Türkiye Otelciler Birliği’nin Ekim 2016 Ülke Performans Raporu’na göre İstanbul ve Antalya, Avrupa’da en fazla turist kaybeden iki merkez oldu. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Bu kış İstanbul’da çalışmalarına ara veren oteller olabilir” dedi.
Turizm sektörü, Türkiye’deki ekonomik krizi en fazla hisseden sektörlerden biri. İki yıl öncesine kadar Avrupa’da hem doluluk hem de fiyatlarda Avrupa’nın zirvesine oynayan İstanbul ve Antalya’da durum bugün tersine dönmüş durumda. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) açıkladığı “Ekim 2016 Ülke Performans Raporu” turizm sektöründeki krizi gözler önüne seriyor. Rapora göre İstanbul ve Antalya’daki turist kaybı, Türkiye ortalamasını da aşağı çekti. Rakamları analiz eden TÜROB, iki yıl öncesiyle de karşılaştırma yaptı.
BÜYÜK DÜŞÜŞ
Buna göre, Türkiye’nin Ekim 2016 otel doluluklarının 2015 yılının aynı dönemine oranla 14 düşüş yüzde 52.2 olarak kaydedildiği belirtildi. Bu oran Ekim 2015’te yüzde 60.7, Ekim 2014’te yüzde 63.8 olmuştu. Türkiye Ekim ayındaki yüzde 52.2 doluluk oranı ile Avrupa ülkeleri arasında en düşük doluluk oranına sahip ülke unvanını maalesef sürdürürken, 10 aylık dönemde de Türkiye, doluluklardaki yüzde 20.8’lik düşüş ile tüm Avrupa’da en büyük düşüş oranı gösteren ve yüzde 50.4 doluluk ile en düşük doluluk oranına sahip ülke oldu.
Bu oran 2015’in ilk 10 ayında yüzde 63.7, 2014’ün ilk 10 ayında yüzde 62.7 olmuştu. Türkiye ayrıca, 2016 yılının 10 ayında yüzde 41.9 düşüş ile oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke oldu.
EVİNİ SATIP ÖDEMELERİNİ YAPAN OTELCİ VAR
Doluluk rakamları değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Bugünlerde çok sayıda konaklama tesisinin kapalı olduğu, gerek kapatılan gerekse faaliyetini sürdürme gayreti içinde olan tesislerde birçok çalışanın iş akitlerinin sonlandırıldığı ve işsiz kaldıklarını üzüntü ile görüyoruz” dedi. Bu yıl otellerin ortalama yüzde 30 dolulukla çalıştığını ifade eden Bayındır, “Bu yüzde 30, tamamen zarar anlamına geliyor. Birçok otel, kirasını, personel maaşlarını ödeyemedi. Ödemelerini yapmak için evini satan otel sahipleri bile var. Sektörde minimum yüzde 40 personel kaybı oldu” diye konuştu. Bugün itibariyle otellerin en büyük sorunlarının başında bankalarla yaşanan sıkıntılar geldiğini ifade eden Bayındır, “Pek çok işletme banka kredisi yükü altında. Turist sayısındaki artışın çift haneli olacağı beklentisiyle özellikle son dönemde yapılan yatırımların kredi geri ödemelerinde sorunlar yaşanıyor. Bu gidişle bankalar otel zengini olacaklar” dedi. cumhuriyet