Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘kanunsuz suç olmaz’ ilkesinin ihlal edildiği yönünde kararının ardından yeniden yargılanan KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasına mahkemenin AİHM kararına uygulamamasına tepkiler sürüyor. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ‘‘AİHM kararları hukuken değil siyaseten uygulanmıyor.’’ dedi.
26 Eylül 2023’te AİHM, ByLock kullandığı, Bank Asya’da hesabı olduğu ve sendika üyeliği gibi gerekçelerle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasında hak ihlaline hükmetmişti.
AİHM kararının ardından bugün Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen Yalçınkaya davasında mahkeme heyetinin AİHM kararını yok saymasına tepki gösteren DEM Partisi Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ‘‘AİHM’in Türkiye’de iktidarın yargıyı ağır bir şekilde etkilediği, hukuki kararları engellediği ve hukuksuz kararları teşvik ettiği yönünde net kararlar var. Ancak bu kararlar anayasaya rağmen uygulanmıyor.’’ İfadelerini kullandı.
Yargıtay’ın AİHM kararı sonrası yerel mahkemelerin verdiği yanlış kararları iptal etmesi gerektiğini ve legal fiilleri illegal fiiller olarak “teröristlik” olarak tanımlamaktan kaçınması gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, ‘‘Tekrar yargılama sonucunda en başta Yüksel Yalçınkaya hakkında daha sonrasında da tüm bu kararlar hakkında ihlal kararı verilmelidir.’’ dedi.
Gergerlioğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“LEGAL FİİLLERE TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ DAMGASI YAPIŞTIRAMAZSINIZ”
“Sayın Selahattin Demirtaş kararında da Demirtaş’ın rakiplerinin Demirtaş’a çelme taktığı ve onun siyasi faaliyetleri noktasında rakibi olmalarına rağmen Demirtaş’a engel çıkarttığını söylüyor AİHM. ktidarın başı kendi rakip olarak gördüğü Demirtaş’ı engellemeye çalıştı, yargı eliyle diyor ve bu yüzden ihlal kararı veriyor. Bunlar ağır kararlar.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yüksel Yalçınkaya ile ilgili AİHM’deki ihlal kararından sonra tekrar yargılama yapılıyor. Tekrar yargılama sonucunda en başta Yüksel Yalçınkaya hakkında daha sonrasında da tüm bu kararlar hakkında ihlal kararı verilmelidir.
Bu kararlara teşmil edilmelidir. Diğer mahkemeler de AİHM’in bu örnek kararını almalı ve kendi kararlarıyla ilgili hukuki kararlar vermelidir.
Yargıtay mensupları da AİHM’deki bu karar sonrasında yerel mahkemelerin verdiği yanlış kararları iptal etmeli ve legal fiilleri illegal fiiller olarak “teröristlik” olarak tanımlamaktan kaçınmalıdır.
Bir derneğe üye olmuşsun, bir gazeteyi almışsın, bir yere abone olmuşsun.” gibi gerekçelerle insanlar hakkında ağır terör örgütü üyeliği kararları verildi. Herkes de biliyor. Bakın herkes de biliyor ki bunlar legal fiiller. Bunlara terör örgütü üyeliği damgası yapıştıramazsınız.”