerini unutmadığını söyledi. Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ise merhum Başbakan ve arkadaşlarının sadece bedenen bu dünyadan ayrıldığını, halkın gönlünde sevgilerinin devam ettiğini belirtti. Ezanın onun döneminde aslına döndüğünü, Menderes’in bu nedenle günlerce gözyaşlarını tutamadığını aktardı. Ardından Sultanahmet Camii’nde mevlit okutuldu, 1001 hatimin duası yapıldı.
Adnan Menderes ve bakanları Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan’ın idamının üzerinden 51 yıl geçti. Ancak bu millet onları unutmadı. Gazeteci ve Yazarlar Vakfı tarafından Topkapı’daki Anıt Mezar’da düzenlenen törene Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insan katıldı. Tören Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başladı. Dualar edildi, gözyaşı döküldü. Törende konuşan Adnan Menderes’in gelini, merhum Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes, yaşananların acı olduğunu anlattı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Türkiye’de artık ihtilallerin sorgulanır hale geldiğini, bunun da çok önemli olduğunu kaydetti. Menderes, “Aradan bunca yıl geçmesine karşın Türkiye demokrasi şehitlerini unutmadı. Menderes’e, her geçen yıl ilgi ve sevginin artarak devam ettiğini görüyoruz. Seçimle gelen seçimle gitmeliydi. Ne güzeldir ‘Yeter söz milletin’ sözü. Her şeyi içinde barındırıyor.” dedi.
Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ise merhum Başbakan Menderes ve arkadaşlarının sadece bedenen bu dünyadan ayrıldığını, halkın gönlünde sevgilerinin devam ettiğini belirtti. Menderes’in milletinin değerlerine karşı hassas olduğunu ifade etti. Milletin de kendi değerlerine bu kadar barışık olan Menderes’e kalbini açtığını dile getirdi. Menderes’in tek parti döneminin ardından cesaret göstererek ‘demokrasiyi’ telaffuz ettiğini söyledi. Ezanın onun döneminde aslına döndüğünü hatırlattı. Menderes’in bu nedenle günlerce gözyaşlarını tutamadığını aktardı.
ECDADa SAHİP ÇIKTI
Türkiye’nin onun döneminde çarıktan medeniyete geçtiğini belirtti. Yeşil, “Tek partili dönemin yaşandığı bir sürecin ardından demokrasi telaffuz etmek cesaret işiydi. Yassıada’da Numan Esin ziyaretine geldiğinde Kürt sorunu hakkında ne düşündüğünü sormuştu. O esnada bile metanetiyle ‘ben bu meselenin yine demokrasi içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Halkımın özgürlükle, kendini ifade edebilme hakkını vererek, sonra da onu yönetime ve icraata katıp onu bütünleştirerek çözümün demokraside olduğuna inanıyorum.’ demişti. Onu Yassıada’ya tıkayanlara verdiği cevap yine demokrasiydi.” dedi. Mustafa Yeşil, Menderes’in ecdadına da saygılı olduğunu anlattı. Şöyle konuştu: “Osmanoğulları bir kanunla ülkeden çıkarıldılar. 1952 yılında Paris’e gitmişti. Paris’te 2. Abdülhamit Han’ın kızı ve hanımının bulaşıkçılık yaptığını duydu. Tüyleri diken diken olmuştu. Türkiye’ye döndü ve ilk işi çıkardığı bir kanunla onların ülkeye dönmelerin sağlamak oldu. O aileyi İstanbul’a yerleştirdi. Düzenli bir şekilde ziyaretlerini ihmal etmedi. Ecdadına saygılıydı. Birileri onları kovmuştu. O, onları kendi ülkelerine davet etmişti.”
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak ise Menderes’in idam edildiği döneme ilişkin bir anısını anlattı: “Annemi ağlarken gördüm. Ne olduğunu sordum. ‘Adnan Menderes idam edildi’ dedi. Beni başından savmak için elime bir su kabı verdi ve çeşmeye gönderdi. Çeşmeye doğru giderken yollarda ağlayan insanlar gördüm. Her ağacın, her asmanın altında amcalar, teyzeler Menderes’e ve dava arkadaşlarına ağlıyordu. 605 hanelik köyümüzde 5 hane Menderes’i asan partiyi destekliyordu. Bunların ihbar etmesinden korkan inanlar, köyün içinde bile ağlayamıyordu. Evet esasen Menderes ve arkadaşları o gün milletin kalbine gömülmüştü. Daha sonra aradan yıllar geçti, bir vefalı devlet adamı yakın tarihimize bir utanç olarak geçen bugünlerde çokça kullanılan tabirle darbelerin anası 1961 darbesinde mazlumen idam edilen müstesna zatı ve dava arkadaşlarını buraya getirdi. Şükürler olsun biz bugün buradayız.”
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de katıldığı törende lokum ikram edildi. Buradaki törenin ardından Sultanahmet Camii’nde Adnan Menderes ve arkadaşları için mevlit okutuldu. Mevlide, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile AK Parti’ye geçen eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da katıldı. YAKUP ÇETİN, AYTEN ÇİFTÇİ, KEVSER KULAKSIZ İSTANBUL