Ulaştırma eski Bakanı Cahit Turhan, Kuzey Marmara Otoyol işletmesine CEO oldu. Limak, Cengiz Kolin ve Kalyon’un patronluğunu yaptığı şirketin Turhan’a ayda 1 milyon lira maaş ödediği iddia edildi.
Kamuoyunda iktidara yakınlığı ile tanınan şirketlere AKP’li bakanların transferine bir yenisi daha eklendi. Ulaştırma ile Hazine ve Maliye eski Bakanı Lütfi Elvan’ın Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili olmasının ardından Ulaştırma eski Bakanı Cahit Turhan da Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketlerinin birlikte işlettiği Kuzey Marmara Otoyolu şirketine CEO oldu.
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre; yaklaşık 2 ay önce bu göreve başlayan Turhan’ın aylık 1 milyon lira maaş alacağı iddia edildi. Ulaştırma eski Bakanı Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak 1985 yılında işe başladı. Çeşitli kademelerde görev alan Turhan, 2006 yılında ise genel müdürlüğe kadar yükseldi.
CEO’LUKTAN BAKANLIKTAN CEO’LUĞA
Turhan, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı oldu, ardından da Danıştay üyeliğine atandı. Cahit Turhan 9 ay sonra da emekliye ayrıldı. 2016 yılında ise Turhan, Limak, Cengiz, Kolin ve Kolyon şirketlerinin ortalığındaki Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine CEO görevini üstlendi. Cahit Turhan, Kuzey Marmara Otoyolunu yönetirken 2018 yılında bu kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak atandı. Yaklaşık 2 yıl bakanlık yapan Cahit Turhan’ın görevi 2020 yılında sona erdi. Turhan, geçtiğimiz günlerde ise sürpriz bir kararla yeniden Kuzey Marmara Otoyol İşletmesinin CEO’luğuna döndü. Konsorsiyum patronlarının Ulaştırma eski Bakanı Turhan’a CEO olarak 1 milyon lira civarında maaş ödediği iddia ediliyor.
BAYRAMLARDA ADETA PARA BASIYOR
Kamu özel sektör işbirliği (KÖİ) kapsamında yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan ve işletilen Kuzey Marmara Otoyolu, 3’üncü boğaz köprüsü dahil Kınalı-Odayeri (bağlantı yolları dahil) kesimi ve Kurtköy-Akyazı (bağlantı yolları dahil) kesimini işletiyor. Avrupa yakasında Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ, Anadolu yakasında Anadolu Otoyolu İşletme AŞ olmak üzere iki ayrı şirketten oluşuyor. Devlet otoyollarına göre çok daha yüksek geçiş ücretleri ödenen özel otoyollar, özellikle bayramlarda yoğun geçişler sayesinde adeta para basıyor.