Monash Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları yeni bir çalışmaya imza atarak beyin ile ilgili bütün bildiklerimize meydan okudu. Araştırmanın sonucuna göre beyinin şekli nasıl düşündüğümüzü ve hareket ettiğimizi etkiliyordu!
Beyin bizi hayvanlar gibi diğer basit canlılardan ayıran ve bilincimizi tutan organdır. Uzun zamandır insanlar arasındaki farklılıkların beyinin içerisindeki nöronlardan dolayı olduğu düşünülüyordu. Son araştırmalar ise farklı bir noktaya ışık tuttu. Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nden bilim insanları, beyin şeklinin nasıl düşündüğüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı güçlü bir şekilde etkileyebileceğini buldular. Daha önce, bilim adamları beyindeki nöronların insan zihininin işlevini yönlendirdiğini düşünüyorlardı. Son araştırmalar ise bu nöronlardansa etkili olan noktanın beyinin şekli, olukları ve kıvrımları olabileceğini buldular.
Bu devrim niteliğindeki çalışma Nature’da yayınlandı.
Katılımcılardan parmakları ile masaya vurmalarını ve bir dizi görüntüyü hatırlamalarını gerektiren çalışma, 255 bireyin beyininin MRI taramalarını inceledi. Ekip daha sonra dünya çapında yapılan 1000’den fazla deneyden alınan 10.000 farklı insan beyin aktivitesi haritasına baktı ve beyinin şeklinin bu görevlerde nasıl etkili olduğunu inceledi. Baş aratırmacı James Pang, beyinin şeklinin oynadığı rolü, gölete atılan bir taşın neden olacağı dalgalanmara benzetiyor.
Taşın atılması sonucu oluşan dalgaların göletin şeklinden nasıl etkileneceğinin beyinimizin şekli ve işlevi arasındaki ilişkiye benzediğini söyledi. Pang, NBC’ye verdiği röportajında, ”Geometri (beyin şekli) oldukça önemlidir, çünkü dalganın nasıl görüneceğine şekil verir, bu da insanlar farklı görevleri yerine getirdiğinde gördüğümüz aktivite modelleriyle doğrudan ilgilidir’ dedi. Ayrıca Pang teori sayesinde beyin şekli modellerini göz önünde bulundurarak demans, şizofreni veya depresyon gibi hastalıklarla ilişkili beyin aktivitesinin etkilerini anlamanın mümkün olduğunu söyledi.