Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, New York’taki Birleşmiş Milletler temaslarında yapay zekânın hızla gelişmesinin küresel güvenlik açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Albanese, hiçbir ülkenin bu riskleri tek başına yönetemeyeceğini belirterek, yapay zekânın “insan yönlendirmesi, denetimi ve kontrolü altında” tutulması için uluslararası kurallar oluşturulması çağrısında bulundu.
“Hiçbir ülke bunu tek başına yönetemez”
Başbakan Anthony Albanese, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftası kapsamında New York’ta yaptığı temaslarda yapay zekânın ülkelerin tek başına çözebileceği bir mesele olmadığını ifade etti.
Albanese, teknolojinin son derece hızlı ilerlediğine dikkat çekerek, ortaya çıkabilecek güvenlik risklerinin yönetilebilmesi için ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 22 ülke ve kurumun desteklediği ortak açıklamada, yapay zekânın gelişme hızının hükümetlerin ortaya çıkan riskleri yönetme kapasitesini aşabileceği uyarısında bulunuldu.
Albanese: “İnsanların kontrolü elinde tutması gerekiyor”
Albanese, yapay zekânın sağlayacağı ekonomik ve teknolojik fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini ancak bunun güvenlik önlemleriyle birlikte yürütülmesinin önem taşıdığını belirtti.
Başbakan daha önce yaptığı açıklamada görüşünü şu sözlerle ifade etmişti:“Risklerin olduğunu kesinlikle kabul ediyorum ve bu nedenle bu riskleri azaltmamız gerekiyor. Yapay zekânın küresel çerçevesinin nasıl olacağı konusunda bir tartışmaya ihtiyaç var. Çünkü çok hızlı ilerliyor ve insanların kontrolü elinde tutmasını sağlamamız gerekiyor.”
Ortak bildiride de “Yapay zekâ, insan yönlendirmesi, gözetimi ve kontrolü altında kalmalıdır” denilerek teknoloji şirketlerine şeffaf güvenlik protokolleri geliştirme, hükümetlere ise ortak standartlar oluşturma çağrısında bulunuldu.
ABD ve Çin’e iş birliği çağrısı
Albanese, yapay zekâ yarışının iki büyük aktörü olan ABD ve Çin’in özel bir sorumluluk taşıdığına dikkat çekti.Başbakan, iki ülkenin yapay zekâ konusunda ortak güvenlik protokolleri üzerinde anlaşmasını istediğini belirterek, “Gerçek şu ki burada iki büyük dev onlar. Bu nedenle iş birliği görmek istiyoruz” dedi.
Albanese, ABD Başkanı Donald Trump’ın öncelikle Amerikan çıkarlarını gözetmesinin doğal olduğunu belirterek, “Ancak hepimizin insanlığın çıkarları doğrultusunda hareket etmesine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
“Küresel sistem daha etkili çalışmalı”
Albanese, BM merkezinde yaptığı konuşmada yapay zekâyı savaşlar, küresel enflasyon ve enerji kriziyle birlikte dünyanın karşı karşıya bulunduğu önemli meseleler arasında gösterdi. Başbakan Albanese, “Bunları çözmek için BM Şartı’na bağlı kalmalı ve küresel sistemin daha etkili çalışmasını sağlamaya kararlı olmalıyız” dedi.
Avustralya’nın yapay zekâ konusunda uluslararası kurallar oluşturulmasına yönelik girişiminin, ülkenin 2029-2030 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için yürüttüğü kampanyanın da önemli başlıklarından biri olduğu kaydedildi.
Avustralya’da AI yatırımları rekor kırdı: 35 milyar dolar
Öte yandan yapay zekâ tartışmalarının Avustralya ekonomisindeki boyutunun da hızla büyüdüğü belirtildi. Reserve Bank of Australia’nın (RBA) yeni analizine göre, ülkede faaliyet gösteren veri merkezi işletmecilerinin 2026 yılı başından bu yana sağladığı finansman en az 35 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Bu rakamın, 2025 yılının tamamında sağlanan 24 milyar dolarlık finansmana göre yüzde 46 artış anlamına geldiği kaydedildi.
RBA’nın, yapay zekâ altyapısına yönelik hızlı yatırım artışını enflasyon açısından da yakından izlediği belirtildi. Veri merkezlerinin inşası için büyük miktarda sermaye, elektrik altyapısı ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulmasının, özellikle inşaat sektöründeki kaynaklar üzerinde ilave baskı oluşturabileceğine dikkat çekildi.
RBA Başkanı Michele Bullock ise yapay zekânın uzun vadede verimliliği artırabileceğini ancak bu etkinin henüz belirgin şekilde görülmediğini ifade ederek, “Avustralya’da zaten talep fazlasının bulunduğu bir dönemdeyiz ve AI patlaması, gelecekteki olası arz etkileri ortaya çıkmadan önce talebe katkıda bulunuyor” dedi. ZAMAN Avustralya













