Çocuğu ağır hasta olan hükümlü annelerin infazının ertelenmesini öngören yasa kasten uygulanmıyor.
https://kronos36.news/ ten Sevinç Özarslan’ın haberine göre; Yasa babaları kapsamadığı için annesini kaybeden hasta çocuklar bile cezaevlerindeki babalarına kavuşamıyor. Ailelerin çağrısı ortak: Yasa istisnasız uygulansın ve hasta çocukların babaları da tahliye edilsin.Kamuoyunda “Yusuf Kerim maddesi” olarak bilinen, çocuğu hasta ve 10 yıldan az cezası bulunan hükümlü annelerin infazının ertelenmesini öngören yasal düzenleme keyfi olarak uygulanmıyor. Kanun çıktığından bu yana tahliye edilen sadece iki anne var. Kanser hastası Yusuf Kerim Sayın’ın annesi Gülten Sayın ve Down sendromlu Ayşe Asude’nin annesi Fatma Gök.Kanuna göre, tutuklu yani cezası henüz Yargıtay tarafından onaylanmadığı için hükümlü olmayan anneden yasadan faydalanamıyor. Ancak hükümlü oldukları halde henüz tahliye edilemeyen çok sayıda mahpus anne bulunuyor.
ELİF SİNEM’İN RAPORLARI ADLİ TIP’TA BEKLETİLİYOR
Bu annelerden biri Türkçe öğretmeni Özlem Sarıçelik. Sarıçelik 2 Eylül 2020’de tutuklandı ve Eskişehir Cezaevine gönderildi. Kapatılan kurumlarda görev yapan matematik öğretmeni eşi Zekeriya Sarıçelik de Agustos 2017’de tutuklandı. Zekeriya Sarıçelik’e 12 yıl, eşine 9 yıl hapis cezası verildi. İkisinin de dosyası Yargıtay tarafından onandı.Anne-babası altı yıldır mapus olan Down sendromlu çocukları Elif Sinem’e yıllardır dedesi Hüseyin Sarıçelik bakıyordu, ancak dede Sarıçelik iki ay önce kalp krizi geçirince Sinem ondan da ayrılmak zorunda kaldı. Eskişehir’de hastanede yatan Hüseyin Sarıçelik’in durumu oldukça kritik.Yasa çıktıktan sonra Özlem Sarıçelik’in tahliye edilmesi için Elif Sinem’in raporlarıyla birlikte başvuru yapıldı. Adli Tıp, Elif’i İstanbul’a çağırdı, bir de kendileri muayene etti, ancak henüz bir sonuç çıkmadı. Elif Sinem’in raporları 4 aydır Adli Tıp’ta bekletiliyor.
YİĞİT’İN YILLARDIR ANNE BABASINDAN AYRI
Özel gereksinim raporu bulunan 7 yaşındaki Yiğit’in annesi Emine Ocak da ilgili yasadan yararlanılmasına engel olunan bir başka hükümlü. 2018’de tutuklanan Emine Kiriş halen Afyon, Kasım 2016’da tutuklanan babası Salahattin Kiriş ise Manisa Akhisar Cezaevinde mahpus. Yiğit’e Ankara Polatlı’nın bir köyünde yaşayan anneanne ve dedesi bakıyor. 9 yıl ceza verilen Emine Kiriş’in de yasa gereği tahliye edilmesi gerekiyor.
OTİZMLİ TARIK’A KÖYDE BABAANNESİ BAKIYOR
Bir başka örnek yine özel bakıma muhtaç olan otizmli Tarık’ın (8) annesi Esra Ekmekçi. Ekmekçi, dört ay önce tutuklandı. Şu anda Erzincan Cezaevinde. Babası Talip Ekmekçi ise 5 yıldır aynı cezaevinde. 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Esra Ekmekçi cezası Yargıtay’da onanmadığı için yasadan yararlanamıyor. Bakımı oldukça zor olan Tarık, annesine kavuşabilmesi için Yargıtay’ın kararını beklemek zorunda. Ekmekçi ailesi, yine de bir umut çocuğun durumunu göstererek Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye için birkaç ay önce başvuru yaptı, ancak bir cevap verilmedi. Anne-babası tutuklu olduğu için Tarık’a Samsun’un bir köyünde yaşayan tansiyon hastası babaannesi bakıyor.
BABASI TUTUKLU HASTA ÇOCUKLAR NE OLACAK?
“Yusuf Kerim maddesi” olarak bilinen kanun babaları kapsamıyor. Annesini kaybeden bir çocuğun sadece babası varsa ve o da hapisteyse bile hükümlü baba ilgili düzenlemeden yargılanamıyor. Bu yasal boşluk babası hükümlü olan hasta çocukların bakımları ile ilgili sorunlar yaşamasına neden oluyor.Yüzde 98 engelli raporu bulunan ve konuşma, yürüme, oturma gibi hiçbir hayati fonksiyonunu yerine getiremeyen 8 yaşındaki Hatice Ertuğrul bu çocuklardan biri. Annesi Fatma Ertuğrul’u 28 Haziran 2023’te organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Hatice’nin babası, Hamza Ertuğrul da 7 yıldır hapiste. Kahramanmaraş’ta özel bir okulda din kültürü öğretmeni olarak çalıştığı için 12 yıl hapis cezası verilen Hamza Ertuğrul kızı hasta olduğu halde yasadan faydalanamıyor.
İki yıldır Osmaniye Toprakkale Cezaevinde tutuklu olan KHK’lı polis memuru Halit Gökkaya yasadan yararlanamyan bir başka baba. Gökkaya’nın 8 yaşındaki oğlu Hakan Esat Serebral Palsi hastası, ağır engelli bir çocuk. Konuşamıyor , yürüyemiyor, oturamıyor.2016’da Kahramanmaraş Trafik Şube Bürosu’nda görev yaparken ihraç edilen ve tutuklanan Halit Gökkaya 16 ay hapis yattıktan sonra çocuğunun durumu göz önünde bulundurularak o dönemde tahliye edildi. 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Gökkaya cezası Yargıtay’da onanınca 5 Temmuz 2021’de tekrar tutuklandı.
Ailesi Kahramanmaraş’ta yaşayan Halit Gökkaya’nın ne nakil, ne görüntülü konuşma talebi ne de evladıyla ilgili hiçbir başvurusu bugüne kadar dikkate alındı. Tek başına biri ağır engelli iki evladına bakmakta zorlanan Güldane Gökkaya’nın tek bir isteği var: “Oğlum ağır engelli. Eşime ihtiyaç duyduğumuz bir dönem. Yasadaki Yusuf Kerim Maddesi’nin bizleri de kapsamasını istiyorum. Eşimi tahliye edin. Artık tek başıma mücadele edemiyorum.”
“BABASINI TUTUKLAMAK YAKUP ALİ’Yİ ÖLÜME TERK ETMEK GİBİ BİR ŞEY”
Yüzde 94 engelli ve ağır otizmli Yakup Ali Çetin de babasız bırakılan çocuklardan… 15 Aralık 2021’de gözaltına alınıp üç gün sonra Konya E Tipi Cezaevine gönderilen KHK’lı din kültürü öğretmeni Eyüp Çetin, doğduğundan beri Yakup Ali’nin yeme içme, tuvalet ihtiyacı, doktora getirip götürme ve fizik tedavisiyle yakından ilgileniyordu. 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen Eyüp Çetin eşi Gülten Çetin diyor ki; “Babasını tutuklamak onu ölüme terk etmek gibi bir şey. Yasaya babaların dahil edilmemesi bizi çok yıktı.”
BABASI TUTUKLANINCA ÖFKE NÖBETLERİ GEÇİRMEYE BAŞLADI
Yüzde 98 ağır otizmli ve zihinsel engelli Hamza Tarık’la da doğduğu günden beri babası ilgileniyordu. KHK ile kapatılan Körfez Dershanelerinde görev yaptığı için 7 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan baba İbrahim Durmuş tutuklandıktan sonra Hamza Tarık öfke nöbetleri geçirmeye başladı.Anne Hülya Durmuş, bir öfke nöbeti sırasında oğlunun elleriyle kulak kepçesine şiddetli bir şekilde vurduğu için iç kanama geçirdiğini ve 9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde ameliyat edildiğini söylüyor.
“6 doktor Tarık’a narkoz vermekte zorlandı. O geceyi asla unutamam.” diyen Hülya Durmuş, “Ameliyathane kapılarında tek başıma olan çaresizliğim. Yalnızlığım. Hem ağlıyor hem de İbrahim neredesin diyordum. Tarık ameliyattan çıktı. Bana ameliyathane kıyafetleri giydirip içeri aldılar. Ayılırken siz başında olun krize girmesin dediler. Odaya çıkana kadar damar yolu vs çıkarıp atmıştı. Öfke nöbeti bir türlü geçmediği için yatağa bile bağladılar.” diyor.
Kapatılan Yamanlar Koleji’nde biyoloji öğretmeni olarak çalıştığı için kendisi de gözaltına ve o dönemde kansere yakalanan anne Hülya Durmuş’un Adalet Bakanlığı’na bir çağrısı var: “Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm insanlara sesleniyorum. Çocuğu hasta olan babalara da infaz erteleme uygulansın. Bu çocuklar babalarına kavuşsun. Bu çocukları artık cezalandırmayalım.”