Türkiye, emekliler için hazırlanan Küresel Emeklilik Raporu’nda 44 ülke arasında 33. sırada yer aldı, güvenlik ve hayat kalitesi alarm veriyor.
Ülkedeki ekonomik ve güvenlik koşulları giderek kötüleşiyor. Bu durum, başta emekliler olmak üzere toplumun geniş kesimlerine iyi bir yaşam standardı sunamıyor. Güncel veriler, yaşam koşullarında ciddi sıkıntılar yaşandığını ortaya koyuyor. Türkiye, bu açıdan birçok ülkenin gerisinde kalıyor.
Global Intelligence Unit’in hazırladığı Küresel Emeklilik Raporu, emeklilere sağlanan toplumsal refahı sıraladı. Türkiye, 44 ülke arasında 33. sırada yer aldı. Raporda, hayat kalitesi, vergi sistemi ve toplumsal güvenlik gibi kriterler esas alındı. Zirvede Portekiz bulunuyor.
ÜLKELERİN DURUMU
Portekiz’in ardından Mauritius, İspanya, Uruguay, Avusturya ve İtalya geliyor. Yunanistan 12., Arjantin 18., Fransa ise 21. sırada. Türkiye’yi Ekvador, Sri Lanka, El Salvador, Seyşeller ve Nikaragua gibi ülkeler geride bırakıyor. Alt endekslerdeki sonuçlar dikkat çekiyor.
Türkiye, “Güvenlik ve Entegrasyon Endeksi”nde son sırada yer aldı. Avusturya birinci, Portekiz ikinci ve Slovenya üçüncü oldu. Sıklıkla kartel şiddeti ile anılan Meksika ve Kolombiya bile Türkiye’nin önünde yer aldı. Bu tablo sosyal güvenlik sorununu ortaya koyuyor.
DAHA DA GERİDE
Türkiye, Ekvador, Guatemala, Nikaragua, Namibya ve Zambiya gibi ülkelerin de gerisinde kaldı. Ülkenin güvenlik ve entegrasyon sorunları, diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında olumsuz bir tablo çiziyor. Sosyal hayatın güvenliği ciddi şekilde etkileniyor.
“Hayat Kalitesi Endeksi”nde Türkiye 28. sırada yer aldı. Listenin başında İspanya, Portekiz, Fransa, Avusturya ve Arjantin bulunuyor. Kolombiya, Fas, Paraguay, Meksika, Seyşeller, Namibya, Şili ve Tayland Türkiye’nin önünde. En düşük beş ülke ise Kamboçya, Laos, Zambiya, Guatemala ve Endonezya.