Melbourne’de sivil toplum kuruluşlarınca, ülkeye kabul edilecek Suriyeli sığınmacılarla ilgili “Sayıları artırın hayatları kurtarın” sloganıyla gösteri düzenlendi. Yeşiller Partisi Lideri Di Natale gösteride yaptığı konuşmada, ülkeye 12 bin sığınmacı alınmasından memnuniyet duyduğunu, ancak bu adımın yeterli olmadığını söyledi. Natale; “ Sığınmacı politikamızın kişilerin ırkı veya diniyle tanımlanması konusunda çok endişeliyiz. Sığınmacı politikamızda ayrımcılık yapılmamalı. Bu yüzden dinleri, kültürleri ve ırkları ne olursa olsun, insanların ihtiyaçlarına dayanan bir mülteci politikamız olmalıdır” dedi.
Federal Hükümet, Suriye’de yaşanan trajedi nedeniyle, 12 bin mülteciyi alacağını duyurdu. Suriyeli mültecileri Avustralya’ya kabul etme kararını açıklayan Başbakan Tony Abbott, yıllık 13 bin 750 mülteci kapasitesine ek olarak, 12 bin Suriyelinin kabul edileceğini kaydetti. Sadece mülteci almakla kalınmayacağını hatırlatan Abbott, Esed rejiminden kaçarak, başta Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınan Suriyeliler için yaklaşık 44 milyon dolar yardımın da yapılacağını belirtti. Son dört yıldan bu yana 230 milyon dolar Suriyeli mülteci için ödenek ayrılarak, çeşitli kamplara yardımda bulunduklarını kaydeden Tony Abbott, katkılarının devam edeceğini belirtti. Getirilecek sığınmacıların hangi inanç grubundan oluşacağına dair tartışmalara da açıklık getiren Abbott, sığınmacıları alırken ayrımcılık yapılmayacağını vurgulayarak “Biz hepsine öncelik veriyoruz” ifadelerini kullandı. Sığınmacılarla ilgili yaşanan tartışmaya Federal Ana Muhalefet Lideri İşçi Partisi Genel Başkanı Bill Shorten da tepki gösterdi. Shorten; “Savaş mağdurlarının inancına bakılmaz. Bizim ilgilendiğimiz nokta, azınlık ve ezilenlerin güvenliklerinin sağlanması. Bir kadın çok büyük kötülüklere maruz kalıyorsa veya küçücük bir çocuk denizde boğuluyorsa onların dinleriyle ilgilenmem; güvenlikleriyle ilgilenirim” ifadesini kullanarak tepki gösterdi. Öte yandan Yeşiller Partisi Lideri Richard Di Natale, ülkelerinden kaçan Suriyelileri Avustralya’da görmek istediklerini bildirdi. Melbourne’de sivil toplum kuruluşlarınca, ülkeye kabul edilecek Suriyeli sığınmacılar için, “Sayıları artırın hayatları kurtarın” sloganıyla gösteri düzenlendi. Yeşiller Partisi Lideri Di Natale gösteride yaptığı konuşmada, ülkeye 12 bin sığınmacı alınmasıyla ilgili ilk adımı memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Natale, “Daha iyi bir hayat için değil hayatlarını kurtarmak için ülkelerinden kaçan binlerce Suriyeliyi burada görmek istiyoruz” dedi. Bu arada iktidar partisi milletvekillerince ülkeye alınacak mültecilerin, ‘Müslümanların dışında olsun’ şeklindeki öneri ise rahatsızlık meydana getirdi. Suriye’de yaşanan trajediye rağmen, ülkeye alınacak sığınmacıların; ‘Hristiyan, Dürzi ve Ezidi’ gibi azınlıklardan oluşması” şeklindeki öneriyi sert bir dille eleştiren Di Natale, mültecilerin alımında BM kriterlerine uyulması gerektiğine dikkati çekti. Natale konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi: “Sığınmacı politikamızın kişilerin ırkı veya diniyle tanımlanması konusunda çok endişeliyiz. Sığınmacı politikamızda, ayrımcılık yapılmamalı. Benim merak ettiğim, hükümet Avustralya’daki bir korkuyu mu harekete geçirmek istiyor. Bu da Müslümanlardan korkmaktan ibaret. Bu çok çok tehlikelidir. Bu yüzden dinleri, kültürleri ve ırkları ne olursa olsun, insanların ihtiyaçlarına dayanan bir mülteci politikamız olmalıdır”
AVUSTRALYA ALACAĞI MÜLTECİLERİN ETNİK VE DİNİ YAPISINI ÖNE ÇIKARMAMALI
Söz konusu tartışmalarla ilgili açıklamada bulunan Federal Sosyal Hizmetler Bakanı Scott Morrison, Suriye ve Irak’tan sadece Hristiyanların değil, aynı zamanda farklı inanç gruplarından oluşan sığınmacıların da alınacağını söyledi. Bakan Morrison, Avustralya’ya kalıcı olarak alınacak sığınmacıların kabulünde uyulacak kriterleri tarif ederken “İnsanların inanç ve dini değil, ihtiyaç önceliği olan bölgeler dikkate alınacak” ifadelerini kullandı. Avustralya İşçi Partisi 10 bin, Yeşiller Partisi ise 20 bin sığınmacı alınmasını talep ederken, iktidar partisi milletvekili Ewen Jones 50 bin sığınmacının kabul edilebileceğini söylemişti. Avustralya, her yıl tüm dünyadan 13 bin 750 sığınmacı kabul ediyor. Bu arada Avustralya hava kuvvetleri Irak’tan sonra Suriye’deki IŞİD hedeflerine de ilk saldırısını yaptı. Avustralya savaş jetleri, Irak’tan sonra Suriye’deki IŞİD hedeflerine karşı gerçekleştirilen saldırılara ilk kez katıldı. Avustralya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Avustralya hava görev grubu, Suriye’deki ilk operasyonel misyonunu olaysız bir şekilde tamamlamıştır. Uçaklarımız silah kullanmamıştır” denildi.
Öte yandan Avustralya’nın almayı kararlaştırdığı 12 bin Suriyeli mülteci ile ilgili basın açıklaması yapan AFIC Başkanı Hafez Kassem, mülteci alımı konusunda insanların dini inançlarının söz konusu olmaması gerektiğini söyledi. Herhangi bir gruba karşı ayrımcılık yapılmasını istemediğini ve Başbakanın da kendi partisi içerisindeki ayrımcılık yapan söylemlere izin vermemesini gerektiğine dikkat çeken Hafez Kassem ‘Böyle bir kriterle kuralların uygulanması, bu ülkenin sosyal dokusuna ve çokkültürlü toplumuna zarar verir” dedi. Diğer dünya ülkelerinin yaptığı gibi insani program dahilinde, sığınmacıların kabul edilmesinin önemine işaret eden Başkan Hafez Kassem, Avustralya’daki Müslüman toplumunun getirilecek olan mültecilerin inançlara göre öncelik verilmesinin endişesini taşıdığını kaydetti. Almanya, İsveç ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin önemli sayıda mülteci almaya başladığını, söz konusu ülkelerin hiçbirinin, insanların inanç veya etnik boyutunu öne çıkarmadığına dikkat çeken Hafez Kassem “Suriye’deki savaş bütün Suriye halkını etkiledi. İnsanların hayatları paramparça oldu. Suriye’de hiçbir dini grup emniyet içinde değil. Suriye halkının yüzde 80’nini Sünni Müslümanlar oluşturmasına rağmen, yıllardır Suriye’deki azınlık grup, Sünni Müslümanlara eziyet çektiriyor” dedi. Ajanslar