Hizmet Hareketi’nin önemli simalarından ve Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yakın arkadaşlarından merhum Mehmet Ali Şengül hocanın hatıraları bir kitapta toplandı.
SAMSUNLU HOCA BELGESELİ’NİN İLK BÖLÜMÜ:
Hizmet Hareketinin ‘Samsunlu hoca’sı olarak bilinen Mehmet Ali Şengül’ün hatırlarının toplandığı kitap, bir biyografinin ötesinde, aynı zamanda bir dönemin, bir mücadelenin ve insanlık için adanmış bir ömrün hikayesi yer alıyor. Bu hatırat, hayatı boyunca ilim ve irfanın peşinde koşmuş, insanlığa hizmet etmeyi kendine görev bilmiş bir isim olan Şengül’ün hayatından kesitler sunarken, onun umut dolu mücadelesini, sevgisini, fedakarlıklarını ve zaferlerini de gözler önüne seriyor.
COVİD NEDENİYLE ALMANAYA’DA HAKKA YÜRÜMÜŞTÜ:
Bu yıl vefatının sen-i devriyesinin olduğu Şengül, Korona virüsü nedeniyle Almanya’da kaldırıldığı hastahanede Temmuz ayında vefat etmişti. Yoğun bakım ünitesinde uzun süre uyutulan Şengül’e makine ile oksijen veriliyordu. ‘Samsunlu hoca’ Mehmet Ali Şengül’ün cenazesinin teşyii uzun yıllardır yaşadığı Almanya’da toprağa verildi.
GÜLEN: BOŞLUĞUNU DOLDURMAK KOLAY OLMAYACAK
Fethullah Gülen Hocaefendi, arkadaşı Mehmet Ali Şengül’ün vefatı üzerine için şu ifadeleri kullanmıştı: “Allah’ın takdir buyurduğu bir miad var, oraya gelince dökülüyor insanlar. Cenab-ı Hak rahmet ve mağfiret buyursun, livaü’l-hamd sancağı altında haşretsin, rıza ve rıdvanına nail eylesin. Onun boşluğunu doldurmak çok zor olacak. Vefat haberini alınca kalbime etki etti, kalbimin ritmi bozuldu. 5-10 gün önce rüyamda ruhunun ağzından çıktığını görmüştüm. Fakat belki ölüm dirilişe delalet eder diye ümidimi koruyor ve sürekli dua ediyordum.Demek ki Cenab-ı Hak beni yavaş yavaş onun yokluğuna alıştırmış.Hizmetin temel esprisini kavramış arkadaşlardan biriydi. 50 yıldır işin içinde evrile çevrile, kavrula kavrula ciddi bir kıvam tavrı sergiliyordu. Onlar çok güzel arkadaşlardı. Hiç vefasızlık yapmadılar. Tanıştığımızdan bugüne tırnak ucu kadar inhiraflarını hatırlamıyorum. Allah geride kalanlara sağlık sıhhat, afiyet ve hizmet neşvesi versin.”
‘TEK DERDİMİZ İNSANLIĞA HİZMET’
Verdiği son röportajında, “İnsanlığa hizmet etmekten başka bir derdimiz yok ki…” diyen Mehmet Ali Şengül hoca, Hizmet Hareketi mensuplarının darbe dönemlerinde hep hedef alındığını hatırlatmıştı. Bugün de benzer hatta daha ağır günlerin yaşandığına dikkat çeken Şengül, 1980 darbesinden sonra tefsir ve hadis derslerini takip ettikleri için hapse atıldıklarını, hücrelerde tutulduklarının altını çizmişti. Emniyette yapılan işkencelerin askeriyeden daha ağır olduğunu, hayvana yapılmayacak zulümlerin o günlerde kendilerine ve arkadaşlarına yapıldığını kaydetmişti.
SAMSUNLU HOCA BELGESELİ’NİN İLK BÖLÜMÜ:
MEHMET ALİ ŞENGÜL KİMDİR?
1945 yılında Burdur’un Yeşilova ilçesi, Elden köyünde doğan Şengül, Denizli’de hıfzını tamamladı. Kestane Pazarı Kur’an Kursu’da eğitim gördü.1968’de Hizmet Hareketi gönüllüleri arasına ilk katılanlardan oldu. Hayatı boyunca idareci, vaiz ve nâsih olarak hizmet etti.Hizmet Hareket’inin önde gelen isimlerinden olan Mehmet Ali Şengül Hoca, zorunlu sebeplerle uzun yıllardır Almanya’da yaşıyordu.
Bu arada Gazeteci Enes Cansever ise Sansunlu Mehmet Ali Şengül Hoca’nın vefatından sonra hayatını yazmıştı. KUMSAATi Kanalı’nda yayınlanan ve üç bölümden oluşan belgeselde, Şengül’ün bilhassa 1980’de gördükleri işkencenin yanı sıra, 15 Temmuz Kurgu Darbesi’inden sonra yaşanan zulümlere yer veriliyor.
SAMSUNLU HOCA BELGESELİ’NİN İLK BÖLÜMÜ 3:
Kitabı bağlantıya tıklayarak temin edebilirsiniz.