Federal İçişleri Bakanı Tony Burke, geçici işçilerin (backpacker) sayısındaki azalmanın hasat döneminde işçi açığı yaratacağı yönündeki eleştirilere karşı çiftçilere Pasifik Avustralya İşgücü Hareketliliği (Pacific Australia Labour Mobility-PALM) programını işaret etti. Burke, “Pasifik İşçi Programı şu anda ilave kapasiteye sahip. Bu işçiler mevcut” dedi. Tarım sektörü ise PALM çalışanlarının sırt çantalı gezginlerin yerini tamamen dolduramayacağını savunuyor.
İkinci yıl 45 bin, üçüncü yıl 5 binle sınırlandırılacak
Hükümetin yeni göç düzenlemesi kapsamında, Avustralya’da Tatilde Çalışma Vizesi (Working Holiday Visa) ile bulunan ve ülkede ikinci yıl kalmak isteyenlerin sayısı 45 binle sınırlandırılacak. Bu yıl yaklaşık 57 bin kişinin ikinci yıl için hak kazandığı belirtildi.
Üçüncü yıl için ise daha büyük bir düşüş öngörülüyor. Mevcut durumda yaklaşık 31 bin olan sayının, yeni sistemde 5 binle sınırlandırılacağı kaydedildi. İkinci ve üçüncü yıl için gerekli bölgesel çalışma şartını tamamlayanların ayrıca kura sistemine (ballot system) girmesi gerekecek.
Burke: “Pasifik işçileri mevcut”
Değişikliğin özellikle meyve ve sebze üreticilerini zor durumda bırakacağı yönündeki eleştirilere cevap veren İçişleri Bakanı Tony Burke, hükümetin tarım sektöründe öncelikli modelinin PALM programı olduğunu söyledi.Burke, kendi sözleriyle şöyle konuştu:
“Tarım için tercih ettiğimiz vize her zaman PALM programı, yani Pasifik işçileri programı oldu. Pasifik İşçi Programı şu anda ilave kapasiteye sahip. Bu ilave işçiler mevcut.”
“Hiçbir sektörü değişikliklerin dışında tutamam”
Göç rakamlarının azaltılmasının ekonominin bazı kesimlerinde kaçınılmaz olarak etkiler oluşturacağını kabul eden Burke, tarım sektörünün de bundan tamamen muaf tutulamayacağını ifade etti.
“Göç rakamlarını düşürüyorsanız, vize sistemi ve Avustralya ekonomisinin tamamında bazı zorluklar ortaya çıkar. Avustralya’daki hiçbir sektörü bunun dışında tutamam” diyen Burke, konut arzı üzerindeki baskı nedeniyle göç rakamlarının düşürülmesi gerektiğini savundu.
Burke ayrıca tarımın nitelikli vize (skilled visa) işlemlerinde öncelikli sektörlerden biri haline getirileceğini açıkladı.
Çiftçiler: PALM, geçici işçiler yerini tutamaz
Tarım sektöründen ise hükümete itiraz geldi. Ulusal Çiftçiler Federasyonu (National Farmers’ Federation-NFF), geçici işçilerin sayısındaki azalmanın özellikle kısa ve yoğun hasat dönemlerinde ciddi iş gücü sıkıntısı oluşturabileceğini belirtti.
Sektör temsilcileri, PALM çalışanlarının genellikle daha uzun süreli istihdam edildiğine; küçük ve aile işletmelerinin ise birkaç haftalık yoğun hasat dönemlerinde sırt çantalı gezginlerin sağladığı hareketli iş gücüne ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.
Queensland Çiftçiler Federasyonu (Queensland Farmers’ Federation) Üst Yöneticisi (CEO) Kylie Porter, özellikle Noel öncesindeki mango, liçi, çilek ve kiraz hasadında iş gücünün kritik olduğunu belirterek, “Bu hasat dönemleri çok yoğun ve hasadı tamamlayabilmek için bu iş gücüne kesinlikle ihtiyacımız var” dedi.
NFF Bahçecilik Konseyi (NFF Horticulture Council) yöneticisi Richard Shannon ise işçi sayısının yetersiz kalmasının üretim maliyetlerine ve dolayısıyla market fiyatlarına yansıyabileceği uyarısında bulundu.
“Ürünler dalında kalabilir” uyarısı
Avustralya Meyve Üreticileri Birliği (Berries Australia) Üst Yöneticisi (CEO) Rachel Mackenzie de bazı üreticilerin kısa dönemlerde çok daha fazla işçiye ihtiyaç duyduğunu belirterek, sırt çantalı gezginlerin PALM çalışanlarını tamamlayan önemli bir iş gücü olduğunu ifade etti.Mackenzie, yeterli işçi bulunamaması halinde bazı üreticilerin sezonu erken bitirmek zorunda kalabileceğini veya ürünlerin zamanında toplanamayabileceğini kaydetti. ABC News, SBS













