Avustralya Eski Başbakan Yardımcısı Wayne Swan ise; sürdürülebilir kalkınma için toplumlarda kapsayıcı refaha ulaşılabilmesi için ekonomide büyük yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özel ve kamu kuruluşlarının kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtılması yoluyla kapsayıcı toplumun sağlanabileceğini kaydeden Swan, yapısal reformların başarılı olmasının sivil toplumun desteğine bağlı olduğunu dile getirdi
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu katılımcıları için resepsiyon düzenledi. Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) ve Afrika Birliği’nin sponsorluğunda, BM şemsiyesi altında New York’un ünlü Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen programa, BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, birçok ülkeden bakan, akademisyen, bürokrat, girişimci, STK başkanı ve kanaat önderi katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Üst Düzey Resepsiyonu’nda konuşan katılımcılar, sivil toplumun önemine dikkat çekerken Türk okullarından da övgüyle bahsetti. GYV’nin New York’ta düzenlediği “Kalkınma Ajandası’nda Özel Sektör ve Sivil Toplumun Katkıları” paneli sonrası düzenlenen resepsiyonda konuşan BM 70. Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft, BM’de ele alınan sürdürülebilir kalkınma gündemi temelinde çok geniş bir ajandaya sahip olduklarını kaydetti. Tüm ülkeler ve insanları ilgilendiren bir gündemle yola çıktıklarını dile getiren Lykketoft, “Toplumların gelişimini ve ekonomi politikalarını ele alan bu ajanda, ülke içinde ve ülkeler arasındaki eşitsizlikle mücadele edilmedikçe yoksulluğun yenilemeyeceğini ortaya koyuyor” dedi. Avustralya Eski Başbakan Yardımcısı Wayne Swan ise; sürdürülebilir kalkınma için toplumlarda kapsayıcı refaha ulaşılabilmesi için ekonomide büyük yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Özel ve kamu kuruluşlarının kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtılması yoluyla kapsayıcı toplumun sağlanabileceğini kaydeden Swan, yapısal reformların başarılı olmasının sivil toplumun desteğine bağlı olduğunu dile getirdi. Büyük değişiklikler yapılmak istendiğinde sıklıkla buna karşı gelmekten fayda sağlayacak grupların ortaya çıktığını belirten Avustralyalı eski başbakan yardımcısı, “Sivil toplumun söz konusu yapısal reformların arkasında durması gerekiyor” dedi. Reform talebinin arkasında sivil toplumun olması halinde 2030’lu yıllarda kapsayıcı refah amacına ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.
TÜRK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE OKULLARI ÇOK ETKİLEYİCİ
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, düzenlenen resepsiyonun önemli bir program olduğunu, sürdürülebilir kalkınma için kamu ve özel sektörlerinin de bir araya geldiğini söyledi. Önceki gün organize edilen konferansta 2015-2030 sürüdürülebilir kalkınma hedefleri belirlendiğini hatırlatan Yeşil, “Bu akşam sivil toplum örgütlerinden çok farklı kişileri davet ettik. BM’nin alt kuruluşlarında çalışanları davet ettik. BM Genel Kurul Başkanı Lykketoft yoğunluğuna rağmen davetimize icabet etti. Bu akşam burda çok sayıda katılımcının olması bizleri sevindirdi” diye konuştu. Resepsiyona katılan Malawi Dışişleri Bakanı George Caponda, sürdürülebilir bir kalkınma için özel sektör ve sivil toplumun birlikte çalışması gerektiğini anlattı. Ülkelerinde hastalık ve açlığı elimine edemediklerini belirten Caponda, bu konularla ilgili gerekli çalışmaların yapılması için çabaladıklarını ifade etti. Ülkesinde faaliyet gösteren Türk okulları ve sivil toplum örgütlerinden övgüyle bahseden Afrikalı bakan, “Türk okulları çok iyi iş yapıyor. Eğitim bizim sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından bir tanesidir. Çoçuklar için eğitim kalitesini artırmak ülkenin dramatik geleceğini değiştirir” dedi.