Günlük hayatta yemeklerinizi saklamak için kullandığınız tabak, çeşitli saklama kapları ya da fincan gibi mutfak gereçleri sağlığınız için zararlı hale gelebilir. Dikkat etmediğiniz takdirde mikrodalga fırınlara koyduğunuz bu ürünler zararlı kimyasallar yayabilir ve hatta yangına sebep olabilir.
İşte mikrodalgadan uzak tutmanız gerekenler:
Et: Donmuş et parçalarını mikrodalgada çözmek kurnazca bir iştir. Ancak bu durumda daha kalın parçalar donmuş kalırken ince kenarlar pişmeye başlar. Mikrodalganız ısıtırken dönmüyorsa ısının yayılması engellenir ve ette bakteriler oluşur. Eti çözmenin en güvenilir yolu dondurucudan çıkarıp geceden buzdolabınızın içine yerleştirmektir.
Anne sütü: Mikrodalgada ısınan süt hassas minik bebek ağzı için sıcak gelir ve araştırmalara göre bu ısıtma yöntemi anne sütündeki bağışıklığı destekleyen proteinlerin bazılarını yok etmektedir.
Haşlanmış yumurta: Mikrodalgadan yayılan hızlı sıcaklık yumurtanın içinde çok fazla buhar oluşmasına neden olur ve yumurta patlar. Yumurtanın temizlenmesi de çok zordur.
Plastik kaplar: Yemekten kalanları asla plastik kaplara koymayınız. Plastiklerin çoğu BPA gibi kimyasallar içerir ve plastik ısındığında bunlar yemeğinize geçer.
Strafor kaplar: Bir çeşit plastik türü olan strafor kaplar ısıtılınca yemeğinize geçen zararlı kimyasallar salgılar. Kalan yemeklerinizi cam bir tabağa koyun ve üzerini örtün.
Porselen veya metalik tabaklar: Mikrodalgayı sık kullanıyorsanız, mikrodalgada kullanmak için düz renkli cam tabaklar alın.
Bardakta su: Seramik ya da cam bardakta uzun süre suyu ısıtırsanız, bardağı çıkardığınızda kaynar su etrafa fışkırır ve yanarsınız.
Boş çalıştırma: Mikrodalganızı hiçbir yiyecek ya da içecek koymadan çalıştırmak cihaza zarar verir ve hatta yangın çıkmasına neden olur.
Çok eski fincanlar: 1960’lardan önce üretilen bazı fincanlar mikrodalgada ısıtılınca zararlı çok ağır metaller ile radyasyon yayabilir.TR724.COM