Martin Griffiths,”Haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir dedi. DSÖ ise, sağlık personeliyle bağlantılarının yeniden koptuğunu aktardı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Şifa Hastanesi’nde saldıran İsrail’e tepki gösterdi. Griffiths, X sosyal medya platformundan, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemesine ilişkin paylaşımda bulundu.
Saldırı ve baskın haberleri karşısında ‘dehşete düştüğünü’ söyleyen Griffiths yenidoğanların, hastaların, sağlık personelinin ve bütün sivillerin korunmasının diğer tüm kaygıların önüne geçmesi gerektiğini belirtti. BM yetkilisi, şu ifadeleri kullandı: “Şifa Hastanesi’ne askeri baskın yapıldığına ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir.”
DSÖ: HABERLER SON DERECE ENDİŞE VERİC
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise, Gazze’de Şifa Hastanesi’ne askeri saldırı yapıldığına dair haberlerin son derece endişe verici olduğunu belirtti. Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan, İsrail askerlerinin Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemesine ilişkin paylaşımda bulundu.
“Şifa Hastanesine askeri saldırı yapıldığına dair haberler son derece endişe verici. Sağlık personeli ve hastaların güvenliğinden kaygılıyız.” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, hastanedeki sağlık personeliyle bağlantılarının yeniden koptuğunu vurguladı.
GAZZE’Yİ ZİYARET EDEN UNICEF YETKİLİSİ: GÖRDÜKLERİM KAHREDİCİYİDİ
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell da, Gazze ziyaretine ilişkin “Gördüklerim ve duyduklarım kahrediciydi” ifadesini kullandı. Russell, Gazze ziyaretinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, buradaki gözlemlerini aktardı.
Gazze’de çocuklar, aileleri ve UNICEF çalışanları ile bir araya geldiğini belirten Russell, “Gördüklerim ve duyduklarım kahrediciydi. Sürekli bombardıman, kayıp ve yerinden edilmeye katlanıyorlar. Gazze Şeridi içinde Gazze’nin 1 milyon çocuğunun döneceği güvenli bir yer yok” değerlendirmesinde bulundu.
Russell, Gazze’de 4 bin 600’den fazla çocuğun öldüğünü, yaklaşık 9 bininin yaralı olduğunu ve birçok çocuğun da bombardıman sonucu yıkılan binaların enkazında bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Aynı zamanda özel bakıma ihtiyacı olan yenidoğanlar, Gazze’deki hastanelerin birinde elektrik ve tıbbi kaynakların tükenmesi sonucu yaşamını yitirdi. Şiddet, ayrım gözetmeyen bir etkiyle sürüyor.”
‘BEBEKLER KÜVÖZLERDE HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR’
Han Yunus’taki Nasr Çocuk Hastanesi’nde, artık yürüyemeyecek 16 yaşındaki bir kız çocuğuyla görüştüğünü aktaran Russell, “Hastanenin yenidoğan bölümünde, doktorlar yakıt olmadan makinaları nasıl çalıştıracaklarının endişesini yaşarken, minik bebekler kuvözlerde hayata tutunmaya çalışıyordu” ifadesini kullandı.
Russell, şöyle devam etti: “Tüm tarafları, bir kez daha uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde çocukları korumaya ve onlara yardım etmeye çağırıyorum. Sadece çatışmanın tarafları, bu gerçek kabusu durdurabilir. Ayrıca tüm taraflara, kaçırılan ya da tutuklanan çocukların güvenli şekilde serbest kalması için insani ateşkes sağlanması ve insani yardım çalışanlarının, hayat kurtaran hizmetlere ve kaynaklara erişim ihtiyacı olanlara güvenli, sürekli ve engelsiz şekilde erişimlerinin sağlanması çağrısı yapıyorum.”