Depremin ardından yerleştirildiği Ankara Çubuk’taki KYK yurdundan çıkarılan depremzede, “Bizi yurttan atmasınlar diye yalvardığım konuşmaları unutamıyorum. Çok ağladık ama gözyaşları da fayda etmiyormuş” dedi.
30 Temmuz itibarıyla ülke genelinde, kamu kurumlarına ait yurt ve misafirhanelerde konaklayan depremzedelerin çoğu yurtlardan çıkarıldı.Net sayı bilinmemekle birlikte, valilikler tarafından yürütülen süreçte sona gelindiği ve kamu yurtlarında az sayıda depremzedenin kaldığı tahmin ediliyor.BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk, yurtlardan çıkarılan depremzedelerle konuştu. Ankara Çubuk’taki KYK yurdundan çıkarılan depremzedelerden Meryem, yaşananlar karşısındaki çaresizliğini, ““Bizi yurttan atmasınlar diye yalvardığım konuşmaları unutamıyorum. Çok ağladık ama gözyaşları da fayda etmiyormuş. Eşim ameliyat olacak, tedavimiz sürüyor diyorum; ‘Yapacak bir şey yok, her ne olursa olsun yurdu boşaltacaksınız’ diyorlar” sözleriyle açıkladı.
EŞİ BİRKAÇ GÜN ÖNCE AMELİYAT OLDU: YİNE DE ATILDIK…
Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde, depremin üçüncü günü enkazdan çıkarılan eşinin tedavilerinin sürdüğünü kaydeden Meryem, son ameliyatın birkaç gün önce gerçekleştiğini söyledi. Meryem, buna rağmen 30 Temmuz’da, tadilat yapılacağı gerekçesiyle yurttan “atıldıklarını” anlattı. Meryem, “Eşimin birkaç gün sonra ameliyat olacağını gösteren çarşaf çarşaf hastane belgelerimi gösterdim, yine de yurttan atıldık” ifadesini kullandı.
Belediyeye ait bir şefkat evinde kaldıklarını anlatan Meryem, Fakat burada da 1 aylık sürenin dolmak üzere olduğunu söyleyen Meryem, “Eşimin tedavisi devam etmese biz zaten sokaktaydık. Birkaç gün sonra buradan da çıkarılacağız” diyor.Kendilerine ‘ya memlekete gidip konteynerde kalın ya da kalıp 3 bin lira kira yardımı alın’ denildiğini aktaran Meryem, Ankara’da bu fiyata ev bulmalarının imkansız olduğunu söyledi.
‘BİR BARDAĞIM BİLE YOK, 1 YILLIK PEŞİN KİRA İSTİYORLAR’
Meryem de ev bulabilmek için çok kapıyı aşındırdığını ama sonuç alamadığını anlattı:
“Depremzedeler için önce memur kefil, sonra da 6 ay-1 yıllık peşin kira istiyorlar. Kiralar 10-15 bin liradan başlıyor. Benim şu anda bir bardağım dahi yok. Evim, hayatım yerle bir oldu. Bizi yurttan atanlar, 3 bin lirayla Ankara’da bir hayat kurmamı bekliyorlar.”
‘NE YAPACAĞIZ DİYE DÜŞÜNMEKTEN YORULDUM’
Haberde ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’ne 4 aylık hamile getirilip yerleştirilen Elif’in söylediklerine de yer verildi. Dua n 40 günlük bebeği bulunan Elif, yurttan ayrıldıktan sonra ne yapacaklarını bilmediğini anlattı.Antakya’da hem evlerinin hem de dükkanlarının yerle bir olduğunu, geri dönebileceği diğer aile üyelerinin de ya toplu halde hasarlı evlerde ya da çadırda yaşamaya devam ettiğini söyledi:
“Yurttan çıkmamız gerektiğini söyleyen mesajı gördüğümde inanamadım, şok geçirdim. Ne yapacağız diye düşünmekten yoruldum. Gitmek için hazır değiliz.Ankara’da 3-5 bin liraya kira bulamayız, 15 binden başlıyor. Hatay’da da 7-8 bin liradan başlıyor. Eşim kendi mesleğinden vazgeçti, ne iş olsa yaparım diyor ama iş bulamıyor.”